Zalecenia żywieniowe w cukrzycy typu 2
Zmiana sposobu odżywiania się jest kluczowa, aby obniżyć poziom glukozy we krwi. Przygotowywanie posiłków może sprawiać małe kłopoty, dlatego znaczna część osób decyduje się na otrzymywanie diety pudełkowej z cateringu dietetycznego. Zalecenia żywieniowe, powinny być dostosowane do potrzeb danej osoby, dlatego każda zmiana powinna być skonsultowana z dietetykiem.
Dieta dla osób z cukrzycą typu 2, ma za zadanie utrzymywać stabilny poziom glukozy we krwi. Nadmierne wzrosty i spadki jego poziomu we krwi przyczyniają się do szeregu powikłań cukrzycy. Ważne jest również utrzymywanie szczupłej sylwetki, ponieważ otyłość nasila te negatywne procesy. Samo obniżenie masy ciała, zmniejsza poziom glukozy we krwi.
Oto kilka zaleceń, którymi powinni kierować się chorzy:
Węglowodany:
Osoby z rozpoznaną cukrzycą typu 2, przed wszystkim powinny zwracać szczególną uwagę na jakość i ilość spożywanych węglowodanów. Powinno się zrezygnować z węglowodanów prostych, czyli takich, które ulegają szybkiemu wchłonięciu z przewodu pokarmowego. Podnoszę one bardzo szybko poziom glukozy we krwi, doprowadzając do rozregulowania organizmu. Ograniczeniu powinny ulec więc: słodkie potrawy, ciasta, ciasteczka, słodycze, suszone owoce, cukier, miód. Nie powinno spożywać się drobnych kasz, np. kuskus, jaglana, manna; pszennych makaronów, białego ryżu, białego pieczywa.
Produkty te powinno zamienić się na węglowodany złożone, czyli takie, które mają złożoną strukturę, zawierają więcej błonnika pokarmowego i tym samym są wolniej trawione w przewodzie pokarmowym. Zawarta w nich glukoza, ulega powolnemu wchłanianiu, co pomaga utrzymywać stabilną glikemię. Zalicza się do nich pełnoziarniste, grube kasze, np. gryczaną, komosę ryżową, pęczak; razowe makarony, pełnoziarniste pieczywo, ciemny ryż np. czarny, czerwony, brązowy, dziki.
Wybierając produkty spożywcze należy kierować się tzw. indeksem glikemicznym (IG). Określa on jak dany produkt wypływa na poziom glukozy we krwi po 2-3 godzinach od jego spożycia. Pokazuje jak bardzo dany produkt podnosi poziom glukozy we krwi. Im wyższy IG produktu, tym szybciej podnosi poziom glukozy we krwi. IG odnosi się tylko do produktów zawierających węglowodany, ponieważ białka i tłuszcze nie wpływają na poziom glukozy we krwi. W diecie osób z cukrzycą typu 2, powinny przeważać produkty z niskim indeksem glikemicznym, ponieważ po ich spożyciu, poziom glukozy we krwi jest bardziej stabilny i pomaga kontrolować glikemię. Ułatwia to również radzenie sobie z głodem.
Produkty z niskim IG to:
- świeże owoce: jabłka, gruszki, cytrusy, czereśnie, wiśnie, truskawki, maliny, brzoskwinie, śliwki;
- warzywa;
- produkty mleczne;
- pieczywo pełnoziarniste, razowe; pumpernikiel; makarony pełnoziarniste, razowe; otręby, kasze grube, np. gryczana, komosa ryżowa, pęczak, jęczmienna; ryż dziki, czarny, czerwony;
- warzywa strączkowe;
- orzechy, pestki
Produkty ze średnim IG to:
- świeże owoce: banany, ananas, mango, kiwi, arbuz, winogrona, figi; owoce z puszki;
- ziemniaki gotowane lub pieczone, buraki, marchew gotowana,
- pieczywo pszenne, białe; wyroby cukiernicze z białej mąki, chleb chrupki; makarony pszenne z białej mąki; musli, płatki zbożowe naturalne, owsianka, ryż brązowy, jaśminowy,
- miód, cukier
Produkty z wysokim IG to: produkty te należy unikać.
