Ile jajek dziennie powinniśmy jeść?

Jaką ilość jajek zalecają dietetycy? Czy jajka można jeść codziennie? Odpowiedź nie jest jednoznaczna, ponieważ to, ile jajek dziennie powinniśmy spożywać, zależy od ogólnego stanu zdrowia, naszego jadłospisu na co dzień, stylu życia, jaki prowadzimy, od aktywności fizycznej.
Jajka można zaliczyć do źródeł pełnowartościowego białka, ponieważ znajdziemy w nich wszystkie niezbędne aminokwasy. Według badań białko dostarczane przez jajka wspomaga zdrowie mięśni szkieletowych, a także zmniejszać apetyt. Zatem ile jajek dziennie jeść?
Ile jajek dziennie – zalecenia WHO
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca, by spożywać 1-2 jaja dziennie. To bezpieczna dawka, która wpłynie pozytywnie na organizm. Tym bardziej, że w najnowszej piramidzie zdrowego odżywiania, jaja znajdują się na równi z rybami oraz roślinami strączkowymi.
Natomiast Europejskie Towarzystwo Kardiologiczne zaleca spożycie od 6 do 12 jaj tygodniowo. Dotyczy to zdrowych ludzi.
Co zawierają jajka?
Białko jaja kurzego jest wzorcem żywieniowym, ponieważ zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, których organizm człowieka nie jest w stanie sam wytworzyć. Muszą one zostać dostarczone z pożywieniem.
Jajka są bogatym źródłem białka, a z kolei białko jest istotnym składnikiem diety.
Jajka to bogactwo różnych witamin i minerałów. Witaminy zawarte w jajku to witaminy A, D, E, K oraz witaminy z grupy B. Jeśli chodzi o składniki mineralne, to w jajku są m.in.: potas, fosfor, wapń, cynk, żelazo, magnez, jod i selen.
Jaja dostarczają zdrowych tłuszczów, w tym kwasów omega-3.
Ile jajek dziennie spożywać, by nie mieć kłopotów z cholesterolem?
- Jajka zawierają cholesterol, jednak badania sugerują, że dla większości zdrowych osób jedzenie do 7 jajek tygodniowo, czyli jedno jajko dziennie w menu, nie wpływa negatywnie na poziom cholesterolu.
- W jednym jajku jest ponad 200 mg cholesterolu, jednak jego wpływ na organizm jest równoważony przez dobroczynne dla zdrowia przeciwutleniacze, witaminy, minerały. Do tego niezbędne kwasy tłuszczowe i lecytyna sprzyjają normalizowaniu cholesterolu i trójglicerydów.
- Jednak w niektórych przypadkach, jak np. wysoki poziom cholesterolu, może być konieczne ograniczenie spożycia jajek. W takiej sytuacji konieczna jest konsultacja z lekarzem lub dietetykiem.
Różnorodność diety
Ważne, by dieta była różnorodna, więc oprócz jajek warto uwzględniać inne źródła białka, takie jak: mięso, ryby, rośliny strączkowe czy produkty mleczne.
W razie wątpliwości najlepiej skonsultuj się z dietetykiem , który pomoże dostosować plan żywieniowy do indywidualnych potrzeb.
Sprawdź także: Kombucha jako Superfood | Chlorella – naturalny superfood | Goździki – aromatyczna przyprawa | Karczochy – właściwości zdrowotne | Orzechy brazylijskie – zdrowie w każdym kęsie | Olej z wiesiołka | Ashwagandha – wspierająca zdrowie | Żeń-szeń – naturalny sekret zdrowia i energii | Cynamon – zdrowie na talerzu | Korzeń maca – właściwości | Jagody acai – właściwości
Polecane diety: Wybór Menu | Dieta Classic | Dieta Balance

Natalia Stefańska
Ukończyła studia magisterskie z dietetyki na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie. Na co dzień wspiera pacjentów w wprowadzaniu trwałych zmian w ich nawykach żywieniowych.
Posiada 6-letnie doświadczenie w układaniu jadłospisów dla cateringu, dzięki czemu doskonale łączy wiedzę teoretyczną z praktycznymi rozwiązaniami dopasowanymi do różnych potrzeb.
Kontakt: dietetyk@przelomwodzywianiu.pl
Dietoterapia – jak dieta wspiera leczenie i poprawia zdrowie
12 kwietnia, 2025
Dietoterapia to skuteczne wsparcie leczenia wielu chorób – dowiedz się, jak dieta wpływa na zdrowie fizyczne i psychiczne.
Zmiany w Przełomie
26 marca, 2025
Wprowadzamy zmiany w naszym cateringu! Nowy system produkcji i obsługi zamówień to jeszcze większa precyzja, więcej opcji dietetycznych oraz wygodniejszy panel zamówień. Sprawdź szczegóły!
Limonka w diecie
29 maja, 2025
Odkryj, jak limonka może wzbogacić Twój jadłospis i wspomóc zdrowie na wielu płaszczyznach.
Suszone śliwki w diecie
28 maja, 2025
Suszone śliwki to smaczna i zdrowa przekąska, która wspiera trawienie, reguluje cukier i korzystnie wpływa na serce.
Suszone morele w diecie
27 maja, 2025
Suszone morele to pyszny i zdrowy dodatek, który dostarcza energii i cennych witamin – sprawdź, jak włączyć je do codziennej diety!
Cukry złożone w diecie
26 maja, 2025
Cukry złożone to kluczowe źródło energii – sprawdź, jak wpływają na zdrowie, metabolizm i samopoczucie.
Melon w diecie
25 maja, 2025
Melon to nie tylko pyszna przekąska, ale też owoc pełen witamin, który wspiera nawodnienie, trawienie i kondycję skóry – idealny na każdą dietę.
Słodka papryka w diecie
25 maja, 2025
Słodka papryka to kolorowa skarbnica witamin, idealna do sałatek, past i dań jednogarnkowych – sprawdź, jak najlepiej ją wykorzystać w swojej diecie.
Miód w diecie
24 maja, 2025
Miód to więcej niż słodzik – poznaj jego wartości odżywcze i zdrowotne korzyści!
Mąka gryczana w diecie
23 maja, 2025
Mąka gryczana to doskonały wybór dla osób ceniących zdrowie i smak – sprawdź, jak wykorzystać ją w codziennej kuchni.
Kasza jęczmienna w diecie
22 maja, 2025
Odkryj, dlaczego kasza jęczmienna powinna na stałe zagościć w Twoim jadłospisie – jej właściwości zaskoczą Cię pozytywnie!