
Świat od kuchni, czyli kuchnia włoska, japońska, meksykańska
Kochasz podróże, poznawanie nowych kultur, zwyczajów i życia od kuchni – w dosłownym tego słowa znaczeniu? Każdy kraj ma swoje nawyki żywieniowe i cudowne jest to, jak można próbować charakterystycznych dla danego kraju potraw oraz odkrywać nowe smaki.
Kuchnia Włoska
Sezon wakacyjny i urlopowy przed nami, warto jest spojrzeć na kraj, do którego zamierzamy się wybrać i spróbować lokalnej kuchni albo poczytać o zwyczajach i tradycjach kulinarnych typowych dla konkretnego miejsca.
Bardzo częstym kierunkiem jest Grecja oraz Włochy, którzy z największą przyjemnością celebrują każdy posiłek. Kto miał możliwość spacerować włoskimi uliczkami i obserwować, jak duża część życia toczy się w mniejszych i większych knajpkach, już wie czym jest przyjemność jedzenia. Tam kulturę w wyjątkowo dużym stopniu kształtuje kuchnia.
We Włoszech z pewnością na pierwszy plan wysuwa się pizza i makarony. Oczywiście są to charakterystyczne dla tego regionu potrawy, ale tu też się powtórzę, że kto był, ten wie, że włoska pizza ma mało wspólnego z tą, którą znamy z większości miejsc w Polsce. Tam pizza ma bardzo cieniutkie ciasto, praktycznie jak naleśnikowe, sos ze świeżych pomidorów- bez żadnych sztucznych dodatków i konserwantów oraz świeże warzywa i prawdziwe sery. Mozzarella di bufala, która jest często używana jest prawdziwym bawolim serem, a nie produktem seropodobnym z bardzo długim składem. Mozzarella di bufala początkowo była postrzegana jako produkt uboczny, aktualnie określana jest mianem białego złota. Dlatego też trzeba mieć świadomość, że między produktami zamawianymi w polskich restauracjach, a rodzimymi potrawami nie zawsze można postawić znak równości.
Ponadto Włochy oraz Grecja to kuchnia śródziemnomorska, a więc taka, która polecana jest osobom z nadciśnieniem oraz chorobami układu sercowo-naczyniowego. Obfituje w warzywa, owoce oraz zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3. Oliwa z oliwek, która jest głównym tłuszczem wykorzystywanym do potraw jest wysokiej jakości
Czy wiesz, że…
Oliwy z oliwek nie są równe sobie. Na rynku występuje ich kilka rodzajów. Ta najwyższej jakości to extra virgin i sprzedawana jest w ciemnej butelce. Natomiast ta najtańsza to oliwa sansa lub pomace – jest to Oliwa pozyskiwana z wytłoczyn oliwek, co więcej dodawane są do niej chemiczne rozpuszczalniki. Podsumowując, jeśli wybierasz oliwę z oliwek, to tę ekstra virgine.
Ważną pozycję stanowią także ryby, które są źródłem kwasów omega-3.
We Włoszech nikt się nie spieszy przy jedzeniu. W większości dania są przygotowywane z naturalnych składników i oczywiście nie da się pominąć wina, jako nieodłącznego dodatku do posiłków. Pochodzi ono z rodzimych winnic i jest pite z umiarem i do posiłku. Te wszystkie elementy decydują o zbawiennym wpływie na zdrowie. Wino też wymienia się jako element profilaktyki chorób układu sercowo-naczyniowego. Trzeba tylko podkreślić, że musi być to dobrej jakości wino i pite stricte we włoskim stylu.

