
Dlaczego warto włączyć szpinak do codziennej diety
26 marca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Szpinaku. Jest to bardzo kontrowersyjne warzywo, ma ono tyle samo zwolenników co przeciwników. A Tobie z czym kojarzy się szpinak? Ze zdrowym elementem diety czy też zmorą już z czasów dzieciństwa?
Czy warto włączyć szpinak do codziennej diety?
Szpinak to przede wszystkim warzywo, które zawiera niewielka ilość kalorii, a mimo tego kryje w sobie cały szereg witamin i składników mineralnych.
Szpinak w 100 g zawiera tylko 23 kcal!
Szpinak zalecany jest zarówno dzieciom jak i osobom z anemią czy też kobietom w ciąży z uwagi na bogactwo żelaza i kwasu foliowego. Bogaty jest także we flawonoidy, kwercetynę czy luteinę oraz zeaksantynę.
O czym świadczy zawartość powyższych składników w szpinaku? Szpinak zawiera szereg właściwości prozdrowotnych. Chroni przed występowaniem niektórych schorzeń, a jednocześnie jest bardzo ważnym elementem dietoteriapii, w przypadku leczenia żywieniowego chorób cywilizacyjnych.
Najważniejsze funkcje szpinaku
Zalet spożywania szpinaku jest wiele. Oto kilka z nich:
- Łagodzenie stanów zapalnych – które są powodem wielu schorzeń, również cukrzycy typu II
- Poprawa kondycji mózgu – warzywa zielone, w tym szpinak, obniża spadek funkcji poznawczych
- Regulacja ciśnienia krwi- dzięki zawartości azotanów – szpinak umożliwia poprawię przepływu krwi przez naczynia
- Ochrona błony śluzowej żołądka oraz zapobieganie wystąpieniu wrzodów
- Ochrona przed szkodliwym promieniowaniem UV
- Dodatkowa ochrona narządu wzroku
- Jeden z elementów profilaktyki przeciwnowotworowej – zawarte w szpinaku glikoglicerolipidy hamują wzrost komórek nowotworowych
- Pomocny w procesie redukcji masy ciała – zawiera substancje które zwiększają wydzielanie hormonów sytości, a przez to łatwiej jest zapanować
Na szpinak powinny jedynie uważać osoby z kamicą nerkową oraz przyjmujące leki przeciwzakrzepowe.

Zastosowanie szpinaku w kuchni
Szpinak ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Można go spożywać na surowo jako zielona baza do sałatek, może być też duszony – jako farsz do warzyw. Warto także dodawać go do koktajli, gdyż w owocowych mieszankach nie zmienia smaku, a obniża jego indeks glikemiczny. W efekcie nie powoduje tak gwałtownego skoku glikemii i pozwala dłużej czuć sytość.
W naszym cateringu mamy świadomość jak bogaty w swoim składzie jest szpinak i wykorzystujemy go każdego dnia w naszych daniach. W ostatnim tygodniu nasi Klienci mieli okazję spróbować roladę szpinakową, koktajle z dodatkiem liści szpinaku, a także był bazą wielu sałatek. Stosujemy go również na poście dr Dąbrowskiej, w której staramy się wydobyć pełnię smaku bez dodatku tłuszczu, który jak wiadomo jest jego nośnikiem. Pamiętajcie, aby nie zapominać o włączeniu tych dobroczynnych zielonych liści do codziennych posiłków. Zapewniamy, że my komponując posiłki o nim nie zapominamy.
Aleksandra Turska, dietetyk
Sprawdź inne diety
7 września, 2025
Dieta Śródziemnomorska
Diety leczniczeDiety mięsneDiety specjalistyczne
Dieta LOW IG to dieta o niskim indeksie glikemicznym, dedykowana osobom z insulinoopornością i…

20 sierpnia, 2025
Lunch Wegetariański
Zestaw składający się z zupy, drugiego dania i deseru.

11 sierpnia, 2025
Niskie Ig
Diety odchudzająceDiety mięsneDiety bezmięsneDiety specjalistyczne
Dieta Niskie IG – Wybór Menu to elastyczny wariant dla osób, które chcą utrzymywać stabilny poziom…

Czytaj również
Dietoterapia – jak dieta wspiera leczenie i poprawia zdrowie
12 kwietnia, 2025
Zmiany w Przełomie
26 marca, 2025
Korzyści zdrowotne diety ketogenicznej
13 sierpnia, 2025
Jak dieta ketogeniczna wpływa na samopoczucie
13 sierpnia, 2025
Jak dieta ketogeniczna wpływa na poziom cholesterolu?
13 sierpnia, 2025
Dieta ketogeniczna a hormony
13 sierpnia, 2025
Jak dieta ketogeniczna wpływa na skórę, paznokcie i stawy?
13 sierpnia, 2025
Przygotowanie do diety ketogenicznej
13 sierpnia, 2025
Jak zbilansować dietę ketogeniczną? Praktyczny poradnik
13 sierpnia, 2025













