Nasza Historia. Jak powstał jeden z pierwszych cateringów dietetycznych w Warszawie – Przełom w Odżywianiu

Kiedy 10 lat temu właścicielka i założycielka cateringu dietetycznego Przełom w Odżywianiu, Kasia Milczarkiewicz, zaczynała swoją przygodę z Przełomem, rynek cateringów dopiero raczkował.

Lata doświadczeń nauczyły ją jak odpowiednio dbać o nawyki żywieniowe Polaków, których świadomość przez ten czas niesamowicie wzrosła. Odpowiadając na ich oczekiwania, Przełom oferuje najwyższą jakość produktów, kompleksową opiekę profesjonalnych dietetyków klinicznych, sprawdzone i w 100% zgodne z zasadami receptury oraz przede wszystkim niesamowity smak i wygląd potraw. Zdrowe odżywianie i nawyki zawsze były dla niej ważne, dlatego dąży do tego, aby Przełom w Odżywianiu był na to dowodem.

Przeczytaj krótki wywiad z Kasią, by poznać historię jednego z pierwszych cateringów dietetycznych w Warszawie.

Od 2012 roku prowadzisz firmę cateringową – dlaczego akurat catering?

W 2011 prowadziłam firmę Przełom w Odchudzaniu. Przy użyciu specjalnych maszyn wykonywaliśmy zabiegi kriolipolizy medycznej. Jako drudzy w Warszawie oferowaliśmy taką usługę! Aby zapewnić klientkom kompleksową opiekę zatrudniałam profesjonalne dietetyczki.
Dzięki temu zabieg wspierany był zmianą nawyków żywieniowych. W pewnym momencie na rynku zaczęły pojawiać się firmy cateringowe. Pomyślałam wtedy, żeby nawiązać współpracę z jedną z nich i zaoferować moim klientom specjalną zniżkę na dietę. Niestety szybko okazało się, że jakość posiłków pozostawia wiele do życzenia. Pamiętam słowa mojego męża: „Przestań narzekać, tylko zrób własny catering”. Tak powstał Przełom w Odżywianiu!

Przełom w odżywianiu – skąd ta nazwa?

Właściwie to mi się przyśniła! Już tak mam, że nazwy dla moich marek przychodzą do mnie we śnie. Przełom w Odżywianiu jest oczywiście powiązany z nazwą marki poprzez, którą powstał czyli Przełom w Odchudzaniu. Zabiegi wykonywane tam były naprawdę przełomowe i dawały znakomite efekty. Regularne stosowanie diety Przełom w Odżywianiu również może prowadzić do spektakularnej przemiany.

Jak wyglądały początki Przełomu?

Jak prawie każda mała firma zaczynaliśmy od malutkiego lokalu i kilku pracowników. Zatrudnialiśmy jednego kucharza i dietetyka, a zakupami i pakowaniem posiłków zajmowaliśmy się sami z mężem. Lubię gotować i zawsze interesowało mnie zdrowe żywienie, dlatego menu na początku również tworzyłam sama. Następnie było one bilansowane i dostosowywane do cateringu dietetycznego przez dietetyka.

Dzięki czemu udało się tak rozwinąć firmę, że dziś wasz catering ma ogólnopolski zasięg?

W moim życiu jakość gra pierwsze skrzypce. Moi rodzice zawsze uczyli mnie, że lepiej wydać więcej, ale kupić coś wartościowego i porządnego. Jest takie powiedzenie „kupował biedny dwa razy” i tą maksymą się kieruję w życiu i w biznesie. Stawiam na bardzo wysokiej jakości produkty, bo to zawsze się obroni. Przywiązuję uwagę do szczegółów, tego jak prezentują się posiłki, czy wyglądają świeżo, zdrowo i jak smakują. Zapewniam moim klientom najlepsze doznania, dzięki czemu zostają ze mną na dłużej. Utrzymuje również bliskie relacje z wieloma influencerami, którzy są wiarygodni i mają siłę przebicia. To oni polecają Przełom i mówią głośno o tym, co nas wyróżnia, czyli przede wszystkim o znakomitej jakości i smaku. Wszystko to przekłada się na sukces w Warszawie i również na rynku ogólnopolskim.

Wiele osób nie lubi słowa dieta, bo to niemal synonim ograniczeń, ciągłych wyrzeczeń. Zgadzasz się z tym?

Niestety tak jest, że wszystkim dieta kojarzy się z katorżniczymi wyrzeczeniami i niskimi kalorycznościami. Słowo dieta przez lata zyskało po prostu złe skojarzenie. Na pewno miały na to wpływ modne swojego czasu „diety cud” i głodówki, a dieta to tak naprawdę nasze codzienne menu i sposób żywienia. Z uśmiechem obserwuje jednak zmianę w tej kwestii. Coraz więcej osób podchodzi do diety z dużą świadomością i zmienia swoje nawyki żywieniowe raz na zawsze. Właśnie takie podejście jest kluczem do utrzymania szczupłej sylwetki, a co za tym idzie zdrowia.

Jaka dieta cieszy się największą popularnością w Przełomie?

Obecnie hitem jest nasza dieta FLEXI, czyli odpowiedź na zmiany w sposobie żywienia Polaków. Coraz więcej osób odchodzi od jedzenia mięsa albo je ogranicza. FLEXI jest połączeniem wielu diet i moim zdaniem to absolutny majstersztyk! Nie zawiera laktozy, ani glutenu, czyli to do czego przywiązuje się coraz większą wagę. FLEXI stosuje osobiście już długi czas i szczerze polecam tą dietę. Krótko mówiąc: jest po prostu przełomowa!

