Dlaczego nasza dieta powinna być obfita w warzywa? Zobacz 7 powodów!

1. Niska wartość kaloryczna – wysoka wartość odżywcza.
Warzywa zwłaszcza świeże to źródło tlenu dla naszego organizmu, marko i mikro elementów, witamin i minerałów. Ich spożycie wiąże się z dostarczeniem małej ilości energii, przy jednocześnie wysokim wysyceniu składnikami odżywczymi. Bez względu na rodzaj wybranej dla siebie diety, pewne jest, iż, włączenie warzyw zawsze pomaga schudnąć, poprawia stan zdrowia i odżywi Twój organizm od wnętrza wpływając na skórę, paznokcie, uwodnienie skóry, cerę. Witaminy i minerały lepiej wchłaniają się z warzyw niż z suplementów i leków. Jedząc marchew, paprykę, warzywa kapustne, liściaste wchłonie się więcej karotenoidów, witaminy C, folianów niż z syntetycznych źródeł. Co więcej badania pokazały, że syntetyczna suplementacja np. beta karotenem, witaminą E i A nie przynosi takich korzyści, tak jak zwiększone spożycie warzyw bogate w te produkty, a nawet może przynosić więcej szkody i przyspieszać progess choroby.

2. Szybkie, łatwe w przygotowaniu – wokół warzyw krąży mit dotyczący czasochłonności w ich przygotowaniu. Nie jest to prawdą!!. Obecnie na rynku dostępna jest żywność funkcjonalna: sałatki, pokrojone świeże warzywa, warzywa mrożone. Masz możliwość zamówić nasz catering dietetyczny z dużą ilością świeżych warzyw. We własnym zakresie uwierz, że ich przygotowanie wymaga zaledwie od kilku do kilkunastu minut. Również szybko ulegają obróbce termicznej. Przygotowanie zupy, sałatki, dania typu leczo pozwala Ci zaoszczędzić czas, ponieważ otrzymujesz posiłki na kilka porcji. Unikasz podjadania i innego mało wartościowego jedzenia.

3. Właściwości dietoterapeutyczne. Warzywa, jako jedyne z produktów żywności zawierają tyle bioaktywnych składników odżywczych, które zapobiegają nowotworom, chorobom cywilizacyjnym, pomagają utrzymać odpowiednią masę ciała, schudnąć, zregenerować organizm.

4. Enzymy – świeże warzywa zawierają enzymy, które pozwalają zachować młody wygląd twarzy, działają odmładzająco, witalizująco i regenerująco. M.in. właśnie dzięki enzymom, wielu długo dystansowych biegaczy, jest w stanie pokonywać długie trasy biegów na dietach głównie z udziałem surowych warzyw i owoców.

5. Cena warzyw sezonowych przemawia zdecydowanie na ich korzyść. Dieta wegetariańska, wegańska wcale nie muszą być tylko dla bogatych. Wręcz przeciwnie! Zrób eksperyment, kupuj przez tydzień dużą ilość samych warzyw w dodatku sezonowych na bazarze planując ok. 2-3 posiłków z ich udziałem. Np. sałatkę, leczo, faszerowane lub grillowane warzywa, szaszłyki. Cena przy kasie i ilość posiłków Cię zadziwi.

6. Nie daj sobie wmówić, że warzywa są szkodliwe i nie warto ich jeść z powodu pestycydów. Większą szkodliwość przynosi brak ich spożycia. Pestycydy i inne środki stosowane są zgodnie z dopuszczonymi, przebadanymi normami. Jeśli jednak również to Cię nie przekonuje wystarczy, że opłuczesz je w wodzie z sodą lub octem lub dobrze wyszorujesz i będziesz kupować sezonowo.

7. Błonnik – błonnik z warzyw wspiera pracę Twoich jelit, buduje prawidłową florę bakteryjną. Kupny błonnik powstały z przetworów zbożowych, takich jak błonnik owsiany otrębowy lub inny nie zastąpi naturalnie występującego w warzywach błonnika! Błonnik zbożowy wymaga większego spożycia wody z powodu wiązania jej w jelitach. Podczas, gdy w warzywach znajduje się zawsze większa ilość wody. Błonnik ten ma również działanie korzystne na obniżenie nieprawidłowego cholesterolu.

Znając już powyższe powody pamiętajcie, że w naszych pudełkach znajdziecie odpowiedni ilości zieleniny 🙂 Zapraszamy 🙂
Catering dietetyczny Przełom w Odżywianiu zmieni na stałe Twoje nawyki.

Sprawdź inne diety

Zobacz wszystkie diety

Sprawdź inne diety

Zobacz wszystkie diety