Jak zdrowo schudnąć?

Jak nie dać się zwariować i nie wpaść w wir nowoczesnych poglądów i opinii żywieniowych, a przede wszystkim odzyskać upragnioną szczupłą figurę? Należy podejść do procesu odchudzania z rozsądkiem, ale i z przymrużeniem oka. Jeżeli zamienimy dietę, a co za tym idzie, styl życia w walkę pełną wyrzeczeń nasz organizm prędzej czy później zacznie się buntować i z powrotem wrócimy do punktu wyjścia.

Dzisiejszy artykuł traktuje o tym, w jaki sposób schudniemy zdrowo i na długo. Przede wszystkim musimy pamiętać o tym, że każdy organizm jest inny. To, że koleżanka dobrze czuje się na diecie bezglutenowej lub wegańskiej nie znaczy, że my też będziemy. Zdrowa dieta to taka, która nie może doprowadzić do wystąpienia niedoborów pokarmowych. Jeśli wykluczymy dany składnik z naszego jadłospisu, musimy pamiętać o tym, aby została zachowana odpowiednia wartość odżywcza, to jest uzupełniona w inny składnik mający podobną zawartość białka, tłuszczy, węglowodanów oraz witamin i minerałów. Każda dieta powinna cechować się odpowiednio dobraną kalorycznością (diety redukcyjne oscylują pomiędzy 1000 a 1500 kcal dziennie) oraz bilansem zapewniającym pokrycie zapotrzebowania na wszystkie niezbędne składniki odżywcze.

Spożywanie częstych, ale mniejszych objętościowo posiłków o regularnych porach (rozpoczynając od śniadania) jest kluczem do rozkręcenia metabolizmu, czyli kluczem do sukcesu. Posiłki te powinny być zróżnicowane, bazujące na produktach zbożowych, warzywach i owocach, oczywiście jak najmniej przetworzonych. Ważna jest odpowiednia podaż makro- i mikroelementów. Jeśli nie tolerujesz mleka krowiego, wapń uzupełnisz np. wybierając rośliny strączkowe (soja, soczewica, groch), zielone warzywa (kapusta, szpinak, brukselka) czy też orzechy. Unikaj cukrów prostych, alkoholu oraz ogranicz sól kuchenną. Czytaj etykiety – tam, gdzie widzisz dużo skomplikowanych nazw, po prostu wybierz coś innego ☺

Wybieraj gotowanie, pieczenie, grillowanie, a zrezygnuj ze smażenia. Obserwuj swój organizm. Jeśli zauważysz, że daje Ci ostrzegawcze sygnały, jeszcze raz przeanalizuj swój jadłospis. W razie wątpliwości poproś o pomoc dyplomowanego dietetyka. Jeżeli nie masz czasu na codzienne przygotowywanie posiłków, bardzo dobrym pomysłem jest catering dietetyczny Warszawa, dzięki któremu zaoszczędzisz czas i szybko wykształcisz w sobie prawidłowe nawyki żywieniowe.

Wszystkie wyżej wymienione wskazówki są podstawą zdrowej diety, jednak nie możemy zapominać o jednym z najważniejszych aspektów, gwarantujących dobre samopoczucie i skuteczny spadek wagi. Chodzi o aktywność fizyczną. Najbezpieczniejsze są ćwiczenia aerobowe o stopniowo zwiększanej intensywności (np. szybki spacer, jogging, pływanie, jazda na rowerze). Aby aktywność fizyczna przyniosła korzyści, musi być wykonywana regularnie przez większość dni w tygodniu i przez minimum 30 minut dziennie. W przypadku osób, których aktywność jest skrajnie niska, wysiłek fizyczny należy wprowadzać stopniowo, zaczynać od krótszego czasu jego trwania, by powoli zwiększać jego częstotliwość. Bardzo dobrym uzupełnieniem procesu odchudzania są zabiegi ułatwiające redukcję tkanki tłuszczowej np. skuteczna kriolipoliza, która „wymraża” i trwale usuwa komórki tłuszczowe z naszego organizmu oraz masaże mające na celu ujędrnienie ciała.

W walce z nadwagą najważniejsza jest silna motywacja, zmiana nawyków żywieniowych, regularne uprawianie sportu i pozytywne myślenie ☺ Należy pamiętać, że „dla chcącego nic trudnego!” ☺

Sprawdź inne diety

Zobacz wszystkie diety
5/5 - (31 opinie)