- Suszone owoce, daktyle,
- ziemniaki smażone, w formie puree, frytki
- drożdżówki, bagietki, chrupki kukurydziane, przekąski słone lub słodzone; płatki śniadaniowe słodzone; biały ryż rozgotowany
- napoje gazowane, słodycze
Produkty z niskim IG to zazwyczaj produkty naturalne, nie poddane obróbce cieplnej, zawierające duże ilości błonnika pokarmowego. IG danego produktu zwiększa obróbka cieplna np. gotowane warzywa mają wyższy indeks glikemiczny niż spożyte na surowo. W codziennym jadłospisie bierze się jednak pod uwagę IG całej potrawy. Są więc sposoby na to, aby zjeść produkt szybko podnoszący poziom glukozy we krwi, ale w bezpieczny sposób. Należy starać się jeść warzywa surowe lub gotowane al dente. Podobnie produkty zbożowe, najlepiej, aby były ugotowane na pół twardo. Do potraw warto dodawać olej w postaci dressingów lub błonnik, np. otręby do owsianki, orzechy do posypania sałatki owocowej. W naszym cateringu dietetycznym często z tego korzystamy. Dodatek tłuszczu, błonnika czy białka spowalnia wchłanianie glukozy i jest bezpieczne dla cukrzyka.
Tłuszcze:
Tłuszcze w diecie cukrzyka, powinny występować w ilościach umiarkowanych. Głównie powinno położyć się nacisk na rodzaj wybieranego tłuszczu. Na talerzu powinny królować oleje roślinne bogate w kwasy omega- 3, mające działanie przeciwzapalne. Do przygotowywania sosów do sałatek warto wybierać olej lniany, z orzechów włoskich, rzepakowy czy oliwę z oliwek. Powinno się bezwzględnie unikać izomerów trans kwasów tłuszczowych, zwartych w pieczywie cukierniczym, batonach, ciastkach, twardych margarynach, potrawach fast food. Warto dodawać do potraw awokado, orzechy, pestki czy nasiona, które są źródłem zdrowych tłuszczy.
Białko:
W diecie regulującej poziom glukozy we krwi, białko odgrywa ważną rolę. Stosunek białka pochodzenia zwierzęcego do białka pochodzenia roślinnego powinno wynosić 50/ 50%. Polecane jest chude mięso – drób bez skóry, cielęcina, sporadycznie wołowina. Powinno się unikać spożywania wieprzowiny, wyrobów mięsnych typu kiełbasy, parówki. Wędliny powinny być bardzo dobrej jakości, najlepiej pieczone samodzielnie. Polecane jest spożycie ryb, zwłaszcza tłustych takich jak łosoś, śledzie, makrela. Są one źródłem dobroczynnych kwasów omega- 3. Pozostałe ryby są bardzo dobrym źródłem białka. W diecie dopuszcza się spożycie jajek, w ilości 2 sztuki na dzień. Dobrym zamiennikiem białka zwierzęcego są rośliny strączkowe. Można je spożywać w postaci pasty lub pasztetu lub jako dodatek do głównego dania.
Sprawdź także: Fakty i mity dotyczące żywienia osób z cukrzycą | Cukrzyca — objawy | Zalecenia żywieniowe w cukrzycy typu 2 | Dieta sposobem na choroby cywilizacyjne
Polecane diety: Wybór Menu | Dieta Classic | Dieta Balance
Sprawdź inne diety
7 listopada, 2024
Office Lunch
Zestaw składający się z zupy, drugiego dania i deseru.
1 marca, 2024
Dieta Balance
Dieta Balance jest prawidłowo zbilansowaną dietą, który można stosować na stałe.
