6 przepisów na lekkie i odżywcze wiosenne sałatki

Wiosna to pora roku, która pod względem kulinarnym kojarzy się z sałatkami. Te wiosenne, kolorowe, lekkie dania wchodzą do codziennego menu. Nie tylko wyglądają apetycznie, ale i doskonale odżywiają nasz organizm po zimie. Warzywa to podstawa dobrego odżywiania, smacznej i zdrowej kuchni. Wypróbujcie przepisy na wiosenne sałatki, które przygotujecie i zjecie z przyjemnością?!

1 Sałatka z szpinakiem, truskawkami i orzechami włoskimi

Te trzy składniki smakują razem wyśmienicie. A do tego ta efektowna kompozycja kolorystyczna… Z czego robimy tę wiosenną sałatkę? W jej skład wchodzą: liście świeżego szpinaku, świeże truskawki pokrojone na pół, posiekane orzechy włoskie, ser feta i oczywiście wszystko to polane dressingiem, czyli mieszanką oliwy, octu balsamicznego, miodu z dodatkiem soli i pieprzu do smaku.

2 Wiosenna sałatka z jarmużem

Jarmuż należy do rodziny kapustowatych i jest wręcz bombą witaminową. Szczególnie witaminy A, C i K występują w dużej ilości w liściach jarmużu. Zawiera także rozmaite składniki mineralne. Warto więc na wiosnę wprowadzić to warzywo do swojej diety. Ciekawie smakuje w połączeniu z awokado i granatem. Jak zrobić taką wiosenną sałatkę? Siekamy jarmuż, awokado kroimy w kostkę, dosypujemy ziarna granatu oraz nasiona słonecznika (wyśmienicie smakują lekko sprażone). Wszystko mieszamy, dodając dressing z oliwy z oliwek, soku z cytryny, soli i pieprzu.

3 Pomidorki i mozzarellą w wersji sałatkowej

Nie zawsze musi być klasycznie – czyli plastry mozzarelli i pomidorów ułożone na talerzu i polane winegretem. Tym razem spróbujcie innej wersji. Proponujemy odżywczą sałatkę wiosenną z cukinią, pomidorkami koktajlowymi i mozzarellą. Cienko pokrojoną cukinię grillujemy, pomidorki koktajlowe kroimy na pół, dodajemy mozzarellę w kulkach i oczywiście świeżą bazylię. Do tej mieszkanki wystarczy sok z cytryny połączony z oliwą z oliwek, czosnkiem, solą i pieprzem.

4 Sałatka z grillowanym kurczakiem, sałatą i awokado

Sałatki wiosenne nie muszą być wegetariańskie. Dla tych, którzy z przyjemnością sięgają po drób mamy propozycję odżywczego dania, w którego skład wchodzą: grillowany filet z kurczaka (pokrojony na plastry), sałata lodowa, awokado pokrojone w kostkę, świeży ogórek w plasterkach. Idealnym dressingiem będzie tu jogurt naturalny połączony z sokiem z limonki, kolendrą, z dodatkiem soli i pieprzu do smaku.

5 Sałatka z pieczonymi warzywami i fetą

Dla odmiany ta sałatka nie ma w swoim składzie świeżych warzyw, ale pieczone. Wszystkie warzywa można razem upiec na blasze, poczekać aż ostygną, pokroić w kostkę i włożyć je do misy. Jakie to warzywa? Bataty, cukinia, papryka, marchewka. Do pokrojonych warzyw dodajemy kruszony ser feta i posypujemy świeżą natką pietruszki. Polewamy sosem winegret.

6 Sałatka grecka

Ta sałatka pachnie i smakuje doskonale właśnie wiosną. Jest jak zapowiedź wakacji… W Grecji na ogół nie przygotowuje się jej z sałatą, ale w „naszej” wersji często ją dodajemy, by jeszcze bardziej wzmocnić walory odżywcze sałatki. A zatem mieszamy sałatę lodową, świeże ogórki, pomidory, czerwoną cebule pokrojoną w cieniutkie piórka i oliwki (czarne lub zielone). Całość nabierze smaku, gdy dodamy pokruszony ser feta i dressing przygotowany z oliwy z oliwek, octu balsamicznego, czosnku, oregano, z solą i pieprzem do smaku.

Warzywa, czy to w wersji świeżej czy pieczonej, grillowanej, są pysznym, zdrowym pożywieniem. Jeśli chcesz jeść ich jak najwięcej, ale w ciekawych smakach, oryginalnych zestawieniach, w wersji na zimno i na ciepło jako obiad, to zapraszamy do nas! Mamy przygotowane pełnowartościowe, zbilansowane menu wyłączające mięso i ryby – to dieta Wege

Sprawdź inne diety

Zobacz wszystkie diety
5/5 - (11 opinie)