Pomysł na szybki obiad

Większość z nas codziennie zastanawia się co zrobić na obiad. Najlepiej, żeby był szybki, zdrowy, sycący, smaczny, a na dodatek nie drogi. Spróbuję sprostać wyzwaniu i przedstawić parę propozycji dla zapracowanych, wraz z uwzględnieniem makroskładników i kaloryczności posiłków.

 

 

Pierwszy pomysł na szybki obiad

Chrupiący kurczak z papryką czerwoną i sosem sojowym podany z ryżem oraz surówką z kapusty pekińskiej

 

Składniki:

-100g (0,5 szt.) piersi kurczaka

– 100g (1/3 szt.) papryka czerwona

– 50g (0,5 torebki) ryż biały

– 10g (2 łyżeczki) sos sojowy

– 20g (3/4 łyżki) mąka ziemniaczana

– 10g (1 łyżka) olej rzepakowy

– 2g (2/3 łyżeczki) czosnek granulowany

– 80g (1 i 2/3 liścia) kapusta pekińska

– 50g (1/4 szt.) kwaśne jabłko

– 8g (2 łyżeczki) koperek

– 22g (0,5 szt.) marchew

– sól, pieprz

– 40g (2 łyżki) jogurt naturalny

– 3g (0,5 łyżeczki) cukier

– 3g (0,5 łyżeczki) sok z cytryny

 

Sposób przyrządzenia:

1. Ryż gotować w lekko osolonej wodzie

2. Sałatka: kapustę pekińską drobno posiekać, zetrzeć marchewkę i jabłko, dodać pęczek pokrojonego koperku. Doprawić solą, pieprzem, cukrem, jogurtem i sokiem z cytryny. Dokładnie wymieszać.

3. Kurczaka pokroić w paski, obsypać go papryką słodką w proszku, pieprzem, solą i czosnkiem granulowanym.

4. Mięso obtoczyć w mące ziemniaczanej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia i utworzenia skorupki, dołożyć pokrojoną paprykę. Jeszcze chwilę podsmażać. Dodać sos sojowy i dokładnie wymieszać. Przykryć na 2 minuty przykrywką i dusić na małym ogniu.

5. Podawać z ugotowanym ryżem i surówką z kapusty pekińskiej.

 

Wartości makroskładników w porcji: Energia: 566 kcal  Białko: 32,24g   Węglowodany: 80,33g   Tłuszcze: 13,80g

 

 

 

Drugi pomysł na szybki obiad

Tagiatelle z aromatycznym sosem z sera pleśniowego z kurczakiem, pomidorkami koktajlowymi i brokułami 


Składniki:

-80g (1/3 szt.) pierś z kurczaka

– 100g (1/5 szt.) brokuły

– 80g (4 szt.) pomidorki koktajlowe

– 80g (1 i 1/3 szklanki) makaron razowy Tagiatelle

– 40g (2 plastry) ser z niebieską pleśnią

– 60g (3 łyżki) jogurt naturalny 2% tłuszczu

– 5g (1 łyżeczka) pestki słonecznika

– pieprz kolorowy, sól, papryka słodka w proszku

– 5g (1 ząbek) czosnek

– 5g (0,5 łyżki) olej rzepakowy

– 3g (1 łyżeczka) natka pietruszki

 

Sposób przyrządzenia:

1. Makaron i brokuły ugotować (Al Dente) w lekko osolonej wodzie

2. Pierś z kurczaka pokroić w paski o długości ok 4-5 cm. Doprawić papryką, pieprzem i solą.

3. W miseczce połączyć jogurt naturalny z serem startym na tarce. Doprawić pieprzem.

4. Podsmażyć mięso na niewielkiej ilości oliwy, dodać posiekany ząbek czosnku.

5. Mięso zalać sosem, podgrzewać na minimalnej mocy kuchenki.

6. Dodać pokrojone na pół pomidorki koktajlowe i ugotowane brokuły. Chwilę podgrzewać razem

7. Makaron wyłożyć na talerz, polać sosem, posypać pestkami słonecznika, oprószyć kolorowym pieprzem i dodać natkę pietruszki.

 

Wartości makroskładników w porcji: Energia:678 kcal   Białko:40,10g   Węglowodany: 71,50g   Tłuszcze: 24,05g

 

 

Trzeci pomysł na szybki obiad wegański

Curry z cukinią, dynią i ciecierzycą

 

Składniki:

– 80g (1/8 szt.) dynia

– 100g (1/6 szt.) cukinia

– 30g (1/3 szt.) imbir

– 50g (2 garście) szpinak

– 10g (0,5 szt.)papryczka chili (opcjonalnie)

– 200g (3/4 szklanki) pomidory w puszce

– 80g (4 łyżki) ciecierzyca (może być z puszki)

– 50g (0,5 szt.) cebula

– 5g (1 ząbek) czosnek

– 3g (łyżeczka) curry

– 115ml (0,5 szklanki) mleko kokosowe

– 3g (1 łyżeczka) natka pietruszki

– 5g (0,5 łyżki) olej rzepakowy

– sól, pieprz

 

Sposób przyrządzenia:

1. Pokroić w kostkę dynię, pomidory i cebulę, cukinię w półplastry, papryczkę drobno posiekać, imbir zetrzeć na tarce, a czosnek przecisnąć przez praskę.

2. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć ciecierzycę, cebulę i curry, następnie dodać dynię i cukinię, imbir, pomidory pokrojone w kostkę i opcjonalnie papryczkę chili. Gotować pod przykryciem na najmniejszej mocy palnika ok. 10 minut. Dołożyć szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać z pozostałymi składnikami, aż szpinak zmniejszy swoją objętość.

3. Zalać zawartość patelni mlekiem kokosowym i posypać natką pietruszki, doprawić solą i pieprzem, chwilę podgrzewać i nakładać na talerz.

Wartości makroskładników w porcji: Energia: 574 kcal  Białko: 18,44g   Węglowodany: 58,75g    Tłuszcze: 33,44g

 

 

Czwarty pomysł na szybki obiad bez mięsa

Makaron ryżowy z warzywami w stylu azjatyckim

 

Składniki:

– 60g (1,5 garści) makaron ryżowy

– 10g (1 łyżka) oliwa z oliwek, połowa oliwy do przygotowania potrawy, połowa do usmażenia tofu

– 3ml (0,5 łyżki) sok z cytryny

– 30g (2/3 szt.) marchew

– 6g (łyżeczka) natka pietruszki

– 10g (2 ząbki) czosnek

– 30g (2 łyżki) pędy bambusa

– 16g (2 łyżki) kiełki rzodkiewki

– 60g (1/7 opakowania) fasolka szparagowa

– 50g (0,5 szt.) cebula

– 100g ( 1/3 szt.) papryka czerwona

– papryka słodka w proszku, papryczka  chili (opcjonalnie), pieprz, kukruma

– 15g (3 łyżeczki) sos sojowy

– 30g (1/3 szt.) imbir

– 5g (1 łyżka) szczypiorek

– 2g (1/3 łyżeczki) sezam

– 80g (4 plastry)  tofu

 

Sposób przyrządzenia:

1. Makaron ryżowy przygotuj wg. instrukcji na opakowaniu

2. Rozgrzej na patelni oliwę i dodaj pokrojoną w drobne słupki marchewkę, paprykę i fasolkę szparagową. Gdy warzywa zmiękną należy dodać cebulę pokrojoną w piórka, imbir, kurkumę, czosnek, pędy bambusa i ewentualnie chili. Szybko przesmażyć, zmniejszyć płomień i podlać sosem sojowym. Dodać ¼ szklanki wody i przykryć pokrywką. Dusić parę minut.

3. Doprawić pieprzem, posypać szczypiorkiem i sezamem, skropić sokiem z cytryny i połączyć z makaronem. Wyłożyć na talerz. Na drugiej patelni podsmażyć plastry tofu przyprawione papryką słodką, wyłożyć na wierzch dania.

Wartości makroskładników w porcji: Energia:590 kcal   Białko: 22,73g   Węglowodany: 83,86g   Tłuszcze: 20,34g

 

 

Piąty pomysł na szybki obiad z rybą (danie na parze)

Dorsz w sosie cytrynowym z ziemniakami i fasolką szparagową.

Składniki:

– 200g filet z dorsza

– 180g ziemniaki

– 150g fasolka szparagowa

– 10g masło

– 0,5 łyżki śmietany 18%

– 10g (1 łyżeczka) musztardy

– 3g (1 łyżeczka) soku z cytryny

– sól, pieprz

– 2 ml (1/5 łyżki) oliwa z oliwek

 

Sposób przyrządzenia:

1. W naczyniu do gotowania na parze ułożyć rybę przyprawioną odrobiną oliwy, solą i pieprzem. Obok ułożyć obrane i przekrojone na 4 części ziemniaki i fasolkę szparagową. Przykryć pokrywką i gotować na parze do miękkości warzyw.

2. Przygotować sos do ryby; w garnuszku rozpuścić masło, dodać śmietanę, łyżeczkę musztardy, sól i pieprz. Wymieszać, na końcu dodać sok z cytryny i jeszcze chwilę podgrzewać.

3. Rybę, ziemniaki i fasolkę wyłożyć na talerz. Filet z dorsza polać przygotowanym sosem cytrynowym. Fasolkę i ziemniaki delikatnie posolić.

 

Wartości makroskładników w porcji Energia 506 kcal  Białko: 40,84g  Węglowodany: 50,79g   Tłuszcze: 16,82g

 

 

Powyżej przedstawiliśmy 5 różnorodnych pomysłów na szybkie obiady. Jeśli jednak nie masz czasu na zakupy i gotowanie – każdego dnia możemy dostarczać zbilansowane  i pełnowartościowe dania pod Twoje drzwi lub do Twojego miejsca pracy. Zapewniamy zróżnicowane smaki, korzystamy tylko ze sprawdzonych receptur. Codziennie gotujemy z myślą o naszych Klientach aby móc trafiać w wasze preferencje smakowe. Doskonalimy swoją pracę i chcemy aby każde pudełko również wizualnie było dla Ciebie miłym doznaniem. W naszej ofercie znajdują się 5 posiłkowe całodniowe zestawy diet, ale można także korzystać z opcji lunch bagów- czyli 2 lub 3 posiłków dostarczanych każdego dnia. Najnowszą naszą propozycją są obiady domowe, czyli tradycyjne smaki w przełomowej jakości.Jeśli masz pytania odnośnie diety, zawsze możesz skonsultować się z nami – mailowo lub telefonicznie. Służymy pomocą:)

Sprawdź inne diety

Zobacz wszystkie diety

Sprawdź inne diety

Zobacz wszystkie diety