Świat od kuchni, czyli kuchnia włoska, japońska, meksykańska

Kochasz podróże, poznawanie nowych kultur, zwyczajów i życia od kuchni – w dosłownym tego słowa znaczeniu? Każdy kraj ma swoje nawyki żywieniowe i cudowne jest to, jak można próbować charakterystycznych dla danego kraju potraw oraz odkrywać nowe smaki.

Kuchnia Włoska

Sezon wakacyjny i urlopowy przed nami, warto jest spojrzeć na kraj, do którego zamierzamy się wybrać i spróbować lokalnej kuchni albo poczytać o zwyczajach i tradycjach kulinarnych typowych dla konkretnego miejsca.

Bardzo częstym kierunkiem jest Grecja oraz Włochy, którzy z największą przyjemnością celebrują każdy posiłek.  Kto miał możliwość spacerować włoskimi uliczkami i obserwować, jak duża część życia toczy się w mniejszych i większych knajpkach, już wie czym jest przyjemność jedzenia. Tam kulturę w wyjątkowo dużym stopniu kształtuje kuchnia.

We Włoszech z pewnością na pierwszy plan wysuwa się pizza i makarony. Oczywiście są to charakterystyczne dla tego regionu potrawy, ale tu też się powtórzę, że kto był, ten wie, że włoska pizza ma mało wspólnego z tą, którą znamy z większości miejsc w Polsce. Tam pizza ma bardzo cieniutkie ciasto, praktycznie jak naleśnikowe, sos ze świeżych pomidorów- bez żadnych sztucznych dodatków i konserwantów oraz świeże warzywa i prawdziwe sery. Mozzarella di bufala, która jest często używana jest prawdziwym bawolim serem, a nie produktem seropodobnym z bardzo długim składem. Mozzarella di bufala początkowo była postrzegana jako produkt uboczny, aktualnie określana jest mianem białego złota.  Dlatego też trzeba mieć świadomość, że między produktami zamawianymi w polskich restauracjach, a rodzimymi potrawami nie zawsze można postawić znak równości.

Ponadto Włochy oraz Grecja to kuchnia śródziemnomorska, a więc taka, która polecana jest osobom z nadciśnieniem oraz chorobami układu sercowo-naczyniowego. Obfituje w warzywa, owoce oraz zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3. Oliwa z oliwek, która jest głównym tłuszczem wykorzystywanym do potraw jest wysokiej jakości

Czy wiesz, że…

Oliwy z oliwek nie są równe sobie. Na rynku występuje ich kilka rodzajów. Ta najwyższej jakości to extra virgin i sprzedawana jest w ciemnej butelce. Natomiast ta najtańsza to oliwa sansa lub pomace – jest to Oliwa pozyskiwana z wytłoczyn oliwek, co więcej dodawane są do niej chemiczne rozpuszczalniki. Podsumowując, jeśli wybierasz oliwę z oliwek, to tę ekstra virgine.  

Ważną pozycję stanowią także ryby, które są źródłem kwasów omega-3.

We Włoszech nikt się nie spieszy przy jedzeniu. W większości dania są przygotowywane z naturalnych składników i oczywiście nie da się pominąć wina, jako nieodłącznego dodatku do posiłków. Pochodzi ono z rodzimych winnic i jest pite z umiarem i do posiłku. Te wszystkie elementy decydują o zbawiennym wpływie na zdrowie. Wino też  wymienia się jako element profilaktyki chorób układu sercowo-naczyniowego. Trzeba tylko podkreślić, że musi być to dobrej jakości wino i pite stricte we włoskim stylu.

Kuchnia meksykańska

Kolejnym, coraz popularniejszym miejscem podróży Polaków jest także Meksyk. Czym wyróżnia się ta kuchnia? Zdecydowanie przyprawami. Tam każde danie jest charakterystyczne i wyraziste. Czy to dobrze? Tak, intensywne przyprawy sprzyjają trawieniu, a także mają działanie chroniące przed zatruciami. W Meksyku niesamowicie ważna jest świeżość produktów, a bazą do niemal wszystkich potraw są warzywa. Strączki, kukurydza i papryczki chilli to 3 top produkty tej kuchni.

Czy wiesz, że… w kuchni meksykańskiej wykorzystuje się fasolę niemal w 20 odmianach.

Posiłki w kuchni meksykańskiej wiążą się z celebracją, tańcami i zabawą. Choć w większości mimo dużej zawartości warzyw nie są to lekkostrawne dania. Najpopularniejszym i znaną chyba wszystkim produktem jest tortilla- placek kukurydziany. I tutaj też należy mieć świadomość, że dostępne w Polsce tortille są często przygotowywane z mąki pszennej, a nie kukurydzianej, a więc zawierają gluten. Od kuchni meksykańskiej powinniśmy uczyć się wykorzystania warzyw oraz strączków w przeróżnych potrawach, a także połączeń smakowych i przypraw. Strączki są bowiem doskonałym źródłem białka, a więc zamiennikiem mięsa dla osób, które chcą ograniczyć mięso w diecie. Ponadto w guacamole rozsławili awokado, które jest bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy oraz minerały.

Kuchnia japońska

Wielu natomiast za najzdrowszą kuchnię świata uważa japońską. Większość potraw bazuje na surowych warzywach oraz świeżych rybach. Dodatkowo wykorzystują glony oraz algi, które obfitują w składniki mineralne, przeciwzapalne kwasy tłuszczowe, a nawet białko. Dodatkiem do dań jest często ryż, będący źródłem błonnika. Choć należy pamiętać, że ten kleisty ma wysoki indeks glikemiczny. Dodatkowo wykorzystują kiszone warzywa, które poprawiają funkcjonowanie jelit, pozwalają zachować odpowiedni skład mikroflory, a także wspierają odporność. Kiszą przeróżne warzywa: białą rzepę, kapustę pekińską, marchewkę czy cebulę.

Ta kuchnia jest z pewnością lekka i świeża, z niezwykłą dokładnością dobiera się poszczególne składniki. Istotne jest, aby produkty i surowce wykorzystywane do dania były jak najmniej przetworzone. Każdy składnik jest idealnie pokrojony, na talerzach tworzone są bajeczne kompozycje. Japończycy nie wykorzystują tłuszczów zwierzęcych oraz nie poddają produktów smażeniu w głębokim tłuszczu.

Japończycy są doskonałym przykładem jak zdrowe nawyki żywieniowe korzystnie wpływają na zdrowie oraz długość i jakość życia. Tutaj otyłość dotyczy niespełna 4% populacji, a średnia długość życia mężczyzny wynosi 79 lat, kobiety natomiast 86.

Jak widzimy każdy kraj ma bardzo charakterystyczne dla siebie potrawy, rytuały czy też specyficzne techniki kulinarne. Z pewnością dania spożywane w danym miejscu i typowe dla niego będą miały zupełnie inny smak, a przede wszystkim skład, walory odżywcze oraz zdrowotne, niż te przygotowywane w Polsce. Możliwość zasmakowania miejscowej kuchni jest jednym z ekscytujących elementów każdej podróży.

Dzięki obecnej wiedzy, jaką posiadamy na temat kuchni świata, a także ogromnej dostępności produktów, możemy się nimi inspirować i brać garściami to, co najlepsze w każdej z nich. Dzięki temu nasze dania są tak różnorodne i nigdy się nie nudzą!

 

Aleksandra Turska, dietetyk kliniczny

Sprawdź inne diety

Zobacz wszystkie diety

Sprawdź inne diety

Zobacz wszystkie diety