Dieta LOW IG
OCENA KLIENTÓW 5.0 (16)
Dieta LOW IG to dieta o niskim indeksie glikemicznym, dedykowana osobom z insulinoopornością i cukrzycą typu 2. Zawiera tylko zdrowe tłuszcze i białka, które obniżają indeks glikemiczny potrawy.
Szczegóły diety
Dieta Low IG, czyli dieta z niskim indeksem glikemicznym jest dedykowana osobom z insulinoopornością i cukrzycą typu 2. Dieta polega na komponowaniu posiłków z takich produktów, aby po ich przygotowaniu indeks glikemiczny potrawy nie przekraczał 55. Ważny jest także stopień i sposób obróbki termicznej. Co to oznacza w praktyce?
Zacznijmy od tego, co to jest indeks glikemiczny. Jest to klasyfikacja żywności, uwzględniająca szybkości trawienia i wchłaniania węglowodanów z pokarmu. Wskaźnik IG określa, jak poszczególne produkty spożywcze podnoszą poziom cukru we krwi. Znajomość wartości IG dla poszczególnych produktów jest bardzo ważna w diecie Low IG.Pozwala unikać pokarmów z wysokim IG, a tym samym zminimalizować problemy związane z insuliną.
Wartość IG, czyli zasady diety Low IG
Wskaźnik IG określa się w skali od 0 do 100.
1. Niski indeks glikemiczny – to wartość 55 i poniżej. Są to produkty powoli podnoszące poziom cukru we krwi. Takie proponuje się w diecie pudełkowej z niskim indeksem glikemicznym. Należą do nich warzywa, część owoców, rośliny strączkowe, produkty pełnoziarniste.
2. Średni indeks glikemiczny – IG w przedziale 56-69. Te produkty wchłaniają się w umiarkowanym tempie. Są to m.in. makaron z mąki durum, kukurydza, kuskus, ryż basmati czy kiwi.
3. Wysoki indeks glikemiczny – przyjmuje wartości 70-100. Oznacza produkty, po spożyciu których poziom cukru we krwi gwałtownie wzrasta, co w konsekwencji powoduje duży wyrzut insuliny. To głównie przetworzone produkty spożywcze, bogate w kalorie i tłuszcz, jak biały chleb, słodkie napoje, gotowane ziemniaki, biały ryż.
Dieta z niskim indeksem glikemicznym składa się z 5 posiłków
Proponujemy dietę Low IG w dwóch wersjach: klasyczną z mięsem i rybami oraz wegetariańską.
Do wyboru jest także kaloryczność diety pudełkowej: 1200, 1500, 1800 i 2000 kcal. Skomponowana jest z posiłków, które mają niski IG.
- Dieta Low IG zawiera tylko zdrowe tłuszcze i białka, które obniżają indeks glikemiczny potrawy, a więc spowalniają wchłanianie glukozy i ograniczają jej wzrost we krwi. Specjalne kompozycje składników w potrawach pozwalają zachować zarówno niski indeks potrawy, jak i różnorodność smaków.
- Dieta pudełkowa niski indeks glikemiczny eliminuje: pszenicę, biały cukier, produkty przetworzone oraz niekorzystne dla zdrowia izomery trans kwasów tłuszczowych.
- Jadłospis bazuje na warzywach, pełnoziarnistych produktach zbożowych, chudym mięsie, rybach, jajkach.
Dodatkowo zawiera produkty mleczne, strączki, a nawet owoce, które występują w specjalnych połączeniach, gwarantując niski indeks glikemiczny całego posiłku.
Rozkład makroskładników w diecie:
Węglowodany 45-50%
Tłuszcze 30-35 %
Białka 20%
UWAGA: ze względu na specyfikę diety, nie ma możliwości zgłaszania wykluczeń.
Co jeść w diecie z niskim indeksem glikemicznym?
Lista produktów o niskim indeksie glikemicznym to przede wszystkim produkty naturalne, nieprzetworzone, bez dodatku cukrów, najczęściej w postaci surowej.
TABELA
Dieta z niskim indeksie glikemicznym – produkty wskazane
Warzywa takie, jak: pomidory, cukinia, cebula, czosnek, kalafior, brokuły, oliwki, ogórki.
Większość nasion roślin strączkowych.
Mięso, ryby, jaja, owoce morza.
Oleje, orzechy, pestki, nasiona.
Pieczywo z mąki z pełnego przemiału.
Owoce takie, jak: jabłka, truskawki, maliny, jagody, awokado, porzeczki, grejpfruty.
Czego unikać w diecie z niskim indeksie glikemicznym
TABELA
W diecie z niskim IG unikaj:
Słodkich napojów gazowanych, soków owocowych
Większości owoców suszonych (żurawiny, rodzynek, daktyli)
Popcornu, wafli ryżowych, macy
Białego ryżu, makaronu z mąki pszennej
Białego pieczywa
Alkoholu, szczególnie piwa
Danie obiadowe w diecie Low IG, czyli tempeh w sosie teryiaki. Tempeh to idealny wegański substytut mięsa wytwarzany z ziaren soi poddawanych procesowi fermentacji. Ma doskonały skład aminokwasowy i wysoką zawartość białka, a do tego nie zawiera wielu kalorii i ma bardzo niski indeks glikemiczny.
Proponujemy ten produkt w towarzystwie kaszy bulgur, która charakteryzuje się również niskim indeksem glikemicznym oraz brokuła przygotowanego al dente.
Przykładowe dania
Dobrze dobrana dieta wpływa na nasze samopoczucie, kondycję fizyczną i psychiczną, na witalność. Jeśli chcesz się dobrze odżywiać, odpowiednio do swoich potrzeb, to skorzystaj z cateringu dietetycznego. Jakie zalety ma dieta pudełkowa? Przede wszystkim nasz catering dietetyczny w Warszawie oferuje najwyższej jakości potrawy oraz dobrze zbilansowane posiłki. Dietę LOW IG komponują doświadczeni dietetycy, którzy dbają, by pudełkowe jedzenie było zdrowe i smaczne. Poza tym korzystając ze zdrowego cateringu dietetycznego nie tracisz czasu na gotowanie, ani robienie zakupów.
Zamawiając dietę pudełkową LOW IG jesz pyszne dania przygotowane przez szefów kuchni, oszczędzasz czas i korzystasz z różnorodnego menu.
Umów termin konsultacji
Skontaktuj się z naszym dietetykiem
pon.-pt 9:00 - 17:00
Wielospecjalistyczna Przychodnia MD Clinic
ul. Sienna 83, Warszawa
Jeszcze się wahasz?
Zamów na próbę!
Zamów wybrany zestaw próbny jednej z naszych diet na cały dzień i sprawdź czy do siebie pasujemy!
Nadal nie wieszktórą dietę wybrać?
Skontaktuj się z naszym dietetykiem