Jak dieta może wpływać na cukrzycę

Pomimo tego, że znano tą chorobę, aż do XX wieku była to choroba śmiertelna, której rokowanie było złe. Ratunek dla pacjentów przyniosło dopiero odkrycie i wprowadzenie insuliny, a po niej innych leków obniżających poziom glukozy.
Definicja cukrzycy
Cukrzyca to pojęcie ogólne, odnoszące się do grupy chorób metabolicznych. Charakteryzuje się hiperglikemią – podniesionym poziomem glukozy we krwi, wynikający z zaburzenia wydzielania i/ lub działania insuliny. Utrzymujący się przewlekle wysoki poziom glukozy we krwi, wykazuje działanie destrukcyjne na nasze ciało. Najczęściej uszkodzeniu ulegają oczy, nerki, układ nerwowy oraz układ sercowo – naczyniowy. Podwyższony poziom glukozy we krwi zwiększa ryzyko udaru, zawału oraz uszkodzeń naczyń krwionośnych, prowadzących do rozwoju stopy cukrzycowej. Cukrzyca jest główną przyczyną ślepoty, niewydolności nerek oraz amputacji kończyn wśród osób dorosłych. Według prognoz, do roku 2030, cukrzyca będzie na 7 miejscu do częstości zgonów.
Klasyfikacja cukrzycy
Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy:
- Cukrzyca typu 1 – związana jest z całkowitym zniszczeniem komórek β wysp trzustkowych, co wiąże się z brakiem wydzielania insuliny. Osoby takie zmuszone są do codziennego podawania sobie insuliny w postaci wstrzyknięć.
- Cukrzyca typu 2 – jej główną przyczyną jest brak wrażliwości komórek na działanie insuliny oraz zaburzenie wydzielania insuliny. Jej wczesne stadia nie wymagają podawania insuliny, czasami wystarczy zmiana stylu życia.
Objawy
Do objawów alarmowych, wskazujących na potrzebę wykonania dogłębnych badań, zalicza się:
- Zmniejszenie masy ciała, bez stosowania diety odchudzającej
- Wzmożone pragnienie
- Częste oddawanie moczu, również w nocy
- Wzmożone osłabienie, senność, zmęczenie
- Zmiany skórne, np. ropnie
- Stany zapalne narządów moczowo – płciowych
- Nawracające zakażenia grzybicze
- Zaburzenia widzenia
- Drażliwość, apatia
- Mrowienie, utrata czucia w nogach
Skąd w naszym ciele pojawiają się takie objawy? Glukoza jest materiałem energetycznym dla komórek naszego ciała. Krąży w krwioobiegu, do momenty spotkania się z hormonem jakim jest insulina. Insulina ma za zadanie przenieść cząsteczki glukozy bezpośrednio do komórek, gdzie zostanie wykorzystana do wytworzenia energii. W przypadku cukrzycy, organizm może produkować za mało insuliny, więc komórki otrzymują za mało paliwa – glukozy. Zaczynają wtedy „głodować” i pojawia się zwiększony apetyt. Zamiast do komórek, glukoza gromadzi się w krwi, co sprawdza się w badaniach. Organizm próbuje pozbyć się nadmiaru glukozy, poprzez rozcieńczenie jej, stąd pojawia się nadmierne pragnienie i częste oddawanie moczu. Długo utrzymujący się wysoki poziom glukozy we krwi uszkadza naczynia krwionośne, tkanki i prowadzi do zaburzeń pracy narządów.
Rozpoznanie
Aby rozpoznać zaburzenia gospodarki glukozy, należy sprawdzić jej poziom we krwi:
- Glukoza na czczo – sprawdzana po 8-10 godzinach od ostatniego posiłku
- Wartości prawidłowe: 70 – 99 mg/dl
- Nieprawidłowa glikemia na czczo: 100 – 125 mg/dl
- Cukrzyca : powyżej 126 mg/ dl
- Poziom glukozy sprawdzony niezależnie od pory dnia i spożytego posiłku – wartość powyżej 200 mg/ dl może sugerować cukrzycę
- Wyniki doustnego testu nietolerancji glukozy, 120 minut po podaniu roztworu cukru :
- Prawidłowa tolerancja glukozy – poniżej 140 mg/dl
- Nieprawidłowa tolerancja glukozy – 140 – 199 mg/dl
- Cukrzyca – powyżej 200 mg/dl
Cukrzyca to nie wyrok. Jej leczenie polega na unormowaniu poziomu glukozy we krwi i przeciwdziałaniu jej powikłaniom. Leczenie cukrzycy typu I polega na samokontroli pacjenta i regularnym podawaniu insuliny. Leczenie cukrzycy typu II powinno przebiegać wielotorowo. Zmiana sposobu żywienia i zmiana stylu życia pozwalają na zatrzymanie choroby i zdrowe życie, bez jej negatywnych efektów.
