Święta bez diety pudełkowej – jak się nie przejeść?

Duże znaczenie mają również nasze zwyczaje. Podczas wieczerzy wigilijnej należy spróbować wszystkich 12 potraw, aby przez kolejny rok sprzyjało nam szczęście. Zjedzenie takiej ilości jedzenia jest sporym wyzwaniem dla naszego żołądka. Może się również negatywnie odbić na naszej masie ciała. Jak więc zrobić, aby delektować się pysznym jedzeniem bez obaw o swoją sylwetkę?

Zadbaj o lepszą jakość potraw

Po świątecznej uczcie, często zmagamy się z  bólami brzucha lub dużym dyskomfortem. Pojawiają się wzdęcia, a my czujemy się ociężali. Warto więc już podczas przygotowywania posiłków świątecznych, pomyśleć o przyprawach, które wspomogą proces trawienia. Warto dodawać kminek, tymianek, majeranek, rozmaryn. Słodkości warto doprawić cynamonem, który pobudza metabolizm.  Dobrym pomysłem, jest również wypicie ziołowej herbatki po posiłku, aby usprawnić proces trawienia.

Podczas planowania świątecznego menu warto wziąć pod uwagę takie potrawy, które są delikatne i łatwo się trawią. Podstawą dania powinny być warzywa. Zamiast tłustych mięs, wybierajmy te o mniejszej wartości energetycznej np. drób, cielęcina lub ryby. Ziemniaki najlepiej zastąpić kaszą, np. gryczaną, komosą ryżową lub pełnoziarnistym ryżem np. czarnym, czerwonym, brązowym. Zamiast białego pieczywa najlepiej podać żytnie na zakwasie lub  z ziarnami.  Podczas pieczenia warto ograniczyć ilość dodawanego cukru, lub zastąpić go poprzez namoczone daktyle, syrop klonowy, miód lub naturalny słodzik- stewię. Staraj się wybierać produkty jak najbardziej naturalne, unikaj przetworzonych lub gotowych dań z supermarketu.

Jak przygotować się do świąt?

Przed świętami najlepiej zachować dobrze zbilansowaną dietę, bogatą w warzywa i produkty roślinne. W naszym cateringu dietetycznym proponujemy w tym okresie diety wegetariańskie lub klasyczne z mięsem i rybami.  Nie jest dobrym pomysłem, przechodzenie na dietę restrykcyjną, ponieważ może ona spowolnić nasz metabolizm. Spowoduje to nadmierne magazynowanie energii z tego co zjemy podczas świąt.  Posiłki powinniśmy spożywać w regularnych odstępach czasu, co 3-4 godziny.  Pamiętajmy również o wodzie- codzienne wypijanie ok. 2 litrów wody pomaga utrzymać nam zgrabną sylwetkę.

Sposoby na zjedzenie mniej

  • Przed samym posiłkiem wypij szklankę wody- mózg szybciej otrzyma sygnał o sytości i dzięki temu ochota na jedzenie będzie mniejsza.
  • Jeśli masz obawy, ze podczas uroczystej kolacji zjesz za dużo, przed wyjściem na nią zjedz coś w domu- nawet mały posiłek spowoduje, że jedzenie nie będzie tak atrakcyjne
  • Jedzenie nakładaj na małe talerze – będzie się wydawało, że porcja jest bardzo duża, ale realnie zjesz mniej.
  • Jeśli chcesz popróbować różne potrawy- nakładaj ich niewielką ilość na jeden talerz. W ten sposób spróbujesz różne potrawy, bez obawy o nadmierne przejedzenie.
  • Delektuj się każdą potrawą- bierz mały kęs i spożywaj go bardzo powoli.
  • Podczas spożywania posiłku, jako pierwsze spożywaj warzywa- zapełnią one żołądek, przez co pozostałe posiłki zostaną zjedzone w mniejszej ilości.
  • Ogranicz spożycie alkoholu- grzane piwo, słodkie nalewki, drinki, koniak mają dużą wartość energetyczną, dlatego lepiej zastąpić je kieliszkiem czerwonego wina.

Pamiętaj o ruchu:)

Aby nadmiar jedzenia, spożyty w trakcie świąt, nie odbił się na masie ciał, warto zadbać o aktywność fizyczną. Spokojny spacer po obfitym posiłku, nie tylko przyśpieszy metabolizm, ale również wspomoże lepsze trawienie.

Sprawdź inne diety

Zobacz wszystkie diety

Sprawdź inne diety

Zobacz wszystkie diety