Dieta wegańska – czy może być smaczna i jednocześnie odżywcza? Jak najbardziej tak, jednak jest ważne „ale”. Taka dieta powinna być bardzo dobrze zbilansowana, składniki przemyślane i właściwie dopasowane. Najlepiej skorzystać z wiedzy i doświadczenia fachowców, przygotowujących catering wegański.
Chcąc mieć pewność, że nasza dieta wegańska odżywi nasz organizm, warto skorzystać z zestawu dań przygotowanych na cały dzień. Catering wegański jest coraz chętniej zamawiany. Obliczone kalorie, wartości odżywcze, dodane wszelkie produkty zastępujące mięso i ryby… Słowem „na gotowo”.
Ważne, by catering wegański był zamówiony w firmie z dużym doświadczeniem. A takim jest Przełom w Odżywianiu – od ponad 12 lat zajmujemy się cateringiem dietetycznym, współpracujemy z doskonałymi szefami kuchni i doświadczonymi dietetykami. U nas jest obliczone, zważone, doprawione i na pewno świeże!
Co zawiera dieta wegańska?
Dieta wegańska to sposób żywienia, który wyklucza spożycie produktów pochodzenia zwierzęcego. Weganizm opiera się na spożywaniu wyłącznie roślinnych produktów spożywczych. A zatem w diecie wegańskiej nie ma mięsa, ryb, owoców morza, nabiału, jaj, a także mleka czy serów.
Weganizm jest odmianą wegetarianizmu. Podstawą diety wegańskiej są przede wszystkim warzywa, owoce, rośliny strączkowe i ich przetwory, produkty zbożowe, orzechy, migdały, nasiona, pestki i oleje roślinne.
Zalety cateringu wegańskiego
Warzywa i owoce zawierają mnóstwo witamin, minerałów, błonnika i przeciwutleniaczy.
Zawarte w tej diecie orzechy i nasiona, stanowią doskonałe źródło zdrowych tłuszczów, białka, witamin i minerałów.
Produkty pełnoziarniste, takie jak chleb, makarony czy ryż, dostarczają błonnika, witamin z grupy B oraz minerałów.
Tofu, tempeh, soczewica, ciecierzyca, fasola, quinoa i inne roślinne produkty, znajdujące się w menu diety wegańskiej, są dobrym źródłem białka.
Zdrowe tłuszcze w istotny sposób wspomagają organizm. Chodzi o oleje roślinne, awokado, orzechy i nasiona.
Ważne! Dieta wegańska może dostarczyć pełnowartościowych składników odżywczych, ale wymaga staranności w planowaniu posiłków, aby uniknąć niedoborów. W razie wątpliwości zawsze warto skonsultować się z dietetykiem.