Sprawdź także: Fakty i mity dotyczące żywienia osób z cukrzycą | Cukrzyca – objawy | Zalecenia żywieniowe w cukrzycy typu 2 | Dieta sposobem na choroby cywilizacyjne | Dieta bez cukru – jak zacząć i dla kogo? | Ładunek glikemiczny – co warto wiedzieć? | Leki na cukrzycę a odchudzanie
Polecane diety: Wybór Menu | Dieta Classic | Dieta Balance
Bibliografia
1. Gorib, M., & Szwejkowska, B. (2019). „Indeks i ładunek glikemiczny w diecie osób z cukrzycą.” Wydawnictwo Lekarskie PZWL.
2. Wagner, C. & Górska, J. (2018). „Dietetyka kliniczna w cukrzycy.” Wydawnictwo Naukowe PWN.
3. Żuraw, A., & Ławniczak, R. (2020). „Zbilansowana dieta w cukrzycy.” PZWL Wydawnictwo Lekarskie.
4. Charkiewicz, E. & Przysucha, A. (2021). „Wszystko o glikemii i zdrowiu.” Medyczne Wydawnictwo Promotor.
5. Piotrowska, K. & Markiewicz, S. (2022). „Ładunek glikemiczny i jego rola w diecie.” Wydawnictwo Akademickie.
Dietoterapia – jak dieta wspiera leczenie i poprawia zdrowie
12 kwietnia, 2025
Dietoterapia to skuteczne wsparcie leczenia wielu chorób – dowiedz się, jak dieta wpływa na zdrowie fizyczne i psychiczne.
Zmiany w Przełomie
26 marca, 2025
Wprowadzamy zmiany w naszym cateringu! Nowy system produkcji i obsługi zamówień to jeszcze większa precyzja, więcej opcji dietetycznych oraz wygodniejszy panel zamówień. Sprawdź szczegóły!
Alergeny w diecie pudełkowej – na co zwrócić uwagę?
15 maja, 2025
Alergie pokarmowe to poważne wyzwanie – sprawdź, jak odpowiedzialny catering pudełkowy może pomóc je kontrolować.
Brzoskwinie w diecie – właściwości, kalorie i zastosowanie
14 maja, 2025
Brzoskwinie to nie tylko pyszna przekąska, ale i skarbnica składników wspierających zdrowie i sylwetkę.
Ogórki kiszone w diecie – właściwości i korzyści zdrowotne
14 maja, 2025
Kiszone ogórki to nie tylko tradycyjny przysmak, ale też naturalne wsparcie zdrowia i metabolizmu.
Maliny w diecie – właściwości, kalorie i zastosowanie
14 maja, 2025
Maliny to sezonowy owoc pełen witamin, błonnika i antyoksydantów – idealny dla zdrowia, smukłej sylwetki i urody.
Pieczarki w diecie – właściwości i korzyści zdrowotne
14 maja, 2025
Pieczarki to nie tylko smaczny dodatek, ale także wartościowy składnik zdrowej diety – sprawdź, co potrafią!
Mandarynki w diecie – dlaczego warto je jeść
14 maja, 2025
Sprawdź, dlaczego warto włączyć mandarynki do codziennej diety – nie tylko zimą!
Kalafior w diecie – właściwości, działanie i zastosowanie w kuchni
14 maja, 2025
Kalafior to lekkie, a zarazem odżywcze warzywo, które warto uwzględnić w zdrowej i zrównoważonej diecie.
Czereśnie w diecie – dlaczego warto je jeść?
14 maja, 2025
Czereśnie to słodka przyjemność, która może stać się wartościowym elementem zdrowej diety.
Rośliny strączkowe – czy warto włączyć je do diety?
14 maja, 2025
Strączki to niedoceniane superfoods – sprawdź, jak w prosty sposób włączyć je do swojej codziennej diety.