Sorgo – zdrowe ziarno nie zawierające glutenu

Sorgo to starożytne ziarno, dokładniej rodzaj trawy. Uprawiane jest głównie w Afryce i Indiach, ale dostępne jest właściwie na całym świecie. Jest to zboże bezpieczne dla osób z celiakią – jak podają badania molekularne, nie zawiera glutenu. Sorgo nie tylko przeznaczone jest dla osób będących na diecie bezglutenowej. Każdy może korzystać z dobrodziejstw tego zboża. Sorgo jest bogate w węglowodany złożone – w 100g sorgo jest ich ok. 66g, przy tym 10g błonnika pokarmowego. Pół szklanki suchego sorgo, czyli ok. 100g ma 336 kcal.

Wszystko co powinieneś wiedzieć o sorgo:

1. Poprawia trawienie

Sorgo zawiera dużą ilość błonnika pokarmowego (ok. 48% zalecanego dziennego zapotrzebowania na błonnik pokarmowy) co pobudza jelita do pracy i poprawia proces wydalania. Błonnik pokarmowy jest środkiem wypełniającym, który dodaje większą objętość stolca i pomaga mu płynnie przejść przez przewód pokarmowy. Dzięki prawidłowemu procesowi wypróżniania, sorgo pomaga w niwelowaniu wzdęć, zaparć, biegunki, bóli brzucha.

2. Pomaga w utrzymaniu szczupłej sylwetki

Błonnik pokarmowy odgrywa znaczącą rolę w regulacji masy ciała. Dzięki temu, że daje dłuższe uczucie sytości, sprawia, że spożywamy mniejsze ilości jedzenia. Sorgo skutecznie napełnia żołądek, dając szybsze uczucie sytości. Sprzyja to zachowaniu zgrabnej sylwetki.

3. Ma działanie przeciwnowotworowe

Zewnętrzna warstwa ziaren sorgo zawiera wiele przeciwutleniaczy, które mogą pomagać w zwalczaniu komórek rakowych. Niektóre z tych przeciwutleniaczy są dostępne wyłącznie w sorgo i dlatego sorgo można zastosować w profilaktyce przeciwnowotworowej. Antyoksydanty pomagają uwolnić ciało od wolnych rodników, które w przeciwnym razie mogą zmienić zdrowe komórki organizmu w komórki rakowe. Badania sugerują, że spożywanie sorgo może obniżyć ryzyko nowotworu jelita grubego, czerniaka i nowotworu skóry.

4. Sprzyja zdrowemu sercu

Błonnik pokarmowy zawarty w sorgo, pomaga utrzymać prawidłową gospodarkę lipidową, poprzez obniżenie poziomu cholesterolu LDL. Dzięki  temu może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka rozwoju miażdżycy, zawału serca i schorzeń naczyń krwionośnych.

5. Pomaga kontrolować poziom glukozy we krwi

Sorgo pomaga kontrolować wahania poziomu glukozy we krwi. Sorgo jest bogate w taniny, które zawierają enzymy uniemożliwiające wchłanianie skrobi przez organizm. Ta właściwość pomaga regulować poziom glukozy i insuliny we krwi. Niski poziom tych wskaźników jest niezbędny dla osób z cukrzycą oraz insulinoopornością, ponieważ pomaga stabilizować odpowiedź organizmu.

6. Sprzyja rozwojowi silnych kości

Magnez jest jednym z głównych składników sorgo. Magnez jest minerałem, zwiększającym wchłanianie wapnia, co pomaga utrzymać jego odpowiedni poziom w kościach. Wapń i magnez wspomagają przebudowę tkanki kostnej, a także przyśpieszają gojenie uszkodzonych i starzejących się kości. To z kolei może pomóc w zapobieganiu wielu chorobom takim jak np. zapalenie stawów i osteoporoza.

7. Jest źródłem wielu witamin i składników mineralnych

Sorgo jest bogate w żelazo i miedź. Zawiera również niacynę, znaną również jako witamina B3, która pomaga przekształcać spożyty przez nas pokarm w energię. Witamina B3 metabolizuje składniki odżywcze i pomaga utrzymać poziom energii przez cały dzień. Zawiera także witaminę C, która przyczynia się do prawidłowej kondycji kolagenu, co ma wpływ na wygląd skóry. Odpowiada również za dobrze działający układ odpornościowy. Zawarta  w sorgo witamina A, sprzyja prawidłowemu procesowi widzenia i spowalnia degradację plamki żółtej.

Sprawdź inne diety

Zobacz wszystkie diety

4.8/5 - (20 opinie)