Catering dietetyczny dla aktywnych

Kalorie w cateringu dla aktywnych

  • Kaloryczność diety dla aktywnych powinna zostać dopasowana zarówno do zapotrzebowania energetycznego, jak i do zaplanowanych celów. W zależności od tego czy chodzi o utrzymanie wagi, jej redukcję czy może zwiększenie masy mięśniowej, tak komponuje się dietę.
  • Dla osób aktywnych fizycznie zapotrzebowanie kaloryczne jest większe niż dla mniej aktywnych. Średnio mężczyźni potrzebują około 2500-3000 kcal/dzień, a kobiety 2000-2500 kcal/dzień. Przy intensywnym wysiłku fizycznym te wartości mogą wzrosnąć.
    Sprawdź naszą ofertę cateringu dla aktywnych:

Ważne w diecie dla aktywnych

• Białko – kluczowe dla odbudowy i wzrostu mięśni. Źródła białka to m.in.: chude mięso, ryby, jajka, nabiał, rośliny strączkowe, orzechy. W diecie Active przygotowanej przez Przełom w Odżywianiu jest około 30-35% białka.
• Węglowodany – główne źródło energii, szczególnie podczas długotrwałego wysiłku. Zalecane są węglowodany złożone, takie jak kasze, pełnoziarniste produkty zbożowe, ryż brązowy, oraz warzywa i owoce. Dieta Active zawiera 35-45% węglowodanów.
• Tłuszcze – zdrowe tłuszcze są istotnym źródłem energii. W cateringu dietetycznym dla aktywnych powinny się znaleźć zdrowe źródła tłuszczów, jak: awokado, orzechy, nasiona, oliwa z oliwek i tłuste ryby. W diecie Active w Przełomie w Odżywianiu jest około 25-35% białka.

Zasady, o których warto pamiętać:

• Picie wody regularnie przez cały dzień, szczególnie w dni treningowe.
• Zbilansowana dieta powinna zawierać produkty bogate w błonnik, witaminy i minerały.
• Najlepiej konsultować swoje menu z dietetykiem, zwłaszcza gdy prowadzi się bardzo aktywny tryb życia. Catering dietetyczny dla aktywnych oferuje Przełom w Odżywianiu. Dla naszych klientów proponujemy konsultacje z dietetykiem gratis

Przykładowe menu cateringu dietetycznego dla aktywnych

Jeżeli zamawiacie dietę 2000 kcal, 5 posiłków dziennie, to możecie liczyć na takie pyszności, jak:

  • Śniadanie: serek wiejski z bananami, malinami, białkiem waniliowym, płatkami owsianymi, żurawiną, pestkami słonecznika i czekoladą gorzką.
  • Drugie śniadanie: sałatka z pestkami dyni, mozzarellą, pomidorami, jogurtem, kukurydzą, roszponką i bazylią
  • Obiad: ryż brązowy po meksykańsku z mięsem mielonym z indyka, z pomidorami, fasolą czerwoną, papryką, cebulą, kukurydzą, cytryną, olejem słonecznikowy i przyprawami.
  • Podwieczorek: białkowy jogurt (skyr) z mango, ryżem preparowanym, białkiem waniliowym, rodzynkami.
  • Kolacja: sałatka brokułowa z fetą, jajkiem i sosem czosnkowym, chleb żytni razowy, oliwki, majonez domowy, pomidory.

Sprawdź inne diety

Zobacz wszystkie diety

Sprawdź inne diety

Zobacz wszystkie diety