Kuchnia meksykańska
Kolejnym, coraz popularniejszym miejscem podróży Polaków jest także Meksyk. Czym wyróżnia się ta kuchnia? Zdecydowanie przyprawami. Tam każde danie jest charakterystyczne i wyraziste. Czy to dobrze? Tak, intensywne przyprawy sprzyjają trawieniu, a także mają działanie chroniące przed zatruciami. W Meksyku niesamowicie ważna jest świeżość produktów, a bazą do niemal wszystkich potraw są warzywa. Strączki, kukurydza i papryczki chilli to 3 top produkty tej kuchni.
Czy wiesz, że… w kuchni meksykańskiej wykorzystuje się fasolę niemal w 20 odmianach.
Posiłki w kuchni meksykańskiej wiążą się z celebracją, tańcami i zabawą. Choć w większości mimo dużej zawartości warzyw nie są to lekkostrawne dania. Najpopularniejszym i znaną chyba wszystkim produktem jest tortilla- placek kukurydziany. I tutaj też należy mieć świadomość, że dostępne w Polsce tortille są często przygotowywane z mąki pszennej, a nie kukurydzianej, a więc zawierają gluten. Od kuchni meksykańskiej powinniśmy uczyć się wykorzystania warzyw oraz strączków w przeróżnych potrawach, a także połączeń smakowych i przypraw. Strączki są bowiem doskonałym źródłem białka, a więc zamiennikiem mięsa dla osób, które chcą ograniczyć mięso w diecie. Ponadto w guacamole rozsławili awokado, które jest bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy oraz minerały.

Kuchnia japońska
Wielu natomiast za najzdrowszą kuchnię świata uważa japońską. Większość potraw bazuje na surowych warzywach oraz świeżych rybach. Dodatkowo wykorzystują glony oraz algi, które obfitują w składniki mineralne, przeciwzapalne kwasy tłuszczowe, a nawet białko. Dodatkiem do dań jest często ryż, będący źródłem błonnika. Choć należy pamiętać, że ten kleisty ma wysoki indeks glikemiczny. Dodatkowo wykorzystują kiszone warzywa, które poprawiają funkcjonowanie jelit, pozwalają zachować odpowiedni skład mikroflory, a także wspierają odporność. Kiszą przeróżne warzywa: białą rzepę, kapustę pekińską, marchewkę czy cebulę.
Ta kuchnia jest z pewnością lekka i świeża, z niezwykłą dokładnością dobiera się poszczególne składniki. Istotne jest, aby produkty i surowce wykorzystywane do dania były jak najmniej przetworzone. Każdy składnik jest idealnie pokrojony, na talerzach tworzone są bajeczne kompozycje. Japończycy nie wykorzystują tłuszczów zwierzęcych oraz nie poddają produktów smażeniu w głębokim tłuszczu.
Japończycy są doskonałym przykładem jak zdrowe nawyki żywieniowe korzystnie wpływają na zdrowie oraz długość i jakość życia. Tutaj otyłość dotyczy niespełna 4% populacji, a średnia długość życia mężczyzny wynosi 79 lat, kobiety natomiast 86.

Jak widzimy każdy kraj ma bardzo charakterystyczne dla siebie potrawy, rytuały czy też specyficzne techniki kulinarne. Z pewnością dania spożywane w danym miejscu i typowe dla niego będą miały zupełnie inny smak, a przede wszystkim skład, walory odżywcze oraz zdrowotne, niż te przygotowywane w Polsce. Możliwość zasmakowania miejscowej kuchni jest jednym z ekscytujących elementów każdej podróży.
Dzięki obecnej wiedzy, jaką posiadamy na temat kuchni świata, a także ogromnej dostępności produktów, możemy się nimi inspirować i brać garściami to, co najlepsze w każdej z nich. Dzięki temu nasze dania są tak różnorodne i nigdy się nie nudzą!
Aleksandra Turska, dietetyk kliniczny
Sprawdź inne diety
10 grudnia, 2024
Twój Wybór Menu
Diety odchudzająceDiety mięsneDiety bezmięsneDiety specjalistyczne
Dieta Twój Wybór Menu to elastyczny wariant, w którym samodzielnie komponujesz codzienne menu…

1 grudnia, 2024
Dieta Classic
Diety mięsneDiety specjalistyczne
Dieta Classic to zbilansowany jadłospis idealny dla osób, które chcą zdrowo się odżywiać i utrzymać…

20 listopada, 2024
Post dr Dąbrowskiej
Diety leczniczeDiety odchudzająceDiety specjalistyczne
Post dr Dąbrowskiej to popularny post leczniczy, którego celem jest rewitalizacja organizmu i…

