Zainspiruj się na święta! Sprawdź nasze zdrowe, wielkanocne przepisy.

Wielkanoc tuż, tuż… a Ty zastanawiasz się jakie zdrowe potrawy przygotować na wielkanocny stół? Co prawda na czas świąt nie realizujemy dostaw, ale z przyjemnością podpowiemy co zdrowego może zagościć na Twoim stole.
Zdrowe wybory powinny być dokonywane każdego dnia :)
Lekka sałatka jarzynowa (wege)
Składniki:
- marchew 100 g
- pietruszka 100 g
- seler 100 g
- ogórek kiszony150 g
- groszek zielony 50 g
- ziemniak 60 g
Sos:
- jogurt naturalny 50g
- musztarda 10 g
- chrzan śmietankowy 10 g
Przygotowanie:
Warzywa poza groszkiem i ogórkiem ugotować do miękkości, następnie obrać i pokroić w kostkę. Dodać groszek zielony i z podanych składników przygotować sos. Całość wymieszać.
Czy wiesz, że… połączenie jogurtu naturalnego, musztardy i chrzanu śmietankowego doskonale zastępuje majonez w sałatkach?
Wegański sos tatarski
Składniki:
- kasza jaglana (sucha) 75 g
- olej rzepakowy ¾ szklanki
- mleko sojowe 170 ml
- ocet winny 2 łyżki
- syrop klonowy 1 łyzka
- sok z cytryny 1 łyżka
- korniszon 60 g
- pieczarki w occie 60g
- kapary 60g
- dymka 10g
- musztarda 10g
- koperek 10 g
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną rozgotować. Odcedzić i przełożyć do naczynia, Dodać olej, ocet, musztardę, sok z cytryny, syrop klonowy, sól i pieprz. Całość zblendować na gładki krem ( w trakcie dolewać powoli, małe porcje mleka).Korniszony i pieczarki pokroić w drobną kosteczkę , dodać kapary, posiekaną dymkę oraz koperek i dokładnie wymieszać z sosem przyrządzonym na bazie kaszy jaglanej.
Czy wiesz, że w kuchni wegańskiej, do nadawania puszystości sosom, można stosowąć aquafabę – wodę z ciecierzycy. Ubita stanowi doskonałe spoiwo. Składa się z białka i skrobi a ponadto nie zawiera glutenu.
Jajka faszerowane
Składniki:
- Jajko 1 sztuka
- papryka czerwona 15 g
- rzodkiewka 15 g
- natka 2 g
- jogurt naturalny 10 g
- musztarda 10 g
Przygotowanie:
Jajka ugotować na twardo. Przekroić na pół i Wyjąć żółtko. Następnie należy rozgnieść żółtko nożem, dodać pokrojoną w bardzo drobną kostkę paprykę oraz rzodkiewkę. Dodatkowo posiekać natkę dodać jogurt, musztardę, sól i pieprz i wszystko dokładnie wymieszać. Następnie napełniać miejsca po żółtkach.
Muffiny marchewkowe
Słodycze bez mąki i cukru :)
Składniki:
- marchewka 5 szt.
- banan 2 szt.
- sok z miąższem z 1 pomarańczy
- morele suszone niesiarkowane 1 szklanka
- wiórki kokosowe 2 szklanki
- siemię lniane 0,5 szklanki
Przygotowanie:
Marchew obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Następnie wymieszać z rozgniecionymi bananami i wiórkami. Następnie dodać sok z pomarańczy, morele drobno pokrojone i siemię lniane. Bardzo dokładnie wymieszać i przełożyć do muffinek – ugniatając masę. Piec w temperaturze 180 stopni (góra-dół) aż do delikatnego przypieczenia się brzegów. Idealne na ciepło i na zimno. Na zimno mają bardziej zwartą strukturę.
Pasztet z fasoli, orzechów i gruszki
Składniki:
- fasola biała puszka ok 700 g po odsączeniu
- gruszka ok. 350 g
- cebula 2 małe sztuki
- orzechy włoskie ok 100 g
- siemię lniane 3 łyżki
- sos sojowy 2 łyżki
- oliwa 3 łyżki + do smażenia
- ocet jabłkowy 1 łyżka
- przyprawy: majeranek, gałka muszkatołowa, gałązka rozmarynu, lubczyk, czarnuszka
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, następnie dodać obrane i drobno pokrojone gruszki oraz rozmaryn. Chwilę smażyć. Rozmaryn wyrzucić, cebulę z gruszka i olejem przełożyć do blendera z pozostałymi składnikami za wyjątkiem czarnuszki. I zblendować na gładką masę. Następnie dodać czarnusze i dokładnie wymieszać. Foremkę (keksówkę) wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej pasztet i całość wyrównać. Piec w 180 st. C około godzinę. Długo studzić w foremce.
Życzymy smacznych, zdrowych i pogodnych Świąt. Udanych wypieków :) Po świętach będziemy z Wami już od środy. Obiecujemy, że będzie pysznie! A dodatkowo czeka na Was nowe propozycje w menu diety SIRT 2.
Zespół Przełom w Odżywianiu