Dieta w insulinooporności
Czym jest insulinooporność i jakie może mieć skutki
Insulinooporność jest stanem obniżonej wrażliwości komórek organizmu na działanie insuliny. Insulina to hormon, który wydzielany jest przez trzustkę, a dokładniej przez komórki B wysp Langerhansa. Hormon ten pełni w organizmie ludzkim wiele ważnych funkcji – bierze udział w metabolizmie tłuszczów, białek oraz węglowodanów. Oprócz tego insulina odgrywa znaczącą rolę w rozwoju cukrzycy, do której dochodzi na skutek zaburzeń wydzielania jej przez trzustkę.
W insulinooporności tkanki nie reagują prawidłowo na insulinę, więc trzustka musi wydzielać jej coraz więcej (ponad normę). Przez jakiś czas wystarcza to do utrzymywania prawidłowego poziomu cukru we krwi, jednak w którymś momencie trzustka nie jest już w stanie wydzielać tak dużych ilości tego hormonu. Wtedy poziom cukru we krwi zaczyna rosnąć. Jeśli taka sytuacje będzie utrzymywać się przez dłuższy czas, stanie się niebezpieczna dla naszego zdrowia i w dalszej kolejności przyczyni się do złej tolerancji glukozy i rozwinięcia cukrzycy typu 2. Insulinooporność wpływa znacząco na jakość naszego życia.
Najczęstsze objawy insulinooporności
Objawy które powinny nas zaniepokoić i skłonić do wizyty u lekarza:
• nadmierna senność, zwłaszcza po posiłkach
• przedłużające się zmęczenie i brak regeneracji sennej nawet podczas długiego snu
• bóle głowy
• kłopoty z utrzymaniem prawidłowej masy ciała i przybieranie na wadze
• trudności w redukcji masy ciała
• pojawiające się uczucie głodu niedługo po posiłku
• podwyższone stężenie trójglicerydów i cholesterolu we krwi
• drażliwość, obniżenie nastroju
• nerwowość
Insulinooporność – skąd się bierze i jak ją leczyć?
Najczęściej insulinooporność pojawia się w wyniku naszych nieprawidłowych nawyków żywieniowych i zdrowotnych. Nieregularne jedzenie, spożywanie produktów wysoko przetworzonych, bogatych w cukry i tłuszcze prowadzi do zwiększenia masy ciała. Dodatkowo brak ruchu, siedzący tryb życia czy stres sprzyjają rozwojowi zaburzeń metabolicznych.
W leczeniu insulinooporności największą rolę odgrywa zmiana diety i nawyków żywieniowych. Pamiętajmy, aby nie stosować diety cud, głodówek, diet o drastycznie niskiej kaloryczności – najlepiej skonsultujmy się z dietetykiem, który pomoże dobrać jadłospis do potrzeb i pomoże wprowadzić zmiany. Zmiana taka powinna być prowadzona przez całe nasze życie – pamiętajmy, że dieta to nie chwilowa moda tylko sposób na zdrowe i długie życie.
Zasady diety przy insulinooporności
Dieta przy insulinooporności powinna pokrywać zapotrzebowanie na wszystkie niezbędne składniki odżywcze – białka, tłuszcze, węglowodany, jak również wszystkie witaminy i mikroelementy.
• Regularność posiłków – dlaczego jest tak ważna? Dzięki regularnemu spożywaniu posiłków jesteśmy w stanie kontrolować poziom cukru we krwi który cały czas będzie stabilny. Brak posiłku, pominiecie go lub zbyt duże przerwy między posiłkami mogą prowadzić do niekontrolowanych napadów głodu, uczucia osłabienia czy senności. Ważne aby regularność posiłków była indywidualnie dopasowana do naszych potrzeb – jeżeli sami nie do końca wiemy czy optymalne są dla nas 4 czy może 5 posiłków dziennie powinniśmy skorzystać z pomocy dietetyka, który po przeprowadzeniu szczegółowego wywiadu dopasuje ilość posiłków do naszych indywidualnych potrzeb.
• Zachowaj odstęp pomiędzy posiłkami – optymalnie między posiłkami powinniśmy odczekać ok 3h – tyle czasu mniej więcej zajmuje naszemu organizmowi strawienie posiłku i przygotowanie się do przyjęcia kolejnego. Częste przekąski, zwłaszcza słodkie pobudzają nasz organizm do wydzielania większej ilości insuliny – wpadamy w błędne koło permanentnego uczucia głodu i coraz większej ochoty na jedzenie.
