Najzdrowsze warzywa - top 10, które warto włączyć do diety

Najzdrowsze warzywa

Witaminy, minerały, błonnik, przeciwutleniacze… Wszystko, co najzdrowsze zawierają warzywa. Dzięki nim organizm jest silniejszy, odporniejszy na bakterie i wirusy, mniej zagrożony chorobami nowotworowymi, nadciśnieniem, chorobami serca. Zatem, jakie najzdrowsze warzywa znajdują się na liście top 10?

Oceną wartości odżywczych warzyw zajmują się m.in. takie organizacje, jak WHO, czyli Światowa Organizacja Zdrowia. Powstają rankingi najzdrowszych warzyw, w których bierze się pod uwagę takie składniki, jak: witamina D, witamina C, witamina E, witamina K, witaminy B6 oraz B12, a także wapń, żelazo, potas oraz cynk. Mają one właściwości pozwalające zmniejszać ryzyko chorób nowotworowych, nadciśnienia, chorób serca.

Najzdrowsze warzywa alfabetycznie

Na liście top 10 najzdrowszych warzyw, najbardziej korzystnych dla naszego zdrowia, znajdują się m.in.:
1. Brokuły – są bogate w witaminę C, K, foliany, błonnik i fitochemikalia, takie jak sulforafan, które mają właściwości przeciwnowotworowe.
2. Buraki – zasługują na miano superfoods. Są naturalnie bogate w żelazo, poprawiają krążenie krwi. Związek, który nadaje burakom ciemnoczerwoną barwę, wpływa na redukcję nowotworów złośliwych i zmian przedrakowych. Regularne spożywanie buraków może pomóc w zapobieganiu zawałom serca i innym problemom sercowo-naczyniowym.
3. Cykoria – dostarcza naszemu organizmowi duże ilości witaminy C, A, E, K oraz witamin z grupy B. Zawiera także mangan, potas, fosfor, miedź, cynk, magnez oraz żelazo.
4. Czosnek – ma silne właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, a także zawiera związki siarki.
5. Jarmuż – to odmiana kapusty, należąca do najzdrowszych warzyw. Zawiera mnóstwo błonnika, białka oraz wiele witamin, w tym rzadko występującą w warzywach witaminę K. Ma również sporo soli mineralnych, jak: wapń, potas oraz sulforafan, który jest jednym z najsilniejszych antyoksydantów. Oprócz tego jarmuż zawiera beta-karoten, luteinę i zeaksantynę, które usuwają z organizmu wolne rodniki.
Najzdrowsze warzywa6. Marchew – to dobre źródło beta-karotenu, który jest przekształcany w witaminę A w organizmie, a ta wspiera zdrowie oczu i skóry. Z pewnością marchwi w różnych postaciach nie zabraknie w naszej diecie wegańskiej
7. Papryka – to warzywo z wysoką zawartością witaminy C, witaminy A oraz błonnika. Szczególnie czerwone gatunki papryki są bogate w przeciwutleniacze.
8. Pomidory – wśród najzdrowszych warzyw wyróżnia je duża zawartość witaminy C, potasu, likopenu (antyoksydantu) i witaminy K.
9. Sałata rzymska – korzystnie wpływa na wzrok, dzięki zawartej w niej luteinie. Warzywo to jest także cennym źródłem witaminy A i C oraz witamin z grupy B, a także kwasu foliowego.
10. Szpinak – ma bardzo silne działanie prozdrowotne, zawiera wiele przeciwutleniaczy, folianów oraz witaminy C, E, A oraz K.

Warto pamiętać, że różnorodność w diecie jest kluczowa dla zapewnienia pełnego spektrum składników odżywczych. Dlatego zaleca się spożywanie różnych warzyw, aby tym samym dostarczyć organizmowi różnorodnych korzyści zdrowotnych. Jak smakują dania z najzdrowszymi warzywami – przekonaj się, zamawiając jedną z naszych diet. Nie wiesz, na którą się zdecydować? Zamów zestaw na próbę!