Czy rzeczywiście można wpłynąć na poziom cholesterolu odpowiednią dietą? Co obniża cholesterol? Jakie potrawy są wskazane, a jakich należy unikać?

Podwyższony cholesterol

Często można usłyszeć o dobrym i złym cholesterolu. O co chodzi? O dwie frakcje cholesterolu, występujące we krwi. Tzw. dobry cholesterol to HDL, który chroni naczynia, usuwając z ich ścian nadmiar cholesterolu. Natomiast „zły” to LDL. I to właśnie zbyt wysoki poziom LDL może prowadzić do rozwoju miażdżycy, udaru czy zawału serca.
Jaki poziom cholesterolu uważa się za wysoki? Nieprawidłowością jest stężenie cholesterolu LDL powyżej 115 mg/dl (3,0 mmol.l), natomiast cholesterolu całkowitego (TC) powyżej 190 mg/dl (5,0 mmol/l).

Co obniży cholesterol?

Konieczne jest połączenie zmian w diecie, w stylu życia, wprowadzenie aktywności fizycznej. Oczywiście w przypadku bardzo wysokiego poziomu cholesterolu, zmiana stylu życia czy diety nie wystarczy. Wtedy potrzebne jest wsparcie lekarza.

Dieta na obniżenie cholesterolu

Wśród produktów spożywczych są takie, których nie powinno się spożywać przy wysokim poziomie cholesterolu. To m.in. tłuszcze zwierzęce bogate w nasycone kwasy tłuszczowe, a także niektóre tłuszcze roślinne, jak olej kokosowy i palmowy.
Warto wiedzieć, że spożywanie dużej ilości cukrów także przyczynia się do wzrostu cholesterolu.

Co jest przeciwwskazane w diecie osób z wysokim poziomem cholesterolu?

• tłuste mięso i wędliny
• masło
• pełnotłusty nabiał
• słodycze
• cukier
• dania tzw. fast food

Jakie produkty obniżą cholesterol?

• warzywa takie, jak marchew, dynia
• owoce np. agrest, jagody, porzeczki, jabłka
• rośliny strączkowe jak groch, fasola, soja
• zdrowe oleje np. oliwa z oliwek, olej rzepakowy
• tłuste ryby morskie
• pełnoziarniste produkty zbożowe
• płatki owsiane
• orzechy
• pestki dyni
• chude mięso
Znaczenie ma także sposób obróbki termicznej produktów. Najlepiej, by były gotowane, duszone, pieczone bez tłuszczu. Należy unikać potraw smażonych.

Zdrowa dieta przeciwcholesterolowa, czyli?

Diety, które mogą pomóc w wyregulowaniu poziomu cholesterolu we krwi to dieta wegetariańska lub śródziemnomorska.
Dieta wegetariańska eliminuje z jadłospisu produkty pochodzenia odzwierzęcego (mięso, ryby czy owoce morza). Posiłki są skomponowane głównie z warzyw i owoców, a także jajek i zdrowych dla organizmu tłuszczów. Unikanie mięsa oraz jego przetworów pomaga szybko obniżyć poziom „złego” cholesterolu.
Redukcji cholesterolu LDL sprzyja także dieta zwana śródziemnomorską. Podobnie jak dieta wege opiera się głównie na posiłkach złożonych z warzyw i owoców , na zdrowych olejach. Dopuszcza jednak spożywanie chudego mięsa i ryb bogatych w kwasy omega-3, najczęściej przygotowywane na parze, gotowane lub pieczone.

Sprawdź inne diety

Zobacz wszystkie diety

Sprawdź inne diety

Zobacz wszystkie diety