Jak zdrowo spędzić Wielkanoc oraz kilka kulinarnych inspiracji

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, dlatego przychodzimy z propozycją dań na świąteczny stół. Niewątpliwie zaraz obok jajek głównym bohaterem jest MAJONEZ, który jak wiemy jest bombą kaloryczną a szczególnie w czasie Wielkanocy ma zastosowanie zarówno do jajek jak i sałatek, sosów, dipów. Z pewnością podkreśla smak i nadaje kremowej konsystencji, niektórzy nie wyobrażają sobie jajka bez towarzystwa majonezu.

Czy istnieją zamienniki majonezu?

Jakiś czas temu na rynku pojawił się wegański odpowiednik tradycyjnego majonezu. Nie zawiera składników pochodzenia zwierzęcego, co czyni go odpowiedni dla osób na diecie wegańskiej lub wegetariańskiej. Ma podobną konsystencję i smak jak klasyczny majonez – co czyni go dobrym zamiennikiem. Może być wzbogacony o różne przyprawy, zioła lub czosnek, aby nadać mu dodatkowego smaku. Zazwyczaj jest mniej kaloryczny niż klasyczny majonez, ponieważ zamiast jajek i tłustych produktów zwierzęcych zawiera roślinne składniki.

Dla zobrazowania, tradycyjny majonez w 100 g ma około 700 kcal, natomiast ten wegański ok. 500-550 kcal.

A co zamiast majonezu do sałatki?

Chcąc „odchudzić” i przygotować zdrowszą wersję tradycyjnej sałatki jarzynowej, można przygotować sos z: jogurtu naturalnego, chrzanu oraz musztardy. Te trzy składniki należy połączyć w podobnych ilościach, dodać sól pieprz i gotowe. Świetnie imituje smak tradycyjnego majonezu, a jest zdecydowanie mniej kaloryczny.

Jedna łyżka majonezu ma 166 kcal – 1 łyżka jogurtu 15 kcal.

Jajka nie tylko z majonezem

Jajka przygotuj w towarzystwie warzyw i zieleniny. Komponuj sałatki na bazie sałat z dodatkiem świeżych warzyw i dressingiem na bazie oliwy z oliwek.
Jajka faszerowane dobrze jest przygotować z dodatkiem warzyw.

Zdrowa Wielkanoc – inspiracje kulinarne

1. Zamiast kupowania wędlin, zamarynuj i upiecz ulubiony gatunek mięsa, np. schab. Jest wtedy pewność, że nie zostały dodane żadne niepotrzebne substancje.

2. Zamiast majonezu tradycyjnego, wybierz ten wegański lub sos imitujący smak majonezu (przepis wyżej).

3. Zaplanuj główne posiłki, nie spędzaj całego dnia przy stole.

4. Do wypieków używaj mąki pełnoziarnistej lub bezglutenowej.

5. Słodyczy nadaj ciastom wykorzystując daktyle, erytrytol lub ksylitol.

6. Jeśli sery, to te o mniejszej kaloryczności, np. mozzarella light, ser twarogowy wędzony.

7. Zamiast ciast z kremami, przygotuj te z dodatkiem warzyw np. ciasto marchewkowe, dyniowe.

8. Nie zapominaj o spacerach z bliskimi.

Kilka inspiracji kulinarnych

Jajka faszerowane z warzywami.

Jajka ugotuj na twardo, przekrój na pół i wyjmij żółtka. Dodaj do nich: drobno pokrojoną paprykę, rzodkiewkę, szczypiorek, koperek, sos imitujący majonez, dokładnie wymieszaj i faszeruj jajka.

Do faszerowania można użyć także:

– serka twarogowego, żółtka, jogurtu, koperku, łososia

– fetę, groszek, żółtko i oliwę

– tuńczyka, żółtko, jogurt, ogórek konserwowy, cebulkę.

Sałatka z jajkiem, pomidorkami i parmezanem

Składniki:

– miks sałat

– pomidory lub pomidorki koktajlowe

– ogórek zielony

– jajko

– parmezan

-oregano

– oliwa z oliwek

Przygotowanie sałatki:

Jajka ugotuj na twardo, pomidory pokrój w ósemki lub koktajlowe na pół. Ogórki obierz i pokrój na półplasterki. Do miski przełóż miks sałat dodaj pomidorki i ogórka, świeże oregano. Skrop oliwą z oliwek i całość delikatnie wymieszaj. Na to połóż pokrojone w ćwiartki jajka, posyp parmezanem.

Czy wiesz, że dodatek tartego parmezanu jest dobrym rozwiązaniem. Mimo tego, że jest bardzo kaloryczny wystarczy jego niewielka ilość aby był wyczuwalny.

Tatar z buraka

Składniki:
– burak – ogórki korniszony
– koper
– cebula
– kapary
– oliwa z oliwek
– sól, pieprz

Mango „żółtko”:
– mango
-majonez wegański
– sos sirracha
– agar
-woda

Przygotowanie

Gorącą wodą zalej agar, zamieszaj i odstaw do napęcznienia. Buraki zawiń w papier do pieczenia i piecz przez ok. 60 minut w 180°C. Mango pokrój w dość dużą kostkę i przełóż do rozdrabniacza. Następnie dodaj majonez i sos sriracha. Składniki rozdrobnij na gładką masą. Po tym czasie dodaj agar i ponownie rozdrobnij, aż całość będzie gładka. Masę na „żółtko” przełóż na patelnię i podgrzej ją, aż się zagotuje. Gotową masę przełóż do wysokiej szklanki i odstawa, aby stężała. Upieczone wcześniej buraki, cebulę, korniszony i koperek bardzo drobno siekamy. Warzywa przełóż do dużej miski, dodaj musztardę i zalewę octową z ogórków korniszonów i wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Do tatara dodaj kapary, dopraw go solą i pieprzem do smaku. Do foremki przełóż tatara. Masę na roślinne żółtko nabierz kulkownicą i ułóż je na środku dania. Usuń foremkę, udekoruj koperkiem, skrop oliwą .

Smacznego:)

Sprawdź inne diety

Zobacz wszystkie diety

4.9/5 - (11 opinie)