Gdy żołądek woła o pomoc

Wrzód zlokalizowany w żołądku można opisać jako ubytek, miejscowy brak błony śluzowej. W miejscu tym tworzy się „krater”, wokół którego toczy się stan zapalny. W ostateczności może dojść do przedziurawienia ściany żołądka.

Przyczyny rozwoju wrzodów żołądka:

  • zakażenie bakterią Helicobacter pylori

Zakażenie tą bakterią jest najczęstszą przyczyną rozwoju wrzodów. Bakteria ta charakteryzuje się szczególnymi właściwościami, dzięki którym jest odporna na działanie kwasu solnego. Przyczepia się do błony śluzowej ściany żołądka, gdzie produkuje toksyny. Uszkadzają one delikatną strukturę narządu, dając początek do rozwoju choroby.

  • nadmierne spożycie leków niesteroidowych

Wrzody mogą powstawać jako skutek uboczny działania niektórych leków. Zwłaszcza takie negatywne działanie wykazuje aspiryna, ibuprofen, naproksen.

  • nieprawidłowy styl życia

Regularne spożywanie mocnych alkoholi, palenie papierosów a także przewlekły stres psychiczny przyczyniają się do osłabienia bariery ochronnej żołądka i umożliwiają powstawanie wrzodów. Szczególnie jest to niebezpieczne, gdy osoba jest zarażona bakterią Helicobakter pylori.

Objawy choroby:

  • najczęstszym objawem jest uczucie pieczenia lub ból pośrodku brzucha, pomiędzy klatką piersiową a pępkiem.
  • ból żołądka na czczo lub gdy żołądek jest pusty. Taki ból może utrzymywać się od kilku minut do kilku godzin. Ból ustępuje po spożyciu posiłku.
  • spadek masy ciała, głównie ze względu na niechęć do jedzenia
  • nudności lub wymioty
  • wzdęcia
  • odbijanie, zgaga
  • niedokrwistość, najczęściej objawiającą się zmęczeniem, dusznościami i bladą skórą
  • ciemne, smoliste stolce
  • wymioty krwią lub wyglądającymi jak „fusy z kawy”.

Odczuwając jakiekolwiek dolegliwości warto udać się do lekarza, aby wykonać dokładną diagnostykę zdrowotną.

Jak należy odżywiać się mając chorobę wrzodową?

  1. Wprowadź produkty będące naturalnym źródłem probiotyków

Bakterie probiotyczne są czynnikami, które ograniczają rozwój szkodliwych bakterii Helicobacter pylori, mogą więc wspomagać proces powrotu do zdrowia. Zaleca się więc zwiększone spożycie jogurtów naturalnych, kapusty kiszonej i kimchi, produktów fermentowanych.

  1. Zwiększ ilości błonnika w diecie

Naukowcy donoszą, że dieta uboga w błonnik pokarmowy i przeciwutleniacze przyczynia się do rozwoju zmian wrzodowych. Dlatego zachęca się do zwiększenia ilości spożytego błonnika. Włókna błonnika działają jak bufor, zmniejszając koncentrację soków żołądkowych w żołądku. Spowalniają także pasaż treści jelitowej, co skutkuje mniejszą ilością wzdęć, osłabiając dyskomfort i ból w przewodzie pokarmowym. Duże ilości błonnika znajdują się w warzywach i owocach, kaszach, płatkach owsianych, roślinach strączkowych.

  1. Włącz do swojej diety antyoksydanty
  • witamina A – pomaga w regulacji pracy żołądka, zmniejszając rozwój wrzodów. Witaminę tą znajdziemy w batatach, marchewce, szpinaku, wątróbce.
  • witamina C – witamina ta chroni żołądek, przed rozwojem wrzodów, ponieważ jest niezbędna do prawidłowego gojenia się ran. Pomaga również w usuwaniu bakterii H.pylori. Wykazano, że mniejsze dawki tej witaminy, ale przyjmowane regularnie mogą mieć korzystne efekty. Źródłem tej witaminy jest m.in. owoce cytrusowe, truskawki, kiwi i brokuły. Papryka czerwona jest bardzo dobrym źródłem witaminy C, ale u niektórych osób może podrażniać błonę śluzową żołądka, co sprzyja nasileniu objawów choroby.
  1. Spożywaj chude produkty białkowe

Chude gatunki mięsa, ryby, produkty mleczne np. jogurt, kefir są dobrym źródłem łatwoprzyswajalnego białka, które jest niezbędne do procesów regeneracji i odbudowy ran. Ryby zawierają również kwasy omega- 3, które zmniejszają stan zapalny i mogą zmniejszać ryzyko rozwoju kolejnych zmian wrzodowych. Zaleca się, aby produkty te nie zawierały zbyt dużej ilości tłuszczu, ponieważ składnik ten może pobudzać żołądek do pracy.

  1. Ogranicz w diecie:
    1. alkohol – może powodować uszkodzenia błony śluzowej żołądka, doprowadzając do mikroran, które mogą rozwinąć się w wrzód.
    2. kofeina – nie tylko znajdziemy ją w kawie, ale także w herbacie, napojach energetycznych, a nawet w czekoladzie. Kofeina zwiększa produkcję kwasu solnego w żołądku.
    3. nadmiar soli – produkty z wysoką zawartością soli mogą sprzyjać rozwojowi H.pylori. Uważaj więc na pikle, oliwki, produkty przetworzone.
    4. produkty ostre – ich spożycie może zaostrzać objawy bólowe, dlatego w tym czasie lepiej wystrzegać się m.in. ostrej papryki, czarnego pieprzu, rozgrzewających przypraw, chrzanu.

Pamiętaj, aby posiłki spożywać regularnie. Lepiej spożywać mniejsze objętościowo posiłki, ale częściej. Ostatni posiłek powinien być spożyty przynajmniej 3 godziny przed snem, aby uległ strawieniu i nie powodował dolegliwości związanych z refluksem.  W naszym cateringu dietetycznym znajdziesz smaczne i zdrowe posiłki, które pomogą Ci zahamować proces chorobowy.

Sprawdź inne diety

Zobacz wszystkie diety
5/5 - (6 opinie)