Dieta w ciąży

Dieta w ciąży powinna być dobrze zbilansowana pod względem kaloryczności odpowiednio do zmieniających się potrzeb organizmu. Jak dobrze odżywiać się w czasie ciąży? Czy jest oferta cateringu dietetycznego dla kobiet w ciąży?
Okres ciąży to szczególny czas w życiu kobiety. Zmienia się ciało, a wraz z nim potrzeby – nie tylko fizyczne, ale i psychiczne. Organizm potrzebuje troski i odpowiedniego odżywienia. Minęły czasy, kiedy mówiło się, że kobieta powinna jeść „za dwoje”. Jesteśmy bardziej świadome, chcemy stosować zdrową dietę w ciąży, odpowiednią do naszego stanu, zapewniając sobie i dziecku składniki odżywcze potrzebne w tym szczególnym czasie.
Zdrowy styl życia i dieta w ciąży
Dla prawidłowego przebiegu ciąży istotny jest tryb i styl życia, jaki kobieta prowadzi przed zajściem w ciążę. O zdrowy styl życia warto zadbać na kilka miesięcy przed planowaną ciążą. Zbilansowana dieta, aktywność fizyczna, pozbycie się nałogu palenia papierosów jest niezwykle istotne. Odpowiednia dieta w ciąży, to nie tylko gwarancja zdrowia dziecka, ale i dobrej formy mamy.
Pamiętajmy, że ciąża jest ogromnym wysiłkiem dla organizmu kobiety – musimy wiedzieć, jak się odżywiać w ciąży, by uniknąć powstawaniu ewentualnych niedoborów.
Kaloryczność diety w ciąży
Zachodzące w organizmie kobiety zmiany, takie jak: wzrost objętości krwi, powiększająca się macica i oczywiście rozwój oraz wzrost dziecka, powodują stopniowy wzrost masy ciała. Nie zapominajmy, że jest to absolutnie normalne.
Okres ciąży to czas zbilansowanego żywienia, o kaloryczności dobranej do zmieniających się potrzeb organizmu. Jeżeli przed ciążą Twoja masa ciała była w normie, to:
- w pierwszym trymestrze zapotrzebowanie kaloryczne pozostaje na stałym poziomie
- zapotrzebowanie kaloryczne zwiększa się w II trymestrze o ok. 360 kcal
- w III trymestrze ciąży potrzeba o ok. 470 kcal więcej.
Odpowiednia masa ciała a dieta w ciąży
Pamiętajmy, że ciąża NIE JEST czasem na odchudzanie.
Jeżeli przed zajściem w ciąże Twoje BMI wskazywało na nadwagę, otyłość, czy wręcz przeciwnie na niedowagę, to kaloryczność diety powinna zostać omówiona indywidualnie z lekarzem i/lub dietetykiem.
Przyrosty masy ciała powinny być kontrolowane raz w miesiącu, najlepiej podczas wizyt lekarskich. Jak pokazują normy największy przyrost masy ciała jest w II trymestrze, jednak nie powinien być większy niż 0,5 kg/tydzień (normy dla kobiety z BMI 18.5-24.9).
Udowodniono, iż nadmierny przyrost masy ciała podczas ciąży zwiększa ryzyko długoterminowej otyłości zarówno u matki, jak i u dziecka. Zbyt szybki i zbyt duży przyrost masy ciała podczas ciąży, przyczynia się do:
- bólów kręgosłupa
- obrzęków nóg
- powstawania żylaków
- hemoroidów
- cukrzycy ciążowej
- nadciśnienia
Zbyt niski przyrost masy ciała w ciąży jest związany z niską masą urodzeniową noworodków, która zwiększa umieralność i chorobowość okołoporodową. Może być także przyczyną zaburzeń rozwojowych okresu dziecięcego i podnosić ryzyko chorób układu krążenia, cukrzycy i nadciśnienia w późniejszym wieku.
Średni, optymalny przyrost masy ciała kobiety w ciąży powinien wynosić od 9-18 kg.

Jak powinna wyglądać dieta w ciąży?
Przede wszystkim musi być urozmaicona i „dla dwojga”. Staraj się, aby Twój talerz był kolorowy!
- wybieraj warzywa i owoce sezonowe, najlepiej surowe lub po krótkiej obróbce termicznej;
- jedz węglowodany złożone – chleb z mąki pełnoziarnistej, kasze takie, jak gryczana, jaglana, pęczak
- sięgaj po wartościowe źródła białka, takie jak chude mięso, nabiał, nasiona roślin strączkowych (ciecierzyca, soczewica);
- ryby powinny na stałe zagościć w Twojej diecie – minimum raz w tygodniu. Wybieraj ryby świeże, ale pamiętaj, aby jeść je po obróbce termicznej, np. pieczone. Surowe czy wędzone ryby nie są wskazane w ciąży!
Dieta w ciąży nie powinna zawierać surowych jaj, mięsa, owoców morza, serów pleśniowych. Jeżeli sięgamy po mleko, to tylko pasteryzowane, aby uniknąć zakażeń bakteryjnych, takich jak np. Salmonella.
Catering dietetyczny dla kobiet w ciąży?
Jak najbardziej! Nasz catering nie ma diety specjalnie dedykowanej kobietom ciężarnym, ale jest kilka opcji, z których można skorzystać np. dieta classic czy classic bez laktozy, dieta flexi. Wszystko zależy od indywidualnych preferencji żywieniowych. Zatem wygodna i zbilansowana dieta pudełkowa w ciąży jest możliwa.
Swoją dietę w ciąży można omówić podczas konsultacji dietetycznej w gabinecie bądź telefonicznie.
W celu lepszej personalizacji, w dietach pudełkowych można zgłaszać wykluczenia, takie jak np. rezygnacja z serów pleśniowych czy surowych ryb, owoców morza. Dodatkowo diety te występują w kilku kalorycznościach – dzięki temu możemy dobrać odpowiednią dietę w ciąży, zależnie od tego, czy jest to I, II czy III trymestr. Catering dietetyczny w ciąży dostarcza pełnowartościowe i zbilansowane dania. Znajdziemy tu wszystkie niezbędne mikro i makroskładniki.
Diety są bogate w warzywa i owoce, źródła białka, jak jaja, chude mięso, warzywa strączkowe. Znajdziemy w nich również zdrowe tłuszcze – oliwę z oliwek, orzechy czy awokado. Wybierając catering dietetyczny dla kobiet w ciąży, mamy pewność, że dostarczamy najlepszych składników sobie i dziecku. Nasza dieta jest rozbudowana, różnorodna i smaczna. Nie musimy się martwić o gotowanie, a swoją uwagę możemy skupić na innych sprawach.
Ważne, aby w czasie ciąży jeść nie za dwoje, a dla dwojga – w trosce o prawidłowy rozwój dziecka i swoje zdrowie.

Classic

Classic (bez laktozy)
