Borówki i ich właściwości zdrowotne

Przed jakimi chorobami chronią nas borówki?

  1. Działają ochronnie w przypadku chorób nowotworowych

Borówki są bogatym źródłem antocyjanów i kwasów fenolowych, które spowalniają rozwój guza nowotworowego i zmniejszają ryzyko nawrotu choroby. Chronią także przed kancerogenezą, czyli zmianami w komórce, które mogą prowadzić do rozwoju nowotworu. Zaliczamy do nich: uszkodzenia struktury DNA. Każdego dnia w naszym komórkach wolne rodniki powodują uszkodzenia DNA. Prowadzi to do nasilenia procesu starzenia naszego organizmu i jest doskonałą bazą do rozwoju nowotworu. Ponieważ borówki są bogate w antyoksydanty, mogą neutralizować wolne rodniki i ograniczać negatywne zmiany w komórkach.

U grupy osób, które każdego dnia wypijały litr napoju powstałego ze zmiksowania borówek z sokiem jabłkowym, wykazano obniżenie zniszczeń DNA aż o 20% już po 4 tygodniach.

  1. Obniżają ryzyko rozwoju otyłości

Przede wszystkim są to owoce, którymi mogą delektować się osoby dbające o szczupłą sylwetkę. Niepełna szklanka borówek ma tylko 53 kcal. A przy tym dostarcza aż 5g błonnika pokarmowego oraz m.in. witaminę C, wapń, magnez, potas.

To nie wszystko. Dzięki bogactwu przeciwutleniaczy niweluje stan zapalny, który jest jedną z przyczyn zaburzonego metabolizmu. Polifenole zawarte w borówkach, hamują adipogenezę, czyli proces rozwoju komórek tłuszczowych oraz ich nadmierny rozwój. Ponadto poprawiają wrażliwość komórek na działanie insuliny, co spowalnia postęp insulinooporności.

  1. Zapobiegają chorobom zwyrodnieniowym

Stres oksydacyjny może przyśpieszać starzenie się mózgu, co negatywnie wpływa na jego funkcjonowanie. Zawarte w borówkach składniki, często wykorzystuje się w terapii osób z chorobą Alzhaimera, ponieważ spowalniają rozwój zmian neurodegeneracyjnych. W jednym z badań obserwowano starsze osoby, które przez 6 lat spożywały codziennie sok z jagód. Zauważono powiązanie z opóźnieniem się starzenia umysłu tych osób aż o 2,5 roku.

Regularne spożywanie borówek, poprawia pamięć. Przypuszcza się, że antyoksydanty, poprawiają krążenie krwi w mózgu, co pozwala lepiej odżywić komórki. W kolejnym badaniu obserwowano dziewięć starszych osób z łagodnymi zaburzeniami poznawczymi. Spożywali oni codziennie sok z tych owoców. Po 12 tygodniach doświadczyli oni poprawy funkcji mózgu.

Zauważono również pozytywne działanie borówek w przypadku depresji. Związki zawarte w owocach, chronią centralny układ nerwowy przed uszkodzeniami, zwiększając funkcje poznawcze, proces zapamiętywania, odporność na czynniki stresowe.

  1. Działają profilaktycznie w chorobach sercowo – naczyniowych

Regularne spożywanie borówek, może przyczyniać się do obniżenia ciśnienia krwi. W ośmiotygodniowym badaniu u osób otyłych, które miały wysokie ryzyko chorób serca, odnotowano 4-6% spadek ciśnienia krwi. Osiągnięto to dzięki dodatkowemu spożywaniu 50 gramów borówek każdego dnia.

Substancje zawarte w borówkach, przyczyniają się także do zmniejszenia utleniania „złego” cholesterolu LDL, dzięki czemu zmniejsza się ryzyko rozwoju miażdżycy w naczyniach krwionośnych. Codzienne spożywanie 50g borówek powoduje obniżenie utleniania cholesterolu LDL o 27% już po 8 tygodniach stosowania.

  1. Poprawiają jakość widzenia i dbają o zdrowie układu moczowego

Borówki znane są także, że swojego ochronnego wpływu na narząd wzroku. Regularne ich spożywanie poprawia jakość widzenia i obniża zmęczenie oczu. Stąd, tak często wyciąg z borówek pojawia się w suplementach diety wspierających nasze oczy.

Ponieważ jagody są blisko spokrewnione z żurawiną, mogą pochwalić się podobnymi substancjami czynnymi, jakie możemy znaleźć w soku żurawinowym. Substancje te nazywane są antyadhezynami – pomagają zapobiegać przyklejaniu się szkodliwych bakterii do ściany pęcherza moczowego.

 

Tak liczne właściwości zdrowotne zachęcają nas do serwowania Wam borówek w naszym cateringu dietetycznym. Znajdziecie je w naszych zdrowych posiłkach – jako słodki dodatek do owsianek a także jako odżywczy i sycący koktajl.

Sprawdź inne diety

Zobacz wszystkie diety
4.6/5 - (13 opinie)