Jak odżywiać się w endometriozie?

Głównym objawem choroby jest ból, zwłaszcza w okolicy podbrzusza, dyskomfort podczas oddawania kału oraz moczu, mogą wystąpić wzdęcia i zaparcia. Najpoważniejszym powikłaniem endometriozy jest niepłodność, która dotyczy ok. 30-50% kobiet.

Aktualne badania sugerują, że dieta jest jednym z czynników, które można zmodyfikować, aby zmniejszyć ryzyko rozwoju endometriozy.

Zaobserwowano, że objawy choroby związane z bólem, nasilają się pod wpływem działania niektórych prostaglandyn (związki produkowane w naszym ciele z kwasów tłuszczowych). Związki te wytwarzają się w naszym ciele z nasyconych kwasów tłuszczowych. Dlatego liczne badania naukowe sugerują ograniczenie w diecie chorych na endometriozą:

  • czerwonego mięsa
  • wędlin, boczku,
  • smalcu, podrobów

W jednym z badań wykazano dwukrotny wzrost ryzyka choroby, u kobiet które często spożywały czerwone mięso oraz szynkę.  W innym badaniu, kobiety które spożywały 2 lub więcej porcji czerwonego mięsa dziennie, miały o 54% większe ryzyko rozwoju choroby. Natomiast nie wykazano takiej zależności pomiędzy spożyciem mięsa drobiowego, jajek, skorupiaków.
Dodatkowo kobiety chorujące na endometriozą powinny unikać tłuszczy o konfiguracji trans. Znajdują się one głównie w pieczywie cukierniczym, ciastach, ciasteczkach, przetworzonych produktach, np. chipsach czy paluszkach. Dieta bogata w tłuszcze trans, zwiększała ryzyko rozwoju choroby o prawie 50%, dodatkowo stymulując rozwój stanu zapalnego w ciele.

W zamian za te produkty zaleca się zwiększenie spożycia produktów zawierających kwasy omega-3:

  • ryby np. łosoś, tuńczyk, makrela, śledź
  • siemię lniane i olej lniany
  • orzechy, zwłaszcza włoskie, olej z orzechów włoskich
  • pestki i nasiona

Jak pokazują badania, zwiększone spożycie ryb zmniejsza ryzyko rozwoju endometriozą aż o 14%. Dodatkowo zwiększone spożycie kwasów omega-3 zmniejsza ryzyko choroby o 22%.

Nie wykazano zależności pomiędzy spożyciem produktów mlecznych, a ryzykiem rozwoju choroby. Chociaż niejednokrotnie chore sugerują złe samopoczucie po tych produktach. Jeśli jednak kobieta nie odczuwa dyskomfortu, może je spożywać. Aby ograniczyć spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych, zaleca się wybieranie chudych produktów. Są one również źródłem wapnia w diecie. Poziom tego pierwiastka obniża się na kilka dni przed miesiączką, co może przyczyniać się do nasilenia bólu głowy, miednicy i mięśni.

Podstawą diety powinny być warzywa oraz owoce. Mogą one zmniejszyć ryzyko rozwoju choroby. I tak np. zielone warzywa tj. sałata, jarmuż, szpinak, brokuł, kapusty mogę zmniejszyć ryzyko rozwoju choroby aż o 70%. Zaleca się, aby codzienne spożycie warzyw wynosiło min. 500g.  Po spożyciu niektórych warzyw mogą wystąpić wzdęcia lub uczucie pełności, co może nasilać dolegliwości bólowe Są to jednak reakcje indywidualne, co przemawia za zindywidualizowaniem diety. Codzienne jedzenie świeżych owoców zmniejsza to ryzyko o 40%. Szczególnie przeważają owoce cytrusowe, gdyż najbardziej obniżają to ryzyko. Korzystny wpływ warzyw i owoców może wynikać z faktu, że zawierają duże dawki witaminy C, E, które zmniejszają natężenie stresu oksydacyjnego u tych kobiet.  Dodatkowo produkty te zawierają duże ilości błonnika, co reguluje proces trawienia i zmniejsza ilość prozapalnych prostaglandyn.

W diecie nie może też zabraknąć pełnoziarnistych produktów zbożowych, które są źródłem magnezu, zmniejszającego objawy endometriozy.

Podsumowując dieta w endometriozie  powinna dostarczać owoce, warzywa, witaminy, magnez i omega3, a ograniczać białko pochodzenia zwierzęcego. Takie diety znajdziecie w naszym cateringu dietetycznym Przełom w Odżywianiu.

Sprawdź inne diety

Zobacz wszystkie diety

Sprawdź inne diety

Zobacz wszystkie diety