Dlaczego warto włączyć szpinak do codziennej diety

26 marca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Szpinaku. Jest to bardzo kontrowersyjne warzywo, ma ono tyle samo zwolenników co przeciwników. A Tobie z czym kojarzy się szpinak? Ze zdrowym elementem diety czy też zmorą już z czasów dzieciństwa?

Czy warto włączyć szpinak do codziennej diety? 

Szpinak to przede wszystkim warzywo, które zawiera niewielka ilość kalorii, a mimo tego kryje w sobie cały szereg witamin i składników mineralnych.

Szpinak w 100 g zawiera tylko 23 kcal!  

Szpinak zalecany jest zarówno dzieciom jak i osobom z anemią czy też kobietom w ciąży z uwagi na bogactwo żelaza i kwasu foliowego. Bogaty jest także we flawonoidy, kwercetynę czy luteinę oraz zeaksantynę.

O czym świadczy zawartość powyższych składników w szpinaku? Szpinak zawiera szereg właściwości prozdrowotnych. Chroni przed występowaniem niektórych schorzeń, a jednocześnie jest bardzo ważnym elementem dietoteriapii, w przypadku leczenia żywieniowego chorób cywilizacyjnych.

Najważniejsze funkcje szpinaku

Zalet spożywania szpinaku jest wiele. Oto kilka z nich:

  • Łagodzenie stanów zapalnych – które są powodem wielu schorzeń, również cukrzycy typu II
  • Poprawa kondycji mózgu – warzywa zielone, w tym szpinak, obniża spadek funkcji poznawczych
  • Regulacja ciśnienia krwi- dzięki zawartości azotanów – szpinak umożliwia poprawię przepływu krwi przez naczynia
  • Ochrona błony śluzowej żołądka oraz zapobieganie wystąpieniu wrzodów
  • Ochrona przed szkodliwym promieniowaniem UV
  • Dodatkowa ochrona narządu wzroku
  • Jeden z elementów profilaktyki przeciwnowotworowej – zawarte w szpinaku glikoglicerolipidy hamują wzrost komórek nowotworowych
  • Pomocny w procesie redukcji masy ciała – zawiera substancje które zwiększają wydzielanie hormonów sytości, a przez to łatwiej jest zapanować

Na szpinak powinny jedynie uważać osoby z kamicą nerkową oraz przyjmujące leki przeciwzakrzepowe.

Zastosowanie szpinaku w kuchni

Szpinak ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Można go spożywać na surowo jako zielona baza do sałatek, może być też duszony – jako farsz do warzyw. Warto także dodawać go do koktajli, gdyż w owocowych mieszankach nie zmienia smaku, a obniża jego indeks glikemiczny. W efekcie nie powoduje tak gwałtownego skoku glikemii i pozwala dłużej czuć sytość.

W naszym cateringu mamy świadomość jak bogaty w swoim składzie jest szpinak i wykorzystujemy go każdego dnia w naszych daniach. W ostatnim tygodniu nasi Klienci mieli okazję spróbować roladę szpinakową, koktajle z dodatkiem liści szpinaku, a także był bazą wielu sałatek. Stosujemy go również na poście dr Dąbrowskiej, w której staramy się wydobyć pełnię smaku bez dodatku tłuszczu, który jak wiadomo jest jego nośnikiem. Pamiętajcie, aby nie zapominać o włączeniu tych dobroczynnych zielonych liści do codziennych posiłków. Zapewniamy, że my komponując posiłki o nim nie zapominamy.

 

Aleksandra Turska, dietetyk

Sprawdź inne diety

Zobacz wszystkie diety

Sprawdź inne diety

Zobacz wszystkie diety