1 marca, 2024
Dieta Balance wege
Diety bezmięsneDiety podstawowe
Dieta Balance wege jest prawidłowo zbilansowaną dietą, która nie zawiera mięsa i ryb. Można ją…
1 marca, 2024
Dieta Odchudzanie
Dieta Odchudzanie przeznaczona jest dla osób, których celem jest trwała i zdrowa redukcja masy…
1 marca, 2024
Dieta Active
Diety mięsneDiety specjalistyczne
Dieta Active jest dietą o zwiększonej ilości białka i obniżonej węglowodanów i jest szczególnie…
29 lutego, 2024
Dieta Slim
Diety odchudzająceDiety mięsneDiety specjalistyczne
Dieta Slim przeznaczona jest dla osób, których celem jest trwała i zdrowa redukcja masy ciała.
2 sierpnia, 2023
Twój Wybór Menu
Diety odchudzająceDiety mięsneDiety bezmięsneDiety specjalistyczne
Dieta Twój Wybór Menu to elastyczny wariant, w którym samodzielnie komponujesz codzienne menu…
6 lipca, 2023
Dieta sokowa for MEN ok. 1800 kcal
Detox 1200 kcal to zestaw specjalnie wyselekcjonowanych smaków soków dla łatwego i skutecznego…
6 lipca, 2023
Dieta sokowa 1500 kcal
Detox 1200 kcal to zestaw specjalnie wyselekcjonowanych smaków soków dla łatwego i skutecznego…
6 lipca, 2023
Dieta sokowa 1000 kcal
Dieta sokowa to specjalnie wyselekcjonowane smaki dla łatwego i skutecznego oczyszczenia……
1 maja, 2023
Dieta SIRT
Diety odchudzająceDiety mięsneDiety specjalistyczne
SIRT łączy ograniczenie kaloryczne ze spożyciem specjalnych soków i produktów bogatych w składniki…
1 maja, 2023
Dieta SIRT Wege
Diety odchudzająceDiety bezmięsneDiety specjalistyczne
Dieta SIRT Wege łączy ograniczenie kaloryczne ze spożyciem specjalnych produktów bogatych w…
1 maja, 2023
Post dr Dąbrowskiej
Diety leczniczeDiety odchudzająceDiety specjalistyczne
Post dr Dąbrowskiej to popularny post leczniczy, którego celem jest rewitalizacja organizmu i…
15 kwietnia, 2023
Dieta LOW IG
Diety leczniczeDiety mięsneDiety specjalistyczne
Dieta LOW IG to dieta o niskim indeksie glikemicznym, dedykowana osobom z insulinoopornością i…
15 kwietnia, 2023
Dieta LOW IG Wege
Diety leczniczeDiety bezmięsneDiety specjalistyczne
Dieta LOW IG w wersji wegetariańskiej o niskim indeksie glikemicznym, dedykowana osobom z…
15 kwietnia, 2023
Dieta Vegan
Diety odchudzająceDiety bezmięsneDiety specjalistyczne
Dieta Vegan skierowana jest do osób będących na diecie wegańskiej, czyli eliminującej produkty…
14 kwietnia, 2023
Dieta Flexi
Diety mięsneDiety specjalistyczne
Dieta Flexi to odpowiedź na popularny trend jakim jest fleksitarianizm, czyli ograniczenie…
14 kwietnia, 2023
Dieta Flexi Wege
Diety bezmięsneDiety specjalistyczne
Dieta Flexi Wege to odpowiedź na popularny trend jakim jest fleksitarianizm, czyli ograniczenie…
14 kwietnia, 2023
Dieta Classic
Diety mięsneDiety specjalistyczne
Dieta Classic jest przykładem prawidłowo, dobrze zbilansowanego sposobu odżywiania, który można…
Czytaj również
Nagroda Konsumenta dla Przełom w Odżywianiu
14 listopada, 2024
8-tygodniowy trening dla początkujących kobiet na utratę tłuszczu
20 listopada, 2024
Dieta japońska – zasady, zalecane produkty i efekty
18 listopada, 2024
Dieta na masę mięśniową – jak zbudować solidne fundamenty
17 listopada, 2024
Dieta kopenhadzka – zasady, efekty i opinie
16 listopada, 2024
Maltodekstryna – czym jest i jakie ma zastosowanie?
15 listopada, 2024
Czym są kalorie i dlaczego warto je liczyć?
15 listopada, 2024
Jedz sezonowo: warzywa i owoce jesieni, które warto włączyć do diety
13 listopada, 2024