• Odpowiednie komponowanie posiłków – w naszej diecie powinniśmy do minimum ograniczyć cukry proste – czyli słodkie przekąski, słodycze, wyroby cukiernicze czy słodkie płatki śniadaniowe. Zwróćmy również uwagę na produkty takie, jak: soki i jogurty owocowe, mleczne desery, które także zawierają duże ilości cukrów prostych, pomimo że często są reklamowane jako produkty zdrowe. Takie produkty powodują bardzo szybki wzrost poziomu „cukru” we krwi i równie szybki jego spadek. Przez to nie odczuwamy sytości po posiłku i chętnie sięgamy po dokładkę czy po kolejną przekąskę.
• Indeks i ładunek glikemiczny – te pojęcia w diecie osoby z insulinoopornością są bardzo istotne. Indeks glikemiczny, to najprościej mówiąc parametr, który pokazuje, jak szybko po spożyciu danych produktów spożywczych następuje wzrost stężenia glukozy we krwi. Indeks może być niski, średni i wysoki. Komponując menu wybierajmy produkty z niskim indeksem, okazjonalnie ze średnim a wysoki starajmy się ograniczyć do minimum. Wybierając produkty kierujmy się nie tylko indeksem glikemicznym, ale również ładunkiem glikemicznym. Dieta w insulinooporności charakteryzuje się obniżoną zawartością węglowodanów, ale ich ilość powinna być ustalona indywidualnie z dietetykiem.
• Śniadanie ma znaczenie – nie musimy jeść śniadania tuż po przebudzeniu, ale pamiętajmy, że to pierwszy zastrzyk energii dla naszego organizmu po nocy. Warto, aby śniadanie dodało nam energii i pobudziło do działania – aby tak się stało, w śniadaniu osoby z insulinoopornością powinny znaleźć się zdrowe tłuszcze, pełnowartościowe białko. Zawartość węglowodanów zależy od naszych preferencji i upodobań. Jeżeli po owsiance czujemy się senni i nie mamy energii powinniśmy zwrócić uwagę na jej komponowanie – warto obniżyć zawartość węglowodanów na rzecz chudego białka – np. serka typu Skyr, wybrać małą porcję owoców jagodowych, dodać orzechy lub awokado.
• Wybierając węglowodany, postawmy na te złożone – kaszę jaglaną, gryczaną i jęczmienną, ryż brązowy i komosę ryżową, a także rośliny strączkowe – ciecierzycę, soczewicę.
• Dużo warzyw – najlepiej jeść te zielone, sezonowe sałaty, pomidory, ogórki. Będą świetnym dodatkiem do posiłku a warzywa strączkowe mogą stanowić jego bazę. Owoce jedzmy z umiarem, wybierajmy te o nikim indeksie glikemicznym i nie przesadzajmy z ich ilością.
• Aktywność fizyczna – dlaczego to tak ważny aspekt zmiany naszego życia? Ruch jest niezbędny, aby uwrażliwić nasze ciało na działanie insuliny. Na początku swojej przygody ze sportem wybierzmy aktywność która sprawia nam przyjemność – spacery, jogging, taniec . Nie ma lepszej lub gorszej aktywności fizycznej – nie zastanawiajmy się, który trening „spali” więcej kalorii – każda aktywność wykonywana regularnie kilka razy w tygodniu przyniesie pozytywne rezultaty
• Nawodnienie – sprzymierzeńcem w czasie zmiany naszych nawyków żywieniowych będzie woda mineralna – nawodnienie to bardzo istotny czynnik wpływający na nasze samopoczucie i proces redukcji masy ciała. Wypijajmy co najmniej 1,5-2 litra wody. Możemy również sięgać po niesłodzone napary ziołowe czy owocowe. Soki owocowe, napoje, nektary, napoje gazowane – z tych wszystkich produktów lepiej zrezygnować. Jeżeli nie smakuje nam czysta woda, warto do niej dodać świeże zioła – mięta, melisa lub plasterki cytrusów – limonki, pomarańczy czy cytryny.
Pamiętajmy, że insulinooporność to zaburzenie metaboliczne, które powinno być zdiagnozowane u lekarza, który skieruje nas na odpowiednie badania. Nie diagnozujmy się sami!
Monika Korólczyk – dietetyk kliniczny
Sprawdź inne diety
7 listopada, 2024
Office Lunch
Zestaw składający się z zupy, drugiego dania i deseru.
1 marca, 2024
Dieta Balance
Dieta Balance jest prawidłowo zbilansowaną dietą, który można stosować na stałe.
