Ile jajek dziennie powinniśmy jeść?

Jaką ilość jajek zalecają dietetycy? Czy jajka można jeść codziennie? Odpowiedź nie jest jednoznaczna, ponieważ to, ile jajek dziennie powinniśmy spożywać, zależy od ogólnego stanu zdrowia, naszego jadłospisu na co dzień, stylu życia, jaki prowadzimy, od aktywności fizycznej.
Jajka można zaliczyć do źródeł pełnowartościowego białka, ponieważ znajdziemy w nich wszystkie niezbędne aminokwasy. Według badań białko dostarczane przez jajka wspomaga zdrowie mięśni szkieletowych, a także zmniejszać apetyt. Zatem ile jajek dziennie jeść?
Ile jajek dziennie – zalecenia WHO
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca, by spożywać 1-2 jaja dziennie. To bezpieczna dawka, która wpłynie pozytywnie na organizm. Tym bardziej, że w najnowszej piramidzie zdrowego odżywiania, jaja znajdują się na równi z rybami oraz roślinami strączkowymi.
Natomiast Europejskie Towarzystwo Kardiologiczne zaleca spożycie od 6 do 12 jaj tygodniowo. Dotyczy to zdrowych ludzi.
Co zawierają jajka?
Białko jaja kurzego jest wzorcem żywieniowym, ponieważ zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, których organizm człowieka nie jest w stanie sam wytworzyć. Muszą one zostać dostarczone z pożywieniem.
Jajka są bogatym źródłem białka, a z kolei białko jest istotnym składnikiem diety.
Jajka to bogactwo różnych witamin i minerałów. Witaminy zawarte w jajku to witaminy A, D, E, K oraz witaminy z grupy B. Jeśli chodzi o składniki mineralne, to w jajku są m.in.: potas, fosfor, wapń, cynk, żelazo, magnez, jod i selen.
Jaja dostarczają zdrowych tłuszczów, w tym kwasów omega-3.
Ile jajek dziennie spożywać, by nie mieć kłopotów z cholesterolem?
- Jajka zawierają cholesterol, jednak badania sugerują, że dla większości zdrowych osób jedzenie do 7 jajek tygodniowo, czyli jedno jajko dziennie w menu, nie wpływa negatywnie na poziom cholesterolu.
- W jednym jajku jest ponad 200 mg cholesterolu, jednak jego wpływ na organizm jest równoważony przez dobroczynne dla zdrowia przeciwutleniacze, witaminy, minerały. Do tego niezbędne kwasy tłuszczowe i lecytyna sprzyjają normalizowaniu cholesterolu i trójglicerydów.
- Jednak w niektórych przypadkach, jak np. wysoki poziom cholesterolu, może być konieczne ograniczenie spożycia jajek. W takiej sytuacji konieczna jest konsultacja z lekarzem lub dietetykiem.
Różnorodność diety
Ważne, by dieta była różnorodna, więc oprócz jajek warto uwzględniać inne źródła białka, takie jak: mięso, ryby, rośliny strączkowe czy produkty mleczne.
W razie wątpliwości najlepiej skonsultuj się z dietetykiem , który pomoże dostosować plan żywieniowy do indywidualnych potrzeb.
Sprawdź także: Kombucha jako Superfood | Chlorella – naturalny superfood | Goździki – aromatyczna przyprawa | Karczochy – właściwości zdrowotne | Orzechy brazylijskie – zdrowie w każdym kęsie | Olej z wiesiołka | Ashwagandha – wspierająca zdrowie | Żeń-szeń – naturalny sekret zdrowia i energii | Cynamon – zdrowie na talerzu | Korzeń maca – właściwości | Jagody acai – właściwości
Polecane diety: Wybór Menu | Dieta Classic | Dieta Balance

Natalia Stefańska
Ukończyła studia magisterskie z dietetyki na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie. Na co dzień wspiera pacjentów w wprowadzaniu trwałych zmian w ich nawykach żywieniowych.
Posiada 6-letnie doświadczenie w układaniu jadłospisów dla cateringu, dzięki czemu doskonale łączy wiedzę teoretyczną z praktycznymi rozwiązaniami dopasowanymi do różnych potrzeb.
Kontakt: dietetyk@przelomwodzywianiu.pl
Dietoterapia – jak dieta wspiera leczenie i poprawia zdrowie
12 kwietnia, 2025
Dietoterapia to skuteczne wsparcie leczenia wielu chorób – dowiedz się, jak dieta wpływa na zdrowie fizyczne i psychiczne.
Zmiany w Przełomie
26 marca, 2025
Wprowadzamy zmiany w naszym cateringu! Nowy system produkcji i obsługi zamówień to jeszcze większa precyzja, więcej opcji dietetycznych oraz wygodniejszy panel zamówień. Sprawdź szczegóły!
Witamina K3 w diecie pudełkowej
5 maja, 2025
Menadion, czyli witamina K3, często budzi niepokój – czy rzeczywiście jest potrzebna w dietach pudełkowych?
Czy smalec jest zdrowy?
4 maja, 2025
Smalec budzi kontrowersje – jedni go unikają, inni doceniają. Dowiedz się, czy warto po niego sięgać.
Dieta braci Rodzeń – na czym polega
3 maja, 2025
Dieta braci Rodzeń to zrównoważony plan żywieniowy, który ma na celu poprawę zdrowia i kondycji, eliminując przetworzoną żywność.
Dieta IF dla osób 50
2 maja, 2025
Intermittent fasting po 50. roku życia – sprawdź, jak bezpiecznie wprowadzić ten sposób odżywiania i jakie korzyści zdrowotne może przynieść.
Dieta IF a zdrowie psychiczne
1 maja, 2025
Czy post przerywany może poprawić nastrój, koncentrację i zmniejszyć objawy depresji? Zobacz, co mówi nauka.
Intermittent Fasting a zdrowie serca
30 kwietnia, 2025
Intermittent Fasting to nie tylko sposób na odchudzanie – może również wspierać zdrowie serca i zmniejszać ryzyko chorób układu krążenia.
Jak radzić sobie z głodem podczas postu?
29 kwietnia, 2025
Skorzystaj z praktycznych wskazówek, które pomogą Ci lepiej radzić sobie z głodem w trakcie postu i poprawić komfort odchudzania.
Dieta IF u osób pracujących zmianowo
28 kwietnia, 2025
Praca zmianowa nie musi wykluczać stosowania postu przerywanego – zobacz, jak go dopasować do zmiennych godzin!
Dieta IF a tarczyca – czy to bezpieczne?
27 kwietnia, 2025
Intermittent fasting zyskuje popularność, ale czy jest bezpieczny dla osób z chorobami tarczycy?