Borówki i ich właściwości zdrowotne
Przed jakimi chorobami chronią nas borówki?
- Działają ochronnie w przypadku chorób nowotworowych
Borówki są bogatym źródłem antocyjanów i kwasów fenolowych, które spowalniają rozwój guza nowotworowego i zmniejszają ryzyko nawrotu choroby. Chronią także przed kancerogenezą, czyli zmianami w komórce, które mogą prowadzić do rozwoju nowotworu. Zaliczamy do nich: uszkodzenia struktury DNA. Każdego dnia w naszym komórkach wolne rodniki powodują uszkodzenia DNA. Prowadzi to do nasilenia procesu starzenia naszego organizmu i jest doskonałą bazą do rozwoju nowotworu. Ponieważ borówki są bogate w antyoksydanty, mogą neutralizować wolne rodniki i ograniczać negatywne zmiany w komórkach.
U grupy osób, które każdego dnia wypijały litr napoju powstałego ze zmiksowania borówek z sokiem jabłkowym, wykazano obniżenie zniszczeń DNA aż o 20% już po 4 tygodniach.
- Obniżają ryzyko rozwoju otyłości
Przede wszystkim są to owoce, którymi mogą delektować się osoby dbające o szczupłą sylwetkę. Niepełna szklanka borówek ma tylko 53 kcal. A przy tym dostarcza aż 5g błonnika pokarmowego oraz m.in. witaminę C, wapń, magnez, potas.
To nie wszystko. Dzięki bogactwu przeciwutleniaczy niweluje stan zapalny, który jest jedną z przyczyn zaburzonego metabolizmu. Polifenole zawarte w borówkach, hamują adipogenezę, czyli proces rozwoju komórek tłuszczowych oraz ich nadmierny rozwój. Ponadto poprawiają wrażliwość komórek na działanie insuliny, co spowalnia postęp insulinooporności.
- Zapobiegają chorobom zwyrodnieniowym
Stres oksydacyjny może przyśpieszać starzenie się mózgu, co negatywnie wpływa na jego funkcjonowanie. Zawarte w borówkach składniki, często wykorzystuje się w terapii osób z chorobą Alzhaimera, ponieważ spowalniają rozwój zmian neurodegeneracyjnych. W jednym z badań obserwowano starsze osoby, które przez 6 lat spożywały codziennie sok z jagód. Zauważono powiązanie z opóźnieniem się starzenia umysłu tych osób aż o 2,5 roku.
Regularne spożywanie borówek, poprawia pamięć. Przypuszcza się, że antyoksydanty, poprawiają krążenie krwi w mózgu, co pozwala lepiej odżywić komórki. W kolejnym badaniu obserwowano dziewięć starszych osób z łagodnymi zaburzeniami poznawczymi. Spożywali oni codziennie sok z tych owoców. Po 12 tygodniach doświadczyli oni poprawy funkcji mózgu.
Zauważono również pozytywne działanie borówek w przypadku depresji. Związki zawarte w owocach, chronią centralny układ nerwowy przed uszkodzeniami, zwiększając funkcje poznawcze, proces zapamiętywania, odporność na czynniki stresowe.
- Działają profilaktycznie w chorobach sercowo – naczyniowych
Regularne spożywanie borówek, może przyczyniać się do obniżenia ciśnienia krwi. W ośmiotygodniowym badaniu u osób otyłych, które miały wysokie ryzyko chorób serca, odnotowano 4-6% spadek ciśnienia krwi. Osiągnięto to dzięki dodatkowemu spożywaniu 50 gramów borówek każdego dnia.
Substancje zawarte w borówkach, przyczyniają się także do zmniejszenia utleniania „złego” cholesterolu LDL, dzięki czemu zmniejsza się ryzyko rozwoju miażdżycy w naczyniach krwionośnych. Codzienne spożywanie 50g borówek powoduje obniżenie utleniania cholesterolu LDL o 27% już po 8 tygodniach stosowania.
- Poprawiają jakość widzenia i dbają o zdrowie układu moczowego
Borówki znane są także, że swojego ochronnego wpływu na narząd wzroku. Regularne ich spożywanie poprawia jakość widzenia i obniża zmęczenie oczu. Stąd, tak często wyciąg z borówek pojawia się w suplementach diety wspierających nasze oczy.
Ponieważ jagody są blisko spokrewnione z żurawiną, mogą pochwalić się podobnymi substancjami czynnymi, jakie możemy znaleźć w soku żurawinowym. Substancje te nazywane są antyadhezynami - pomagają zapobiegać przyklejaniu się szkodliwych bakterii do ściany pęcherza moczowego.
Tak liczne właściwości zdrowotne zachęcają nas do serwowania Wam borówek w naszym cateringu dietetycznym. Znajdziecie je w naszych zdrowych posiłkach – jako słodki dodatek do owsianek a także jako odżywczy i sycący koktajl.