Czy przez te niemal 10 lat działalności Przełomu zmieniły się gusta kulinarne Polaków?

Zdecydowanie! Bardzo dużo się zmieniło przez te 10 lat. Nie chodzi nawet o gusta, ale o trendy żywieniowe i wzrost świadomości. Coraz więcej Polaków z uwagą podchodzi do kwestii żywienia i tego co pojawia się na ich talerzach czy w koszykach sklepowych. Czytamy składy, interesujemy się wpływem pożywienia na nasze zdrowie. Równocześnie chcemy, aby posiłki były przyjemne, bo jest to w nas zakorzenione. Jedzenie to celebracja, a restrykcyjne diety z liściem sałaty na talerzu już dawno odeszły do lamusa. Dlatego tak bardzo zależy mi na tym, aby Przełom zawsze utrzymywał ten poziom i sprostał obecnym oczekiwaniom, czyli zdrowo, ale też smacznie.

Hit w waszej ofercie to?

Obecnie jest to dieta FLEXI, czyli odpowiedź na popularny trend, jakim jest flexitarianizm – ograniczenie w diecie produktów odzwierzęcych. Natomiast, jeszcze jakiś czas temu największą popularnością cieszył się Post dr Dąbrowskiej. Przełom był pierwszym cateringiem w Warszawie, który otrzymał oficjalną certyfikację Instytutu Promocji Zdrowia dr Ewy Dąbrowskiej. Dzięki temu możemy mieć pewność, że menu przygotowywane jest w 100% zgodnie ze sztuką. Ze względu na chorą tarczycę sama stosuję post regularnie i uważam, że jest on lekiem na całe zło. Każdy minimum raz w roku powinien przejść 14 dniowy post. Ma on naprawdę cudowny, leczniczy wpływ na nasze zdrowie.

Czy naprawdę dieta można wspierać leczenie?

Oczywiście. Mówi się, że zaraz po mózgu jelita są najważniejszym organem człowieka i to tam zaczyna się wiele chorób. Odpowiedni sposób żywienia jest ogromnym wsparciem dla naszego organizmu w walce z chorobami. Dla przykładu weźmy Post dr Dąbrowskiej. Kuracja postna oczyszcza krew z kompleksów immunologicznych. Po kuracji poprawia się znacząco odporność, ustępują stare zmiany zapalne, zmniejszają się skłonności do przeziębień, a choroby zwyrodnieniowe cofają się. Kuracja działa także korzystnie na poprawę glikemii, ciśnienie tętnicze, hiperlipidemii czy różnego rodzaju problemy kliniczne.

Ofert cateringowych jest mnóstwo – jak wśród nich dobrze wybrać, by było smacznie i zdrowo?

Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na cenę. To zrozumiałe, że kuszą nas tanie oferty, natomiast musimy wziąć pod uwagę to, jakie są ceny produktów na rynku. Jeśli chcemy mieć pewność, że nasze dania składają się z wartościowych i świeżych składników powinniśmy omijać szerokim łukiem bardzo tanie cateringi. Mam na myśli oferty za 30-40 zł dziennie. Niestety nie ma możliwości, że serwują one wysokiej jakości dania. Kolejnym alarmem powinny być bardzo wysokie rabaty. 40% zniżki sugeruje, że albo catering mocno zawyża cenę wyjściową albo korzysta z marnej jakości produktów.

W jakim kierunku według Ciebie będzie się rozwijał catering? Jak będzie wyglądał rozwój Przełomu?

Zawsze staram się iść z duchem czasu i nadążać za trendami. Dowodem na to jest wprowadzenie do oferty diety FLEXI, SIRT czyli słynnej „diety Adele”. Przełom to catering specjalistyczny. Oferujemy standardowe diety, natomiast naszym konikiem i pasją są lecznicze sposoby żywienia. Wiemy, że dietoterapia ma moc i będzie się rozwijała.

Jakie słynne metamorfozy przeprowadziliście?

Na przełomie 10 lat widzieliśmy wiele przemian. Wszystkie są i będą dla nas ogromną nagrodą. To właśnie Ci ludzie są potwierdzeniem na to, że nasze starania przynoszą efekty i naprawdę pomagają. To właśnie z nami swoje metamorfozy przeszły takie osoby jak Karolina Szostak czy Rafał Bryndal.

Czym wyróżnia się Przełom wśród innych cateringów?

Aby kompleksowo zadbać o naszych klientów postanowiłam otworzyć również poradnię dietetyczną. Kupując diety z Przełomu zyskują opiekę dietetyka klinicznego. Bez dodatkowych opłat i bez ograniczeń. Dzięki takiemu podejściu i regularności można liczyć na naprawdę świetne efekty. Szczególnie jeśli chcemy zrzucić zbędne kilogramy, odpowiednio i indywidualnie dopasowana dieta jest kluczowa. Myślę, że niewiele cateringów na rynku w ten sposób troszczy się o swoich klientów. Każdy może liczyć na nasze wsparcie i ogromne doświadczenie.

Sprawdź inne diety

Zobacz wszystkie diety

Sprawdź inne diety

Zobacz wszystkie diety