Jak wybrać najlepsze wędliny? Niestety wiele z nich zawiera duże ilości soli, tłuszczu i innych dodatków. Nie mówiąc już o wszelkiego rodzaju polepszaczach. Jak tego uniknąć? Kupować od producentów znanych z wysokiej jakości lub… robić wędliny samemu.  

Najlepsze wędliny, czyli im mniej, tym lepiej

Na rynku znajdziemy wędliny bez konserwantów, które mają bardzo dobry skład. W tym wypadku dobry oznacza jak najkrótszy. Im mniej składników na etykiecie, tym lepszej jakości wędlina. Są jednak i takie wyroby wędliniarskie, które mają bardzo małą zawartość mięsa w gotowym wyrobie. Co robią producenci, by zwiększyć masę wędliny, ale nie dodając za dużo mięsa? • Aby zwiększyć masę wędliny, wstrzykują do niej wodę z substancjami chemicznymi. Wtedy pojawia się powszechnie spotykany problem - po kilku dniach przechowywania wędliny w lodówce wylewa się z niej woda, a potem pokrywa się ona śliską mazią i powstaje nieprzyjemny zapach. • A wędliny drobiowe? Mięso drobiowe coraz częściej jest produkowane z MOM, czyli Mięsa Oddzielonego Mechanicznie, bo jest tono tanie. Nic dziwnego skoro to mieszanina zmielonych ścięgien, kości, chrząstek itp. Produkty przygotowywane z mięsa MOM nie są wartościowym składnikiem codziennej diety.  • Smak wędlin poprawia się dodając wzmacniacze smaku, aromatu, a dla lepszego wyglądu używa się barwników spożywczych… Wtedy nawet słabej jakości produkty wyglądają i pachną, jak te najlepsze wędliny.

Najlepsze wędliny

Robiąc samemu wędliny, mamy wpływ na ich skład i smak. Decydujemy z czego będzie wędlina, jakich składników i przypraw użyjemy, mamy pewność, że nie ma w niej wszelkiego rodzaju stabilizatorów czy wzmacniaczy smaku. Takie wędliny poleżą w lodówce, nie staną się śliskie i nie puszczą wody.

Z czego robić najlepsze wędliny?

Indyk Mięso indyka jest zawiera mniej tłuszczu w porównaniu do innych mięs, jak wieprzowina czy wołowina. Wędliny z szynki czy piersi z indyka mogą być dobrym wyborem dla osób szukających zdrowszych, chudszych opcji. Szynka wieprzowa Szynka wieprzowa jest smacznym mięsem, z którego można przygotować pyszną wędlinę. Szynka domowa gotowana lub pieczona jest prosta do przygotowania. Koniecznie trzeba ją najpierw zapeklować, aby miała różowy i intensywny kolor. Mięso mielone Czy wieprzowe czy mieszane z wołowym – mięso mielone także nadaje się, by je upiec i jeść jako wędlinę na zimno. Słynna pieczeń rzymska z jajkami może okazać się najlepszą wędliną na kanapki do pracy czy do szkoły. Schab wieprzowy Wcześniej przyprawiony, upieczony w rękawie… Smakuje pysznie zarówno jako danie na obiad, jak i jako wędlina do kanapek. Jeżeli lubisz mięso, wędliny, to zamawiając catering dietetyczny spójrz na menu naszych diet Smacznego![/vc_column_text]

Sprawdź inne diety

Zobacz wszystkie diety

Sprawdź inne diety

Zobacz wszystkie diety