Ciastami bez cukru są zainteresowane nie tylko osoby, które chcą ograniczyć spożycie cukru ze względów zdrowotnych. Ciasta bez cukru są w trendach. Dobrych przepisów poszukują i ci, którzy lubią piec, i ci, którzy są smakoszami deserów. Upieczenie pysznego ciasta bez dodatku białego cukru nie musi być trudnym wyzwaniem.

Zamienniki cukru w ciastach

Stewia – roślina i słodzik z niej produkowany

Jest wiele smacznych i naturalnych zamienników, które mogą zastąpić biały cukier, nadając ciastom słodki smak. Zamienniki cukru to m.in.:
Stewia – naturalny słodzik pochodzący z liści rośliny o tej nazwie. Stewia jest bardzo słodka i z powodzeniem zastąpi cukier.
Ksylitol – jest pozyskiwany z kory brzozy. Ma podobną słodycz do cukru białego, ale charakteryzuje go niski indeks glikemiczny. A to oznacza, że jest idealny dla cukrzyków i osób z insulinoopornością, dla których IG (indeks glikemiczny) jest ważnym elementem komponowania codziennej diety. Jak powinna ona wyglądać? Sprawdź tu:
Dieta LOW IG – Zdrowa dieta pudełkowa z dostawą | Przełom w Odżywianiu (przelomwodzywianiu.pl)
Erytrytol – naturalna substancja słodząca. Jego słodycz sięga nawet do 80 proc. sacharozy, czyli białego cukru. Erytrytol ma 0 kcal i nie jest metabolizowany przez organizm. Poleca się go osobom odchudzającym się i cukrzykom.
• Syrop klonowy i syrop z agawy – to naturalne syropy, słodsze od cukru i, co ważne w przypadku ciast, dodają wypiekom wilgotności.

Owoce w ciastach bez cukru

Owoce doskonale dodają naturalnej słodyczy ciastom, które chcemy upiec bez cukru. Wiosenne i letnie owocowy plony dają duże możliwości popisania się swoimi umiejętnościami cukierniczymi. Świeżych owoców nie brakuje!
Banany nadają słodki smak wypiekom. Szczególnie dojrzałe banany są bardzo słodkie i mogą być używane jako naturalny słodzik w wielu przepisach na ciasta bez cukru.
• Mielone daktyle lub pasta daktylowa nadają ciastom naturalną słodycz, a także wilgotność.
Jabłka to kolejny owoc, będący zdrowym zamiennikiem cukru, który można łatwo dodać do ciast i muffinów.
Rodzynki i inne suszone owoce są używane jako dodatek do ciast bez cukru.

Smak i aromat ciast bez cukru

Smak ciasta to jedno. Jednak równie ważny jest jego aromat. Aby nasze ciasto bez cukru pięknie pachniało, warto sięgnąć po takie przyprawy, jak: cynamon, wanilia, gałka muszkatołowa, imbir, kardamon. Można też pokusić się o przygotowanie domowych ekstraktów np. cytrynowych czy pomarańczowych. Zalewa się w słoiczku starte skórki cytrusów niewielką ilością alkoholu i odstawia na kilka tygodni. Potem wystarczy odrobina tego ekstraktu, by ciasto bez cukru apetycznie pachniało.
Czekolada bez cukru, którą można kupić w wielu sklepach także doskonale nadaje się do wzbogacenia smaku ciast. Z kolei naturalne kakao, które nie zawiera cukru, dodaje głębi smaku i z powodzeniem może zaspokoić ochotę na słodkie.

Przepis na ciasto marchewkowe bez cukru

Składniki (forma o wymiarze ok. 25 x 20 cm):
• 300 g startej marchewki
• 250 g mąki pszennej tortowej
• 200 g erytrytolu
• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej
• 1 łyżeczka cynamonu
• 1 łyżeczka kardamonu
• 230 ml oleju ryżowego, rzepakowego lub słonecznikowego
• 4 jajka
• 1 łyżeczka olejku z pomarańczy
• 100-120 g ulubionych orzechów
Pieczenie ciasta bez cukru:
Olej mieszamy łyżką z erytrytolem oraz olejkiem pomarańczowym. Dodajemy po jednym jajku i nadal mieszamy. W drugiej misce łączymy mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia i przyprawami. Dodajemy do jajek i mieszamy aż do połączenia składników. Na końcu dodajemy startą marchewkę oraz orzechy i znowu mieszamy, aż wszystkie składniki ładnie się połączą.
Ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy na około 40 minut do piekarnika nagrzanego na 180 stopni (grzałka góra/dół).
Przepis wg: KuchniaJoanny.pl CIASTO MARCHEWKOWE BEZ CUKRU

Podsumowanie

Pieczenie ciast bez cukru może czasem wymagać eksperymentowania. Warto zacząć od prostych przepisów i stopniowo je modyfikować do swojego smaku, dostosowując ilość różnych słodzików i innych składników. Smacznego!

Sprawdź inne diety

Zobacz wszystkie diety
4.9/5 - (11 opinie)