10 listopada, 2024
Dieta SIRT
Diety odchudzająceDiety mięsneDiety specjalistyczne
SIRT łączy ograniczenie kaloryczne ze spożyciem specjalnych soków i produktów bogatych w składniki…

1 listopada, 2024
Dieta LOW IG
Diety leczniczeDiety mięsneDiety specjalistyczne
Dieta LOW IG to dieta o niskim indeksie glikemicznym, dedykowana osobom z insulinoopornością i…

20 października, 2024
Dieta Flexi
Diety mięsneDiety specjalistyczne
Dieta Flexi to odpowiedź na popularny trend jakim jest fleksitarianizm, czyli ograniczenie…

10 października, 2024
Dieta Vegan
Diety odchudzająceDiety bezmięsneDiety specjalistyczne
Dieta Vegan skierowana jest do osób będących na diecie wegańskiej, czyli eliminującej produkty…

1 października, 2024
Dieta Slim
Diety odchudzająceDiety mięsneDiety specjalistyczne
Dieta Slim przeznaczona jest dla osób, których celem jest trwała i zdrowa redukcja masy ciała.

20 września, 2024
Dieta Active Sport
Diety mięsneDiety specjalistyczne
Dieta Active Sport jest dietą o zwiększonej ilości białka i obniżonej węglowodanów i jest…

10 września, 2024
Dieta LOW IG Wege
Diety leczniczeDiety bezmięsneDiety specjalistyczne
Dieta LOW IG w wersji wegetariańskiej o niskim indeksie glikemicznym, dedykowana osobom z…

1 września, 2024
Dieta SIRT Wege
Diety odchudzająceDiety bezmięsneDiety specjalistyczne
Dieta SIRT Wege łączy ograniczenie kaloryczne ze spożyciem specjalnych produktów bogatych w…

20 sierpnia, 2024
Dieta Flexi Wege
Diety bezmięsneDiety specjalistyczne
Dieta Flexi Wege to odpowiedź na popularny trend jakim jest fleksitarianizm, czyli ograniczenie…

10 sierpnia, 2024
Dieta Wege
Diety odchudzająceDiety bezmięsneDiety specjalistyczne
Dieta wege skomponowana jest wyłącznie z posiłków wegetariańskich, czyli nie zawierających…

1 sierpnia, 2024
Office Lunch
Zestaw składający się z zupy, drugiego dania i deseru.

20 lipca, 2024
Dieta Balance
Dieta Balance jest prawidłowo zbilansowaną dietą, który można stosować na stałe.

10 lipca, 2024
Dieta Balance wege
Diety bezmięsneDiety podstawowe
Dieta Balance wege jest prawidłowo zbilansowaną dietą, która nie zawiera mięsa i ryb. Można ją…

1 lipca, 2024
Dieta Classic (bez laktozy)
Diety mięsneDiety specjalistyczne
Dieta Classic bez laktozy stworzona została dla osób, które nie tolerują laktozy zawartej w mleku…

20 czerwca, 2024
Dieta Wege bez laktozy
Diety bezmięsneDiety specjalistyczne
Dieta Wege bez laktozy jest odpowiednim wyborem dla osób z nietolerancją laktozy oraz chcących…

1 marca, 2024
Dieta Odchudzanie
Dieta Odchudzanie przeznaczona jest dla osób, których celem jest trwała i zdrowa redukcja masy…

24 lipca, 2023
DETOX mix
Dieta DETOX mix to innowacyjna propozycja diety półpłynnej. Połączenie sałatki w formie bowla i 3…

Czytaj również
Zmiany w Przełomie
26 marca, 2025
Pomysły na wegańską kolację
12 marca, 2025
Jakie produkty są niezbędne w kuchni wegańskiej?
11 marca, 2025
Wegańskie śniadania – pomysły
11 marca, 2025
Odchudzanie na diecie wegańskiej
11 marca, 2025
Dieta wegańska – jadłospis i kompletny przewodnik
9 marca, 2025
Wegańska dieta a budżet
9 marca, 2025
