Nasza dieta – najlepszy lek na dobrą odporność

Aktualne badania pokazują, że sprawność układu odpornościowego, różni się pomiędzy ludźmi. Każdy z nas ma inaczej funkcjonujący system komórek odpornościowych, na co mają wpływ zarówno czynniki genetyczna jak i środowiskowe. Jednak funkcjonowanie układu odpornościowego u danej osoby, jest raczej stałe przez całe życie.

Częstotliwość zachorowań, a pory roku

Niepodważalne są zmiany w częstotliwości występowania chorób układu odpornościowego w zależności od pory roku. Na przykład zaobserwowano, że dzieci z autoimmunologiczną cukrzycą typu 1 bardziej skarżyły się na dolegliwości związane z chorobą podczas miesięcy jesiennych i zimowych. Podobnie pacjenci z reumatoidalnym zapaleniem stawów również zgłaszali zmiany sezonowe dotyczące dolegliwości bólowych.

Gdzie jest źródło naszej odporności?

Głównym miejscem, skąd pochodzi odporność to nasze jelita. To właśnie w nich mieszkają bakterie jelitowe, które stanowią naturalną florę bakteryjną przewodu pokarmowego. Uważa się, że te bakterie są niezbędne do zachowania sprawnie funkcjonującego układu odpornościowego. Stwarzają one swego rodzaju barierę, chroniącą przed kolonizacją jelit przez bakterie chorobotwórcze. A wytwarzane przez nie produkty metaboliczne są szkodliwe dla patogenów.

 

Mikrobiom jelit obejmuje 100 bilionów bakterii. To ekosystem, który wyewoluował, aby żyć w naszych jelitach, nie szkodząc naszemu zdrowiu.

 

Bakterie probiotyczne konkurują z patogenami o pożywienie oraz wzmacniają odpowiedz immunologiczną jelit, uniemożliwiając rozwój patogenów. Ochronna bariera, może zostać zakłócona, poprzez czynniki zewnętrzne: chorobę, stosowanie antybiotyków oraz innych leków, stres, toksyny z posiłków. Te zakłócenia, ułatwiają przenikanie szkodliwych bakterii do jelita, przyczyniając się do nieprzyjemnych objawów chorobowych.

Jak wzmocnić układ odpornościowy?

Przede wszystkim zadbaj o florę bakteryjną przewodu pokarmowego.

Wprowadź do swojego jadłospisu kiszone warzywa, fermentowane produkty spożywcze. I duże ilości błonnika pokarmowego – warzywa i owoce, pełnoziarniste kasze, rośliny strączkowe.

Zadbaj o dobór niezbędnych witamin!

Niedobór witamin czy składników mineralnych osłabia funkcje komórek odpornościowych i zwiększa podatność na zakażenia patogenami. Które witaminy są najbardziej istotne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu?

  • Witamina C

Witamina C reguluje wytwarzanie białych krwinek- pierwszej linii obronnej naszego ciała, a także zmniejsza ich uszkodzenia spowodowane działaniem wolnych rodników.

Spożywaj: owoce cytrusowe, paprykę, zwłaszcza czerwoną, brukselkę, brokuły, kapustę, natkę pietruszki, porzeczki głównie czarne, truskawki, kiwi, maliny.

  • Witamina D

Niedobór przyczynia się do rozwoju chorób autoimmunologicznych. W okresie jesienno – zimowym, braki tej witaminy w organizmie uniemożliwiają prawidłową produkcję limfocytów (białych krwinek).   Najlepszym źródłem witaminy D są promienie słoneczne, ponieważ docierając do skóry powodują jej produkcję. W okresie zimowym, podczas małej ekspozycji na słońce, niezbędna jest suplementacja tą witaminą.

  • Witamina A

Wpływa na wiele funkcji komórek układu odpornościowego, w tym na ich zdolność do wychwytywania i unicestwiania patogenów, a także na szybkość ich wytwarzania.   Spożywaj: mleko i produkty mleczne, jajka, ryby, czerwone warzywa i owoce – głównie marchew, paprykę, pomidor, brzoskwinię. Bardzo dobrym źródłem witaminy A jest również wątróbka.

  • Cynk

Cynk odpowiada za zmniejszoną liczbę i osłabienie funkcji białych krwinek, obniżoną produkcję cytokin, która przyczynia się do nakręcenia stanu zapalnego w naszym organizmie.

Spożywaj: pestki dyni, kakao, wątrobę, kasze, mięso, pestki, nasiona, orzechy

  • Żelazo

Żelazo wpływa na osłabienie szybkości reakcji układu odpornościowego, przez co organizm słabiej broni się przed patogenami.

Spożywaj: mięso, ryby, jajka, kasze, orzechy, zielone warzywa liściaste, brokuły, kakao

  • Selen

Niedobór selenu zaburza reakcje komórek układu odpornościowego i osłabia jego działanie związane z wyszukiwaniem i neutralizowaniem patogenów, głównie wirusów.

Spożywaj: ryby, jajka, kasze, ryż, kakao, banany, brokuły. Jego bogatym źródłem są orzechy brazylijskie – ale zaleca się ich maksymalne spożycie na poziomie 2 sztuk dziennie.

  • Kurkuma

Kurkuma – a dokładniej zawarty w niej związek kurkumina, znana jest ze swojego działania przeciwzapalnego. Wykazuje działanie immunomodelujące, co oznacza, że wpływa na reakcje komórek układu odpornościowego poprawiając ich działanie. Osłabia stan zapalny, co przynosi wiele korzyści w leczeniu chorób: zapalenie stawów, alergii, astmy, miażdżycy, chorób serca, Alzhaimera, cukrzycy, nowotworach.

  • Czosnek

Badania pokazują, że czosnek przyczynia się do zmniejszenia ryzyka zachorowania na przeziębienie. W jednym z eksperymentów grupa badanych, przez 3 miesiące przyjmowała czosnek w postaci suplementu. Wyniki badania wykazały, że osoby te o 63% rzadziej zapadały na przeziębienie, a jeśli zachorowały to długość choroby była skrócona o ok. 70%.  W innym badaniu stwierdzono, że przeziębienia były średnio o 61% krótsze u osób, które dziennie spożywały 2, 56g ekstraktu z czosnku.

  • Imbir

Ze względu na silne działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające, imbir wzmacnia prawidłowe funkcjonowanie komórek układu odpornościowego. Imbir ma silne właściwości przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne, dlatego bardzo dobrze łagodzi ból gardła i objawy przeziębienia. Czujesz zbliżającą się chorobę? Zrób sobie wywar z imbiru, miodu i cytryny.

Zdrowe sposoby na poprawę funkcji układu odpornościowego  

  • Nie pal papierosów
  • Spożywaj duże ilości warzyw i owoców
  • Regularnie się ruszaj
  • Staraj się utrzymywać optymalną masę ciała
  • Ogranicz alkohol do sytuacji okazjonalnych
  • Wysypiaj się
  • Podejmij kroki, aby zminimalizować ryzyko zakażenia, np. często myj ręce
  • Spróbuj ograniczyć ilość stresu.

Przepis na shot Przeciwzapalny

Składniki:

  • 100 ml dowolnego soku
  • 1 łyżka kurkumy
  • ¼ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • Szczypta mielonych goździków
  • 1łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:

Połącz wszystkie składniki i pij na czczo.

Sprawdź inne diety

Zobacz wszystkie diety

Sprawdź inne diety

Zobacz wszystkie diety