Dieta wegetariańska i wegańska – moda czy konieczność naszych czasów?

Na początek warto poznać różnice między dietą wegetariańska a wegańska. Dieta wegetariańska to model żywieniowy oparty na roślinach – warzywach, owocach, warzywach strączkowych, orzechach. Dopuszcza ona jednak pojawienie się produktów odzwierzęcych takich, jak nabiał, jaja czy miód. Niektórzy wegetarianie spożywają ryby i owoce morza.

Odmiany diety wegetariańskiej:

  • Laktoowowegetarianizm – dozwolone jest spożywanie mleka oraz jaj.
  • Laktowegetarianizm – dozwolone spożywanie mleka i jego przetworów
  • Pescowegetarianizm lub ichtiowegetarianizmem- dozwolone jest spożycie produktów mięsnych i ryb
  • Semiwegetarianizm – nie można spożywać mięsa ssaków, ale dozwolone jest spożycie drobiu, ryb, owoców morza

Diety pseudowegetariańskie (mniej restrykcyjne wersje diety):

  • Pollowegetarianizm – dopuszcza spożycie drobiu. Niedozwolone jest spożycie mięsa ssaków i ryb
  • Fleksitarianizm –  dopuszcza się okazjonalne spożycie mięsa i jego przetworów. Założeniem tej diety jest ograniczenie mięsa w codziennym jadłospisie.

Restrykcyjną odmianą wegetarianizmu jest weganizm – wyklucza on całkowicie spożywanie produktów odzwierzęcych – mięsa, ryb, owoców morza, jaj, nabiału, miodu. Dodatkowo weganie często rezygnują z produktów takich jak jedwab czy skóry decydując się na niekorzystanie ze wszystkich wyrobów pochodzenia zwierzęcego. Istnieje duża grupa osób, czy nawet społeczności, które nie jedzą produktów zwierzęcych z powodów etycznych lub religijnych.

Kilka odmian weganizmu

  • Witarianizm  – dozwolone są produkty pochodzenia roślinnego w postaci surowej, nie dopuszcza się stosowania obróbki termicznej powyżej 40 stopni Celsjusza i żywności przetworzonej
  • Frutarianizm – dozwolone są tylko produkty pochodzenia roślinnego, które samoistnie spadły z drzewa lub krzaka, niedozwolona jest obróbka termiczna powyżej 40 stopni Celsjusza.

Spożywanie większej ilości warzyw i owoców, nasion roślin strączkowych i orzechów z całą pewnością jest korzystne dla naszego zdrowia. Produkty roślinne charakteryzują się dużą zawartością witamin, mikroelementów oraz błonnika. Ponadto produkty te  nie zawierają w swoim składzie cholesterolu. Ważne, aby komponować pełnowartościowe posiłki, to znaczy zawierające produkty będące źródłem węglowodanów złożonych, białka, tłuszczu oraz warzyw i/lub owoców. Na talerzu wegan i wegetarian codziennie powinny pojawiać się warzywa i owoce, nasiona roślin strączkowych oraz ich przetwory, orzechy, pestki, nasiona, a także różnorodne grube kasze, pełnoziarniste makarony i pieczywo. Dodatkiem do posiłku powinny być oleje roślinne np. olej rzepakowy, oliwa z oliwek, olej lniany, olej z orzechów włoskich.

Wegetarianie dodatkowo mogą spożywać nabiał – warto sięgać po ten o obniżonej zawartości tłuszczu np. sery półtłuste, serki wiejskie, naturalne jogurty, kefiry i maślanki. W menu mogą pojawić się jajka i mięso – warto wybierać te lepszej jakości, a mięso wybierać chude. Weganie i wegetarianie narażeni są na niedobory pokarmowe żelaza, wapnia, witamin z grupy B (szczególnie B12), jod, witamina D, kwasy omega 3.

“Przejście na dietę roślinną jest kluczowym narzędziem łagodzenia zmian klimatu. Wiele instytucji akademickich i naukowych podkreśla, że jest to niezbędny krok dla zatrzymania kryzysu klimatycznego” – to fragment listu otwartego, który ukazał się po zakończeniu szczytu klimatycznego COP26 w Glasgow. Jego autorem jest 40 naukowców z Międzyrządowego Zespołu ds. Zmian Klimatu.

Uczeni stwierdzili, że przejście na dietę roślinną w bardzo dużym stopniu zmniejszyłoby emisję gazów cieplarnianych związanych z produkcją żywności odzwierzęcej i dałoby wielką szansę na złagodzenie zmian klimatu. Nie bez znaczenia jest również wpływ produkcji mięsa na naszą planetę. Według badań do produkcji mięsa zużywa się ogromne ilości wody – 1 kg mięsa, trzeba zużyć niemal 21 tys. litrów wody. Dla porównania produkcja 1 kg pszenicy wymaga tylko 210 litrów wody.

Jeżeli chcesz zmniejszyć ilość mięsa w diecie lub w ogóle je wykluczyć, a nie wiesz od czego zacząć warto sięgnąć po propozycje naszego Cateringu. W naszym menu znajdziesz:

  • dietę FLEXI, w której okazjonalnie pojawia się mięso i jaja
  • dietę WEGE, w której znajdziesz produkty takie jak sery, jogurty, jaja czy miód
  • dietę VEGAN – w całości bazującej na produktach roślinnych

Aby uchronić się przed niedoborami ważnych składników warto spotkać się z naszym dietetykiem. który indywidualnie dobierze dietę do Twoich potrzeb.

Czytaj również: Dlaczego przejście na dietę wegetariańską lub wegańską to dobry pomysł?

Sprawdź inne diety

Zobacz wszystkie diety

Sprawdź inne diety

Zobacz wszystkie diety