Jak skutecznie i zdrowo schudnąć?

4 marca obchodziliśmy Światowy Dzień Otyłości i ma on na celu zwrócenie uwagi na skalę i konsekwencje wynikające z nadmiernej masy ciała. Częstość występowania tej choroby, którą jest otyłość jest ogromna. Aż 6 na 10 Polaków boryka się z nadmierną masą ciała, nadwagą bądź otyłością. Codziennie na różnych portalach a także w gazetach widzimy dziesiątki nagłówków sugerujących cudowne sposoby na redukcję masy ciała. Czy należy ulegać modzie na jednoskładnikowe i katorżnicze diety a wręcz głodówki? Czy przyniesie to zamierzony a tym bardziej trwały efekt?

Najważniejsza i złota zasada: Aby zredukować masę ciała trzeba jeść.

Głodówki nie spowodują trwałego i zdrowego chudnięcia. Odpowiednia dieta to klucz do sukcesu. A więc co należy jeść i jakie reguły przyjąć, aby schudnąć?

  1. Deficyt kaloryczny – aby zredukować masę ciała, należy spożywać mniej kalorii, niż organizm spala czyli zużytkowuje na czynności fizjologiczne i te codzienne. W takiej sytuacji mówimy o deficycie kalorycznym. Nadmiar prowadzi do przyrostu masy ciała. Aby schudnąć, należy spożywać mniej kalorii, niż się zużywa. Jednak nie jest to takie proste, jak może się wydawać. Istnieją różne sposoby na określenie ilości kalorii, jakie organizm potrzebuje, a także sposoby na śledzenie spożytych kalorii.CAŁKOWITA PRZEMIANA MATERII to całkowity, dobowy wydatek energetyczny człowieka wynikający z czynności fizjologicznych oraz dodatkowych zadań w ciągu doby.O odpowiednią podaż kalorii bardzo łatwo dbać z cateringiem dietetycznym. Codziennie otrzymujesz posiłki ze skrupulatnie wyliczonymi kaloriami. Nie musisz robić zakupów, gotować. Nie tracisz czasu i nie masz pokus na podjadanie.
  2. Węglowodany – są ważnym składnikiem diety, ponieważ stanowią główne źródło energii dla organizmu. Jednakże, niektóre rodzaje węglowodanów, takie jak cukier i biały chleb, mogą prowadzić do przyrostu masy ciała. Dlatego ważne jest, aby wybierać węglowodany o niskim indeksie glikemicznym, które powodują wolniejszy wzrost poziomu cukru we krwi, a przez to na dłużej dają uczucie sytości. Przykłady to: pełnoziarniste produkty zbożowe, warzywa i owoce.
  3. Białko – jest ważne dla budowy mięśni i zachowania zdrowia. Spożywanie białka może również pomóc w redukcji masy ciała, ponieważ jest ono bardziej sycące niż węglowodany lub tłuszcze. Jednak, ważne jest, aby wybierać zdrowe źródła białka, takie jak mięso, ryby, jaja, orzechy, nasiona, tofu i mleko. Należy unikać wysokoprzetworzonych produktów mięsnych, takich jak wędliny.
  4. Tłuszcze – są ważnym składnikiem diety, ponieważ są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jednakże, spożywanie zbyt dużo tłuszczu może prowadzić do przyrostu masy ciała. Dlatego ważne jest, aby wybierać zdrowe źródła tłuszczu, takie jak oleje roślinne, orzechy, nasiona i ryby bogate w tłuszcze omega-3. Do szkodliwych i niekorzystnych dla zdrowia tłuszczów, należą izomery trans i nasycone kwasy tłuszczowe, które znajdują się w przetworzonych produktach spożywczych.
  5. Warzywa i owoce – są bogate w składniki odżywcze, takie jak witaminy, minerały i błonnik. Jedzenie dużej ilości warzyw i owoców może pomóc w utracie wagi, ponieważ mają one w większości niską kaloryczność, ale jednocześnie są sycące i bogate w składniki odżywcze. Można zjeść objętościowo dużo produktów z tej grupy dostarczając jednocześnie niewiele kalorii. Szczególnie na początku zmiany nawyków żywieniowych warto dbać o to, aby posiłki były okazałe objętościowo. Warto wybierać różnorodne warzywa i owoce, aby zapewnić sobie podaż zróżnicowanych składników odżywczych.
  6. Woda – picie wystarczającej ilości wody jest ważne dla utrzymania prawidłowego funkcjonowania organizmu. Woda pomaga w regulowaniu temperatury ciała, transportowaniu składników odżywczych i usuwaniu toksyn z organizmu. Picie wody może również zapanować nad apetytem i poprawić metabolizm. W ciągu doby należy wypijać minimum 1,5 l wody, przy czym w trakcie intensywnego wysiłku fizycznego zapotrzebowanie może zwiększyć się nawet do 5 litrów.
  7. Różnorodność składników, ale mniejsze porcje – spożywanie mniejszych porcji może pomóc w utracie wagi, szczególnie jeśli nie chcesz nadmiernie ograniczać różnorodności produktów w swoim jadłospisie. Pamiętaj zawsze o proporcjach składowych posiłku. To warzywa mają stanowić największą część talerza. ponieważ zmniejsza ilość spożywanych kalorii. Warto pamiętać, że ilość spożywanych kalorii jest równie ważna, co rodzaj spożywanych produktów. Dlatego, spożywanie mniejszych porcji zdrowych produktów może pomóc w osiągnięciu i utrzymaniu zdrowej masy ciała.
  8. Regularne posiłki są ważne dla utrzymania równowagi hormonalnej i metabolicznej organizmu. Niejedzenie regularnych posiłków może prowadzić do napadów głodu i prowadzić do spożywania nadmiernej ilości kalorii. Warto spożywać 3-5 posiłków dziennie. Jest to kwestia bardzo indywidualna i należy wybrać najkorzystniejszy dla siebie rozkład posiłków.
  9. Unikanie przetworzonych produktów – przetworzone produkty spożywcze, takie jak fast food, słodycze i przetworzone mięso, mogą prowadzić do przyrostu masy ciała i prowadzić do niezdrowego stylu życia. Warto unikać tych produktów i zamiast tego wybierać świeże, naturalne produkty spożywcze. W dzisiejszych czasach mamy ogromne możliwości przygotowania zdrowych słodyczy bez cukru oraz wegańskich zamienników tradycyjnych hamburgerów. Zróżnicowanie smaków, o które dbamy w naszym cateringu pozwala jeszcze lepiej trzymać się założeń diety i ogranicza podjadanie.
  10. Regularna aktywność fizyczna – jest kluczowa dla utraty masy ciała i zachowania zdrowia. Ćwiczenia mogą pomóc spalić nadmiar kalorii i poprawić stan zdrowia oraz samopoczucie. Ważne jest, aby wybrać aktywności, które odpowiadają indywidualnym potrzebom i umiejętnościom.

Chcąc zredukować masę ciała, warto jest pamiętać o zasadach profesora Bergera. Jest to 5 wyrazów, których stosowanie w codziennym życiu może pomóc zredukować bądź utrzymać prawidłową masę ciała.

  • U-rozmaicenie
  • U-regulowanie
  • U-miarkowanie
  • U-prawianie sportów
  • U-nikanie

A dla pełnego sukcesu wielu dietetyków dodaje szóste U – uśmiech. W całym procesie redukcji masy ciała nie można zapominać o pozytywnym nastawieniu, gdyż jest to niezbędny element do osiągnięcia pełnego sukcesu.

Sprawdź inne diety

Zobacz wszystkie diety

Sprawdź inne diety

Zobacz wszystkie diety