1 marca, 2024
Dieta Balance wege
Diety bezmięsneDiety podstawowe
Dieta Balance wege jest prawidłowo zbilansowaną dietą, która nie zawiera mięsa i ryb. Można ją…
1 marca, 2024
Dieta Odchudzanie
Dieta Odchudzanie przeznaczona jest dla osób, których celem jest trwała i zdrowa redukcja masy…
1 marca, 2024
Dieta Active
Diety mięsneDiety specjalistyczne
Dieta Active jest dietą o zwiększonej ilości białka i obniżonej węglowodanów i jest szczególnie…
29 lutego, 2024
Dieta Slim
Diety odchudzająceDiety mięsneDiety specjalistyczne
Dieta Slim przeznaczona jest dla osób, których celem jest trwała i zdrowa redukcja masy ciała.
2 sierpnia, 2023
Twój Wybór Menu
Diety odchudzająceDiety mięsneDiety bezmięsneDiety specjalistyczne
Dieta Twój Wybór Menu to elastyczny wariant, w którym samodzielnie komponujesz codzienne menu…
6 lipca, 2023
Dieta sokowa for MEN ok. 1800 kcal
Detox 1200 kcal to zestaw specjalnie wyselekcjonowanych smaków soków dla łatwego i skutecznego…
6 lipca, 2023
Dieta sokowa 1500 kcal
Detox 1200 kcal to zestaw specjalnie wyselekcjonowanych smaków soków dla łatwego i skutecznego…
6 lipca, 2023
Dieta sokowa 1000 kcal
Dieta sokowa to specjalnie wyselekcjonowane smaki dla łatwego i skutecznego oczyszczenia……
1 maja, 2023
Dieta SIRT
Diety odchudzająceDiety mięsneDiety specjalistyczne
SIRT łączy ograniczenie kaloryczne ze spożyciem specjalnych soków i produktów bogatych w składniki…
1 maja, 2023
Dieta SIRT Wege
Diety odchudzająceDiety bezmięsneDiety specjalistyczne
Dieta SIRT Wege łączy ograniczenie kaloryczne ze spożyciem specjalnych produktów bogatych w…
1 maja, 2023
Post dr Dąbrowskiej
Diety leczniczeDiety odchudzająceDiety specjalistyczne
Post dr Dąbrowskiej to popularny post leczniczy, którego celem jest rewitalizacja organizmu i…
15 kwietnia, 2023
Dieta LOW IG
Diety leczniczeDiety mięsneDiety specjalistyczne
Dieta LOW IG to dieta o niskim indeksie glikemicznym, dedykowana osobom z insulinoopornością i…
15 kwietnia, 2023
Dieta LOW IG Wege
Diety leczniczeDiety bezmięsneDiety specjalistyczne
Dieta LOW IG w wersji wegetariańskiej o niskim indeksie glikemicznym, dedykowana osobom z…
15 kwietnia, 2023
Dieta Vegan
Diety odchudzająceDiety bezmięsneDiety specjalistyczne
Dieta Vegan skierowana jest do osób będących na diecie wegańskiej, czyli eliminującej produkty…
14 kwietnia, 2023
Dieta Flexi
Diety mięsneDiety specjalistyczne
Dieta Flexi to odpowiedź na popularny trend jakim jest fleksitarianizm, czyli ograniczenie…
14 kwietnia, 2023
Dieta Flexi Wege
Diety bezmięsneDiety specjalistyczne
Dieta Flexi Wege to odpowiedź na popularny trend jakim jest fleksitarianizm, czyli ograniczenie…
14 kwietnia, 2023
Dieta Classic
Diety mięsneDiety specjalistyczne
Dieta Classic jest przykładem prawidłowo, dobrze zbilansowanego sposobu odżywiania, który można…
Czytaj również
Nagroda Konsumenta dla Przełom w Odżywianiu
14 listopada, 2024
Siemię lniane – superfood na każdą okazję
21 listopada, 2024
Marchewka – super żywność w zasięgu ręki
21 listopada, 2024
Czy sushi jest dietetyczne? Fakty i mity na temat sushi
21 listopada, 2024
8-tygodniowy trening dla początkujących kobiet na utratę tłuszczu
20 listopada, 2024
Czerwona herbata – właściwości, zastosowanie i wpływ na odchudzanie
19 listopada, 2024
Dieta japońska – zasady, zalecane produkty i efekty
18 listopada, 2024
Dieta na masę mięśniową – jak zbudować solidne fundamenty
17 listopada, 2024
Dieta kopenhadzka – zasady, efekty i opinie
16 listopada, 2024