Świat od kuchni

2022-05-16

Czy Ty też kochasz podróże, poznawanie nowych kultur, zwyczajów i życia od kuchni – w dosłownym tego słowa znaczeniu? Każdy kraj ma swoje nawyki żywieniowe i cudowne jest to jak można próbować charakterystycznych dla danego kraju potraw oraz odkrywać nowe smaki.

Kuchnia Włoska

Sezon wakacyjny i urlopowy przed nami, warto jest spojrzeć na kraj, do którego zamierzamy się wybrać i spróbować lokalnej kuchni albo poczytać o zwyczajach i tradycjach kulinarnych typowych dla konkretnego miejsca.

Bardzo częstym kierunkiem destynacji jest Grecja oraz Włochy, którzy z największą przyjemnością celebrują każdy posiłek.  Kto miał możliwość spacerować włoskimi uliczkami i obserwować jak duża część życia toczy się w mniejszych i większych knajpkach, już wie czym jest przyjemność jedzenia. Tam kulturę w wyjątkowo dużym stopniu kształtuje kuchnia. Pisząc o Włochach z pewnością na pierwszy plan wysuwa się pizza i makarony. Oczywiście są to charakterystyczne dla tego regionu potrawy, ale tu też się powtórzę, że kto był, ten wie, że włoska pizza ma mało wspólnego z tą, którą znamy z większości miejsc w Polsce. Tam pizza ma bardzo cieniutkie ciasto, praktycznie jak naleśnikowe, sos ze świeżych pomidorów- bez żadnych sztucznych dodatków i konserwantów oraz świeże warzywa i prawdziwe sery. Mozzarella di bufala, która jest często używana jest prawdziwym bawolim serem, a nie produktem seropodobnym z bardzo długim składem. Mozzarella di bufala początkowo była postrzegana jako produkt uboczny, aktualnie określana jest mianem białego złota.  Dlatego też trzeba mieć świadomość, że między produktami zamawianymi w polskich restauracjach, a rodzimymi potrawami nie zawsze można postawić znak równości.

Ponadto Włochy oraz Grecja to kuchnia śródziemnomorska, a więc taka, która polecana jest osobom z nadciśnieniem oraz chorobami układu sercowo-naczyniowego. Obfituje w warzywa, owoce oraz zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3. Oliwa z oliwek, która jest głównym tłuszczem wykorzystywanym do potraw jest wysokiej jakości

Czy wiesz, że…

Oliwy z oliwek nie są równe sobie. Na rynku występuje ich kilka rodzajów. Ta najwyższej jakości to extra virgin i sprzedawana jest w ciemnej butelce. Natomiast ta najtańsza to oliwa sansa lub pomace- jest to Oliwa pozyskiwana z wytłoczyn oliwek, co więcej dodawane są do niej chemiczne rozpuszczalniki. Podusmowując, jeśli wybierasz oliwę z oliwek to tylko tą ekstra virgine.  

Ważną pozycję stanowią także ryby, które również są źródłem kwasów omega-3. Dodatkowo spożywając posiłki nikt się nie spieszy oraz nie używa chemicznych dodatków, w większości dania są przygotowywane z samych naturalnych składników. Nie da się pominąć wina, jako nieodłącznego dodatku do posiłków. Pochodzi ono z rodzimych winnic i jest pite z umiarem i do posiłku. Te wszystkie elementy decydują o zbawiennym wpływie na zdrowie. Wino też  wymienia się jako element profilaktyki chorób układu sercowo-naczyniowego. Trzeba tylko podkreślić, że musi być to dobrej jakości wino i pite stricte we włoskim stylu. 

Kuchnia Meksykańska

Kolejnym, coraz popularniejszym miejscem podróży Polaków jest także Meksyk. Czym wyróżnia się ta kuchnia? Zdecydowanie przyprawami. Tam każde danie jest charakterystyczne i wyraziste. Czy to dobrze? Tak, intensywne przyprawy sprzyjają trawieniu a także mają działania chroniące przed zatruciami. W Meksyku niesamowicie ważna jest świeżość produktów, a bazą do niemal wszystkich potraw są warzywa. Strączki, kukurydza i papryczki chilli to 3 top produkty tej kuchni.

Czy wiesz, że… w kuchni meksykańskiej wykorzystuje się fasolę niemal w 20 odmianach.

