Syrop glukozowy, glukozowo-fruktozowy i cukier – kluczowe różnice

Syrop czy cukier

Syrop glukozowy, syrop glukozowo-fruktozowy i cukier to trzy różne rodzaje substancji słodzących. Różnią się składem chemicznym oraz właściwościami.

Jak wpływają na nasz organizm? Który z nich jest lepszy?

Syrop glukozowy – co to jest?

  • Syrop glukozowy to mieszanina glukozy oraz wielocukrów niskocząsteczkowych. W tym roztworze glukoza stanowi 80% składu, zaś wielocukry 20%. Najczęściej do produkcji syropu glukozowego wykorzystuje się skrobię z pszenicy, ziemniaków lub z kukurydzy.
  • Syrop glukozowy jest stosunkowo słodki, łatwo rozpuszczalny w wodzie i używany głównie jako substytut cukru w przemyśle spożywczym.
  • Jak działa syrop glukozowy na nasz organizm? Po jego wypiciu wzrasta poziom cukru we krwi, a więc odczuwamy wyraźny skok energetyczny, który jednak nie trwa długo. Glukoza natomiast jest bardzo specyficzną substancją, która wchłania się w całym ludzkim organizmie i jest gromadzona w wątrobie.
    Jednak syrop glukozowy nie jest tak szkodliwy dla nas, jak glukozowo-fruktozowy.

Syrop glukozowo-fruktozowy – co to jest?

  • Jest to mieszanina glukozy i fruktozy, czyli dwóch prostych cukrów złożonych. Syrop glukozowo-fruktozowy jest też nazywany izoglukozą czy syropem wysokofruktozowym. To płynny produkt zawierający wolną glukozę i wolną fruktozę w różnych proporcjach.
  • Jest bardziej słodki niż syrop glukozowy. Stosuje się go w przemyśle spożywczym, zwłaszcza w produkcji napojów gazowanych i innych słodzonych produktów.
  • Syrop glukozowo-fruktozowy produkuje się na szeroką skalę ze skrobi kukurydzianej. Stanowi tańszy zamiennik cukru i nadaje żywności równie atrakcyjny wygląd i smak.
  • Jak działa na organizm? Na równi z cukrem, a może nawet w większym stopniu, przyczynia się do rozwoju otyłości, niealkoholowego stłuszczenia wątroby, niektórych nowotworów, cukrzycy i nadciśnienia.
    Nie znajdziesz syropu glukozowo-fruktozowego w takich dietach, jak dieta wege 

Cukier (inaczej sacharoza) – co to jest?

Cukier składa się z dwóch cząsteczek cukrów prostych: glukozy i fruktozy. To oznacza, że w cukrze jest 50% glukozy i 50% fruktozy. Sacharoza występuje w postaci białych lub bezbarwnych kryształów, bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie i ma słodki smak. Największa zawartość cukru występuje w burakach cukrowych oraz trzcinie cukrowej.
Cukier jest jednym z najpowszechniej używanych substancji słodzących. Nie ma w nim jednak żadnych witamin czy składników mineralnych.

Cukier a syrop glukozowy
Niestety cukier robi wiele złego w naszym organizmie. Jakie to szkody? Między innymi:
Zaburzenie gospodarki hormonalnej organizmu. Jeżeli w ciągu dnia kilkukrotnie dostarczamy cukier prosty w posiłkach, przekąskach czy słodkich napojach, to może to doprowadzić do insulinooporności, a dalej do cukrzycy typu 2. Zatem, jeśli stwierdzono u was insulinooporność, to czas pochylić się nad swoim codziennym menu. Powinno zawierać produkty z niskim IG http://przelomwodzywianiu.pl/nasze-diety/dieta-low-ig/
Cukier pozbawia organizm składników mineralnych i witamin. Czysty cukier, aby mógł być metabolizowany, potrzebuje wielu składników, takich jak cząsteczki magnezu, wapnia, chromu, witamin z grupy B. W ten sposób organizm je traci.
Cukier wpływa negatywnie na florę jelit. Bez składników mineralnych, z zachwianą florą jelitową nietrudno nawet o depresję. Jelita są nazywane drugim mózgiem. 
W dzisiejszym świecie trudno całkowicie uniknąć syropów glukozowych, glukozowo-fruktozowych i cukru. Znajdują się bowiem nie tylko w słodkich produktach, ale i w takich, jak: pieczywo, wędliny czy ketchup.

Sprawdź inne diety

Zobacz wszystkie diety
4.9/5 - (11 opinie)