Europejski Dzień Mózgu
Czy są składniki, które pomogą nam chronić mózg przed chorobami neurodegeneracyjnymi?
Odpowiedź brzmi: tak! Co zatem warto włączyć do swojej diety, żeby utrzymać swój najważniejszy narząd, w jak najlepszej formie?
1. Antyoksydanty. Znajdziemy je w produktach, takich jak:
- owoce jagodowe ( truskawki, maliny, jagody, owoce leśne) – mogą być mrożone
- owoce cytrusowe
- brokuły
- natka pietruszki
- szpinak
- brukselka
- marchew
- cebula
Antyoksydanty opóźniają procesy starzenia, chronią przed demencją i poprawiają pamięć.
2. Nienasycone kwasy tłuszczowe.
Dzielą się na omega 3 i omega 6. Chronią neurony, poprawiają przewodzenie impulsów. Ich niedobór może prowadzić do mniejszej produkcji serotoniny czyli hormonu odpowiadającego za szczęście. Brak omega 3diecie może być również przyczyną depresji, Ailzheimera i ADHD. Nasz organizm nie jest w stanie sam wytworzyć odpowiednich ilości DHA (omega 3 ), dlatego ich odpowiednia podaż w diecie jest niezbędna! Gdzie ich szukać?
- ryby ( zwłaszcza tłuste – łosoś, makrela, sardynki, śledź)
- orzechy (zwłaszcza włoskie i pekan)
- olej lniany
- siemię lniane, nasiona chia
- pestki słonecznika i dyni
3. Witaminy z grupy B.
Niezbędne do syntezy neuroprzekaźników. Ich niedobór to gorsza pamięć lub przyczyna demencji starczej. Źródła:
- kasza gryczana
- pełnoziarniste pieczywo
- awokado
- orzechy włoskie
- rośliny strączkowe
Warto również pamiętać o istocie innych minerałów, które znaczącą wpływają na różne funkcje naszego mózgu. Cynk ( migdały, fasola, pieczywo pełnoziarniste) to lepsza koncentracja. Lecytyna ( jajka, soja, ryby) -lepsza pamięć i refleks.
Najważniejsze: WODA. Mózg w większości składa się z wody. To od niej zależy szybkość przewodzenia impulsów nerwowych, czyli mówiąc w skrócie myślenia. Odwodnienie (czyli moment, w którym zaczynami odczuwać pragnienie) to gorsza koncentracja, słabsze zdolności poznawcze, ograniczone myślenie kreatywne.
Chcesz być mądry? Odżyw swój mózg!:)