Posiłki w kuchni meksykańskiej wiążą się z celebracją, tańcami i zabawą. Choć w większości mimo dużej zawartości warzyw nie są to lekkostrawne dania. Najpopularniejszym i znaną chyba wszystkim produktem jest tortilla- placek kukurydziany. I tutaj też należy mieć świadomość, że dostępne w Polsce tortille są często przygotowywane z mąki pszennej, a nie kukurydzianej, a więc zawierają gluten. Mimo nie do końca lekkiego charakteru tej kuchni powinniśmy uczyć się wykorzystania warzyw oraz strączków w przeróżnych potrawach, a także połączeń smakowych i przypraw. Dodatkowo strączki są doskonałym źródłem białka, a więc zamiennikiem mięsa dla osób, które chcą ograniczyć mięso w diecie. Ponadto w guacamole rozsławili awokado, które jest bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy oraz minerały. 

 

Kuchnia Japońska

Wielu natomiast za najzdrowszą kuchnię świata uważa tę japońską. Większość potraw bazuje na surowych warzywach oraz świeżych rybach. Dodatkowo wykorzystują glony oraz algi, które obfitują w składniki mineralne, przeciwzapalne kwasy tłuszczowe, a nawet białko. Dodatkiem do dań jest często ryż, będący źródłem błonnika. Choć należy pamiętać, że ten kleisty ma wysoki indeks glikemiczny. Dodatkowo wykorzystują kiszone warzywa, które poprawiają funkcjonowanie jelit, pozwalają zachować odpowiedni skład mikroflory a także wspierają odporność. Kiszą przeróżne warzywa: białą rzepę, kapustę pekińską, marchewkę czy cebulę.

Ta kuchnia jest z pewnością lekka i świeża, z niezwykłą dokładnością dobiera się poszczególne składniki. Istotne jest, aby produkty i surowce wykorzystywane do dania były jak najmniej przetworzone. Każdy składnik jest idealnie pokrojony, na talerzach tworzone są bajeczne kompozycje. Japończycy nie wykorzystują tłuszczów zwierzęcych oraz nie poddają produktów smażeniu w głebokim tłuszczu.  Japończycy są doskonałym przykładem jak zdrowe nawyki żywieniowe korzystnie wpływają na zdrowie oraz długość i jakość życia. Tutaj otyłość dotyczy niespełna 4% populacji, a średnia długość życia mężczyzny wynosi 79 lat, kobiety natomiast 86.   

Jak widzimy każdy kraj ma bardzo charakterystyczne dla siebie potrawy, rytuały czy też specyficzne techniki kulinarne. Z pewnością dania spożywane w danym miejscu i typowe dla niego będą miały zupełnie inny smak, a przede wszystkim skład, walory odżywcze oraz zdrowotne niż te przygotowywane w Polsce. Nie każdy jest świadom tego, co dana kuchnia sobą reprezentuje. Możliwość zasmakowania rodzimej kuchni jest jednym z bardzo ekscytujących elementów każdej podróży. 

Dzięki obecnej wiedzy jaką posiadamy na temat kuchni świata, a także ogromnej dostępności produktów możemy się nimi inspirować i brać garściami to co najlepsze w każdej z nich. Dzięki temu nasze dania są tak różnorodne i nigdy się nie nudzą! 

 

Aleksandra Turska, dietetyk kliniczny

Pokaż więcej wpisów z Maj 2022
Zamów teraz
Classic

Classic

Dieta Classic jest przykładem prawidłowo, dobrze zbilansowanego sposobu odżywiania, który można stosować regularnie przez całe życie. Zawiera wszystkie grupy produktów spożywczych i pomaga w zachowaniu zdrowej, szczupłej sylwetki.
1000 kcal1200 kcal1500 kcal1800 kcal2000 kcal2500 kcal3000 kcal
od 62,41 zł / dzień
Szczegóły
Dieta Wege

Dieta Wege

Dieta wege skomponowana jest wyłącznie z posiłków wegetariańskich, czyli nie zawierających produktów mięsnych i ryb. Mimo wykluczeń zawiera wszystkie niezbędne składniki odżywcze potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
1000 kcal1200 kcal1500 kcal1800 kcal2000 kcal2500 kcal3000 kcal
od 62,41 zł / dzień
Szczegóły
SIRT

SIRT

Dieta SIRT to rodzaj diety redukcyjnej. SIRT łączy ograniczenie kaloryczne ze spożyciem specjalnych soków i produktów bogatych w składniki będące aktywatorami sirtuin. Znajdują się w niej posiłki w formie bowli, zielone soki, koktajle oraz zupy.
Premium
od 67,15 zł / dzień
Szczegóły
15% rabatu z kodem: SPRING

Dbamy o Twoją prywatność

Sklep korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zamknij
pixel