Dieta kobiety dojrzałej
Niestety, po 40 roku życia stan zdrowia kobiet zaczyna się pogarszać. Większość kobiet wchodzi w okres okołomenopauzalny, a zmiany hormonalne przyczyniają się do rozwoju wielu chorób. Rozwijają się zaburzenia związane z nieprawidłowym metabolizmem glukozy, wysokim poziomem insuliny, często występuje insulinooporność oraz cukrzyca. Pojawiają się choroby sercowo- naczyniowe, a ryzyko rozwoju nowotworów wzrasta prawie 4- krotnie. Kobiety coraz częściej skarżą się na bole kręgosłupa, stawów co często związane jest ze stanami zapalnymi i rozwijającą się osteoporozą. Wraz z wiekiem wzrasta ryzyko nadwagi i otyłości. Wśród kobiet w wieku 30-40 lat, ok. 11% z nich zmaga się z nadwagą. Po 45 roku życia odsetek ten wzrasta do 20%. Z biegiem czasu zmienia się również struktura ciała – zawartość mięśni zmniejsza się i stan nawodnienia ciała ulega pogorszeniu.
Pomimo tych zmian, warto zwrócić uwagę na to, co kładziemy na talerzu, tak by maksymalnie strać się poprawiać jakość swojego życia.
1. Dbaj o zbilansowaną dietę
Podstawą diety są warzywa – zawsze powinny zajmować połowę talerza. Dostarczają potrzebne witaminy i składniki mineralne wspierające zdrowie, a także błonnik regulujący pracę przewodu pokarmowego. Owoce są doskonałym urozmaiceniem diety- powinniśmy wybierać różnokolorowe owoce, o intensywnej barwie. Aby cukry w nich zawarte nie odłożyły się w postaci tkanki tłuszczowej, należy spożywać je w godzinach porannych.
Źródłem białka może być chude mięso, ryby, jajka. Nie można zapomnieć o roślinach strączkowych, będących źródłem fitoestrogenów łagodzących objawy menopauzy. Najlepiej wybierać produkty pełnoziarniste- grube kasze, pełnoziarniste makarony, ciemny ryż. Pieczywo pszenne powinno być zamienione na żytnie na zakwasie.
Z tłuszczu nacisk należy postawić na oleje roślinne- oliwę z oliwek, olej rzepakowy. Ze względu na nasilone stany zapalne występujące w ciele, należy skupić się na kwasach z grupy omega- 3 zawartych m.in. w oleju lnianym, tłustych rybach, siemieniu lnianym czy orzechach. Kobiety zmagające się z tym problemem korzystają w naszym cateringu dietetycznym z diety Food Pharmacy. Ze względu na zwiększone ryzyko rozwoju chorób sercowo naczyniowych, należy ograniczyć spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych zawartych m.in. w tłustym mięsie, produktach przetworzonych, słodyczach.
Ogranicz do minimum spożycie cukru – ze względu na zwiększone ryzyko rozwoju cukrzycy, należy unikać spożycia słodyczy, nadmiaru owoców, słodzonych napojów oraz alkoholu. Produkty te dostarczają tzw. puste kalorie, które szybko odkładają się w postaci tkanki tłuszczowej i przyczyniają się do tycia.
2. Zwracaj uwagę na naturalne źródła wapnia
W związku ze zwiększonym ryzykiem rozwoju osteoporozy, dieta powinna obfitować w produkty będące naturalnym źródłem wapnia: ryby wraz z ośćmi, produkty mleczne, orzechy, zielone warzywa liściaste, rośliny strączkowe. Za mocne kości odpowiada również witamina D. Pomimo tego, że może być syntezowana w skórze, zaleca się jej suplementację, zwłaszcza przez okres jesienno- zimowy.
3. Pij wodę
Woda jest płynem, który zapewnia prawidłowe nawilżenie naszego ciała. Powoduje to, że funkcjonuje ono prawidłowo. Regularne picie wody, poprawia metabolizm i ułatwia spalanie tkanki tłuszczowej. Ogranicza również ochotę na jedzenie i częste podjadanie.
Sprawdź także: Jakie jedzenie jest dobre na samopoczucie? | 10 najważniejszych zasad zdrowego odżywiania | Zasady zdrowego odżywiania | Jak zdrowo schudnąć | Kluczowe witaminy dla prawidłowego funkcjonowania organizmu | Jakie są plusy i minusy diety wegetariańskiej?
Polecane diety: Wybór Menu | Dieta Classic | Dieta Balance
Sprawdź inne diety
7 września, 2025
Dieta Śródziemnomorska
Diety leczniczeDiety mięsneDiety specjalistyczne
Dieta LOW IG to dieta o niskim indeksie glikemicznym, dedykowana osobom z insulinoopornością i…

20 sierpnia, 2025
Lunch Wegetariański
Zestaw składający się z zupy, drugiego dania i deseru.

11 sierpnia, 2025
Niskie Ig
Diety odchudzająceDiety mięsneDiety bezmięsneDiety specjalistyczne
Dieta Niskie IG – Wybór Menu to elastyczny wariant dla osób, które chcą utrzymywać stabilny poziom…

Czytaj również
Dietoterapia – jak dieta wspiera leczenie i poprawia zdrowie
12 kwietnia, 2025
Zmiany w Przełomie
26 marca, 2025
Korzyści zdrowotne diety ketogenicznej
13 sierpnia, 2025
Jak dieta ketogeniczna wpływa na samopoczucie
13 sierpnia, 2025
Jak dieta ketogeniczna wpływa na poziom cholesterolu?
13 sierpnia, 2025
Dieta ketogeniczna a hormony
13 sierpnia, 2025
Jak dieta ketogeniczna wpływa na skórę, paznokcie i stawy?
13 sierpnia, 2025
Przygotowanie do diety ketogenicznej
13 sierpnia, 2025
Jak zbilansować dietę ketogeniczną? Praktyczny poradnik
13 sierpnia, 2025













