Wiosna to idealny czas, by wprowadzić do diety świeże sezonowe warzywa, owoce czy zioła. Dobrze zbilansowana wegańska dieta musi dostarczyć organizmowi wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Zatem jak dobrze zbilansować wegańską dietę na wiosnę?

Różnorodność jako podstawa diety wegańskiej

Podstawą każdej dobrze zbilansowanej diety, nie tylko wegańskiej, jest różnorodność. Najistotniejsze jest zadbanie o to, by organizm dostał różnorodne pokarmy, zapewniające niezbędne składniki odżywcze.
Wiosną jest obfitość świeżych warzyw, jak szpinak, rukola, sałata, rzodkiewki, szparagi czy młode marchewki. Jeśli dołożyć do tego sezonowe owoce, czyli truskawki, maliny, jagody i pierwsze młode jabłka, to na brak witamin i minerałów nie można narzekać.

Białko – konieczne w dobrze zbilansowanej wegańskiej diecie

Białko jest kluczowym składnikiem odżywczym, o który należy zadbać komponując dietę wegańską. W wegańskim cateringu dietetycznym kładziemy szczególny nacisk, by tego składnika nie zabrakło.
Roślinne źródła białka to przede wszystkim rośliny strączkowe (fasola, soczewica, ciecierzyca), produkty sojowe, orzechy, nasiona i pełnoziarniste zboża.
Wegański catering dietetyczny przygotowywany przez Przełom w Odżywianiu jest pełen świeżych, młodych roślin strączkowych, jak młody groszek czy bób, które są nie tylko bogate w białko, ale również w witaminy i minerały.

Tłuszcze w zbilansowanej diecie wegańskiej

Dieta wegańska zawiera tłuszcze roślinne, m.in. oliwę z oliwek, olej lniany, olej kokosowy, a także awokado, orzechy i rozmaite nasiona. Szczególnie na wiosnę można przygotować doskonałe mieszanki świeżych sałat z awokado i orzechami, które dostarczą niezbędnych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6.

Wegański catering dietetyczny pełen witamin i minerałów

Dieta wegańska na wiosnę powinna dostarczyć możliwie najwięcej witamin i minerałów.
Na przykład wapń jest w warzywach liściastych, jak jarmuż i brokuły. Żelazo z kolei jest obecne w roślinach strączkowych, pestkach dyni i suszonych owocach, ale warto je spożywać razem z witaminą C, która zwiększa jego przyswajalność – na przykład w sałatce z ciecierzycy i papryki.

Sezonowa dieta wegańska

Jak w każdej diecie, nie tylko wegańskiej, warto korzystać z sezonowych produktów. Na przykład szparagi, które właśnie na wiosnę smakują najlepiej, to warzywo niskokaloryczne i bogate w witaminy K, C, A, a także kwas foliowy. Rzodkiewki zawierają dużo witaminy C oraz błonnika. A zatem dobrze zbilansowana dieta wegańska na wiosnę powinna zawierać mnóstwo sezonowych owoców i warzyw! Więcej o mocy sezonowych produktów znajdziesz tutaj

Woda nie tylko na wiosnę

Nie tylko weganie oczywiście muszą dbać o nawodnienie. Jednak wiosną, kiedy jest coraz cieplej, jest szczególnie ważne, by pić odpowiednią ilość wody – najlepiej około 1,5-2 litry. Można wzbogacić dietę w domowe lemoniady z dodatkiem mięty i cytryny, które są orzeźwiające i pełne witaminy C.

Dieta według planu

Kluczowe jest planowanie posiłków, wprowadzenie regularności, by organizm nie był niczym „zaskoczony”. Podobne pory posiłków zapobiegną napadom wilczego apetytu, pozwolą unormować metabolizm, a to dobra droga do zdrowia i kondycji.
Jeśli nie czujesz się na siłach lub zwyczajnie nie masz czasu, by zadbać o zbilansowaną dietę wegańską, proponujemy łatwe i pewne rozwiązanie – zamówienie cateringu dietetycznego u nas! Zapraszamy!

Sprawdź inne diety

Zobacz wszystkie diety
4.9/5 - (13 opinie)