Pomidory

2015-03-30

Bardzo ważnymi składnikami pomidorów jest likopen - czerwony barwnik, który jest zaliczany do silnych antyoksydantów  oraz cholina. Taki skład tego warzywa, sprawia, że spożywanie go korzystnie wpływa na: 

• Polepszenie odporności organizmu
• Przyspieszenie gojenia się ran
• Zmniejsza szkodliwe działanie wolnych rodników
• Obniżenie ciśnienia tętniczego krwi
• Przemianę materii
• Zmniejszenie ryzyka wystąpienia zawału i chorób serca
• Poprawę pracy układu nerwowego.

Najlepiej spożywać pomidory czerwone, ponieważ to one cechują się największą wartością odżywczą.
Pamiętajmy, żeby nie łączyć np. w sałatce czy na kanapce pomidorów razem ze świeżym ogórkiem, ponieważ zawarty w ogórkach enzym „zabija” witaminę C, znajdującą się w pomidorach. 

Aby zachować jak najdłużej zdrowe pomidory w domowej spiżarni my, jak zawsze polecamy robienie przetworów: koncentraty pomidorowe, w zalewie, suszone lub duszone pomidory, pozwolą Wam w jesienno-zimowe dni cieszyć się smakiem i właściwościami warzyw. 

Teraz już wiecie, czemu w cateringu dietetycznym Przełom w Odżywianiu aż tyle  pomidorów :)

15% rabatu z kodem: LUTY

Dbamy o Twoją prywatność

Sklep korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zamknij
pixel