Dieta SIRT, czyli dieta Adele

Dieta SIRT to jedna z diet która w ostatnich latach cieszy się ogromną popularnością dzięki spektakularnej metamorfozie Adele. Ta niewątpliwie jedna z największych gwiazd muzyki, zaskoczyła swoich fanów w 2019 roku, kiedy to zaczęła pokazywać swoją nową sylwetkę. Piosenkarka znacznie zredukowała swoją masę ciała i pojawiły się pytania w jaki sposób osiągnęła tak zdumiewający efekt? Okazało się, że Adele stosowała dietę SIRT.

Czym jest dieta SIRT?

Dieta SIRT, zwana także dietą Adele, to styl odżywiania, który skupia się na spożywaniu produktów będącymi aktywatorami sirtuin. Sirtuiny to białka, które wpływają na wiele procesów metabolicznych, w tym na procesy starzenia się, ponieważ pomagają utrzymać integralność genomu i zapobiegają uszkodzeniom komórek. Pełnią one również funkcję enzymów i uczestniczą także w regulacji stężenia glukozy we krwi, ochraniają układ sercowo-naczyniowy a ponadto pomagają zapobiegać chorobom nowotworowym.

Jak działa dieta SIRT?

Dieta SIRT opiera się na spożywaniu dużej ilości warzyw, owoców, orzechów, pełnoziarnistych produktów zbożowych, ryb i jajek.  Dopuszczalne jest w niej nawet okazjonalne wypijanie czerwonego wina. Wszystkie te produkty są bogate w sirtuiny, a spożywanie ich może pomóc w aktywacji tych białek i zwiększać ich dobroczynne działanie w organizmie. Poprzez aktywację sirtuin, dieta SIRT może pomóc w redukcji tkanki tłuszczowejzwiększeniu poziomu energii oraz poprawie funkcjonowania mózgu.

Dieta SIRT skupia się również na ograniczeniu spożycia tłuszczu, kalorii oraz unikaniu produktów wysokoprzetworzonych. Wszystko to może pomóc w redukcji masy ciała i poprawie ogólnego stanu zdrowia i samopoczucia.

Produkty zalecane w diecie SIRT

Dieta SIRT składa się głównie z produktów będących aktywatorami sirtuin i należą do nich:

1. warzywa: brokuły, szpinak, cebula, kapusta, marchew, kalafior, zielona sałata, cukinia, ogórek, fasolka szparagowa, por, rzodkiewka, seler, kapary, cykoria, rukola, natka pietruszki, jarmuż, karczochy

2. owoce: truskawki, maliny, jagody, granaty, cytrusy, jabłka, gruszki, winogrona, morele, brzoskwinie, daktyle, jagody goji

3. orzechy i nasiona: orzechy włoskie, migdały, orzeszki ziemne, nasiona słonecznika, nasiona dyni

4. ryby: łosoś, sardynki, tuńczyk, śledź

5. pełnoziarniste produkty zbożowe, strączki: gryka, brązowy ryż, kasza jaglana, płatki owsiane, pełnoziarniste makarony, soja, komosa, bób

6. jajka

7. przyprawy: cynamon, kurkuma, imbir, czosnek, chili, lubczyk

8. dodatkowo: kawa, kakao

Zielony koktajl sirtuinowy – czyli prawdziwe bogactwo polifenoli i aktywatorów sirtuin. Składa się z natki pietruszki, jarmużu, selera naciowego, jabłka, cytryny oraz matchy.

Główne zasady diety SIRT

Warto zaznaczyć, że dieta SIRT nie polega na całkowitym wykluczeniu określonych grup żywności, ale raczej na zwiększeniu spożycia produktów bogatych w sirtuiny i ograniczeniu spożycia innych, takich jak tłuszcze nasycone, cukier i przetworzone produkty.

1. Spożywaj pokarmy bogate w aktywatory sirtuin. Włącz do swojego jadłospisu dużo warzyw, owoców, orzechów, pełnoziarnistych produktów zbożowych, ryb i jajek.

2. Ogranicz spożycie tłuszczu i kalorii. Dieta SIRT skupia się na spożywaniu niskokalorycznych i niskotłuszczowych pokarmów. Unikaj produktów wysoko przetworzonych, które są bogate w tłuszcz i cukier.

3. Zwracaj uwagę na indeks glikemiczny: Wiele zalecanych na diecie SIRT produktów ma niski indeks glikemiczny. To oznacza, że poziom cukru we krwi rośnie powoli, co pomaga utrzymać stały poziom glukozy we krwi i zapobiega uczuciu głodu.

4. Włącz do diety herbatę oraz możesz okazjonalnie spożywać czerwone wino. Herbaty i czerwone wino zawierają resweratrol, naturalny związek chemiczny, który jest znany z aktywacji sirtuin. Jednak należy pamiętać o umiarkowanym spożyciu wina.

5. Stosuj zrównoważoną dietę. Dieta SIRT skupia się na spożywaniu produktów bogatych w aktywatory sirtuin, ale nie oznacza to, że należy całkowicie wyeliminować inne produkty spożywcze. Zbilansowana dieta z odpowiednią ilością białka, węglowodanów i tłuszczów jest bardzo ważna.

6. Unikaj przetworzonych produktów. Produkty wysokoprzetworzone są bardzo często bogate w tłuszcze, cukier i sól, co zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy i innych chorób dietozależnych. Zamiast tego wybieraj te świeże i naturalne.

7. Upewnij się, że spożywasz odpowiednią ilość kalorii. Dieta SIRT skupia się na spożywaniu niskokalorycznych i niskotłuszczowych produktów. Bardzo istotne są restrykcje kaloryczne.

Etapy diety SIRT

W naszym cateringu dieta SIRT podzielona jest na dwa główne etapy i każdy z nich występuje w wersji klasycznej oraz wegetariańskiej.

SIRT 1: zaleca się aby ten etap trwał od 3 do 7 dni, wartość kaloryczna: ok 1000 kcal.

Składa się z 3 soków sirtuinowych oraz jednego posiłku w formie bowla.

SIRT 2: zaleca się aby ten etap trwał od 7 nawet do 21 dni, wartość kaloryczna: 1200-1500 kcal.

Składa się z zielonego soku sirtuinowego, koktajlu sirtuinowego, budda bowla oraz posiłku w formie śniadaniowego dania lub zupy.

Ważne jest, aby po zakończeniu stosowania diety SIRT stopniowo zwiększać kaloryczność diety i starać się nie wprowadzać produktów wysokoprzetworzonych i bogatych w cukry proste. Pozwoli to zachować efekty diety SIRT do których niewątpliwie należy redukcja masy ciała ale także działanie ochronne przed chorobami cywilizacyjnymi jak i lepsze samopoczucie.

Sprawdź inne diety

Zobacz wszystkie diety
4.9/5 - (12 opinie)