Czy masło jest niezdrowe? Co wiemy o maśle

Czy masło szkodzi? Wielu zadaje sobie to pytanie, smarując kromkę chleba pachnącym, miękkim masłem. Jakie zalety ma masło w diecie, jak wpływa na nasze zdrowie?

Masło jest naturalnym tłuszczem pochodzenia zwierzęcego. Powstaje ze śmietany, po odseparowaniu tłuszczu z mleka krowiego. Masło ma kremowy albo lekko żółty kolor i delikatny smak.
Skład masła? Zgodnie z polskimi przepisami, by produkt nazywał się masłem, musi zawierać co najmniej 82% tłuszczu mlecznego. Reszta to woda oraz ok. 2% nietłuszczowych składników stałych.

Jakie składniki odżywcze zawiera masło?

Czy masło szkodziMasło jest źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, czyli A, D, E oraz K. Zawiera także takie składniki mineralne, jak wapń, magnez oraz cynk. W jego składzie można również znaleźć lecytynę, która wspiera m.in. prawidłową pamięć i koncentrację. Stąd często słyszymy, że masło jest dobre na pracę mózgu. Więcej o niedoborach witamin:
Masło zawiera nasycone kwasy tłuszczowe i tłuszcze trans. Czy zatem masło szkodzi? Tłuszcze trans występują w produktach pochodzących od zwierząt przeżuwających, czyli m.in. właśnie krów. Skoro więc są w mleku, to tym samym w maśle. Nasycone kwasy tłuszczowe i tłuszcze trans mogą być szkodliwe dla zdrowia – spożywane w zbyt dużych ilościach zwiększają m.in. ryzyko rozwoju miażdżycy. Czyli jak zawsze – wskazany jest umiar.

Smażenie – czy masło szkodzi?

Na klasycznym maśle smażyć nie należy. Ten tłuszcz ma niski próg dymienia, ok. 100°C, a na patelni temperatura jest znacznie wyższa. Przez to masło szybko zaczyna się palić i wydzielają się szkodliwe substancje.
Jest jednak masło, na którym z powodzeniem można smażyć – to masło klarowane. Powstaje z ogrzewanego masła tradycyjnego, z którego są usunięte wszystkie substancje stałe i osady, w tym: woda, białko mleka i laktoza.
Masło szkodzi osobom z nietolerancją laktozy
Osoby cierpiące na nietolerancję laktozy nie powinny jeść masła. Inaczej mogą się pojawić wzdęcia, bóle brzucha czy wymioty. Dla tych, którzy jednak bez masła nie wyobrażają sobie kanapki, rozwiązaniem jest masło w wersji bez laktozy.

Czy wyeliminować masło z diety?

Osobom zdrowym, niemającym podwyższonego poziomu cholesterolu czy nietolerancji laktozy, niewielka ilość masła nie zaszkodzi. Zawarte składniki odżywcze są ważne dla zdrowia, więc nie rezygnujmy z masła.
Weźmy np. witaminy A i D, jakie zawiera masło. Witamina A to witamina rozpuszczalna w tłuszczach, która jest ważna dla zdrowego wzroku, wzmacnia układ odpornościowy oraz ma wpływ na kondycję skóry. Masło zawiera retinol – aktywną formę witaminy A.
Z kolei witamina D odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia kości poprzez regulację wchłaniania wapnia i fosforu. Jest również istotna dla układu odpornościowego i pracy mięśni.
A zatem, jeżeli nie ma zdrowotnych przeciwwskazań, nie usuwajmy masła z naszej codziennej, zbilansowanej diety.

Sprawdź inne diety

Zobacz wszystkie diety

Sprawdź inne diety

Zobacz wszystkie diety