Pomidory

Bardzo ważnymi składnikami pomidorów jest likopen – czerwony barwnik, który jest zaliczany do silnych antyoksydantów  oraz cholina. Taki skład tego warzywa, sprawia, że spożywanie go korzystnie wpływa na:

• Polepszenie odporności organizmu
• Przyspieszenie gojenia się ran
• Zmniejsza szkodliwe działanie wolnych rodników
• Obniżenie ciśnienia tętniczego krwi
• Przemianę materii
• Zmniejszenie ryzyka wystąpienia zawału i chorób serca
• Poprawę pracy układu nerwowego.

Najlepiej spożywać pomidory czerwone, ponieważ to one cechują się największą wartością odżywczą.
Pamiętajmy, żeby nie łączyć np. w sałatce czy na kanapce pomidorów razem ze świeżym ogórkiem, ponieważ zawarty w ogórkach enzym „zabija” witaminę C, znajdującą się w pomidorach.

Aby zachować jak najdłużej zdrowe pomidory w domowej spiżarni my, jak zawsze polecamy robienie przetworów: koncentraty pomidorowe, w zalewie, suszone lub duszone pomidory, pozwolą Wam w jesienno-zimowe dni cieszyć się smakiem i właściwościami warzyw.

Teraz już wiecie, czemu w cateringu dietetycznym Przełom w Odżywianiu aż tyle  pomidorów 🙂

Sprawdź inne diety

Zobacz wszystkie diety

Sprawdź inne diety

Zobacz wszystkie diety