Co jeść jesienią? Czyli sezonowe warzywa i owoce

2022-09-27

Ostatnie ciepłe promienie słońca przypominają nam o kończącym się lecie. Pierwsze chłodne poranki zwiastują nadejście jesieni. Czas ten jest równie bogaty w sezonowe owoce i warzywa jak okres wiosenno – letni.

Czym jest sezonowość?

Sezonowość warzyw i owoców to wykorzystanie w kuchni najświeższych produktów. Produkty sezonowe to takie które występują tylko w określonych miesiącach i w danym okresie są najbogatsze w cenne składniki mineralne oraz witaminy. Często zapominamy, że sezonowość nie dotyczy tylko okresu wiosenno-letniego. Jesień to na naszej szerokości geograficznej czas prawdziwej uczty smaków, kolorów i zapachów. Warto do swojej diety włączyć owoce i warzywa występujące w danym miesiącu czy okresie. Dzięki temu nasza dieta może być urozmaicona i różnorodna, a to podstawa naszego zdrowia. Dodatkowo sezon jesienno – zimowy jest okresem zwiększonej zachorowalności na choroby wirusowe. Wzmocnienie naszej odporności powinno zacząć się już dziś, a owoce i warzywa są absolutnie niezbędne do utrzymania prawidłowej masy ciała, dostarczają cennych składników odżywczych – witamin, minerałów oraz błonnika, który reguluje prace jelit .

 

Czytaj również: Nasza dieta - najlepszy lek na dobrą odporność

 

Co warto włączyć do diety w nadchodzących miesiącach?

Warzywa

• Pomidory – bogate w cynk, fosfor, magnez, witaminę C . Pomidor zyskuje jeszcze cenniejsze wartości po obróbce termicznej np. sos pomidorowy czy zupa krem z pomidorów – zawiera bowiem likopen. Likopen jest przeciwutleniaczem – czyli powoduje zwalczanie wolnych rodników. Dodatkowo na działanie przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne oraz przeciwbakteryjne – tak ważne w sezonie jesienno-zimowym.

• Cukinia - jest niskokaloryczna i posiada niski indeks glikemiczny – będzie doskonała dla osób na diecie redukcyjnej. Polecana jest również osobom z insulinoopornoscią i cukrzycą. Cukinia zawiera potas, magnez, żelazo, a także witaminy z grupy B oraz witaminy A, C i K.

• Dynia – niekwestionowana królowa jesieni. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do posiłku, deseru i przede wszystkim jako danie główne. Dynia zawiera w sobie sporo witaminy A, E oraz C.

• Burak – jest doskonałym źródłem żelaza, kwasu foliowego. Zawierają również wapń, potas oraz cynk. Zakwas z buraka znany jest ze swoich prozdrowotnych właściwości – warto włączyć go do swojej diety. Stanowi on nieodłączny element postu dr Dąbrowskiej a także możemy go dołączać do każdej innej diety.

• Papryka – jest bardzo uniwersalnym warzywem. Jest niskokaloryczna, możemy ją jeść na surowo, piec, tworzyć z niej pasty czy zupy . Jest świetnym źródłem witaminy A, C , E , K witamin z grupy B.

• Kalafior – jest źródłem flawonoidów, glukozynolanów, witaminy C,E,A, beta-karotenu

• Warzywa kapuściane – rzepa, kapusta biała , jarmuż , brukiew , brukselka – zawierają sporo witamin , błonnika i smakują po prostu cudownie 

Owoce

• Gruszki - zawierają witaminy A, B1, B2, B6, C i PP oraz składniki mineralne jak potas, fosfor, wapń, magnez, sód, miedź, żelazo.

• Śliwki – najpopularniejsze owoce jesieni, są doskonałym źródłem potasu, magnezu, beta-karoten

• Jabłka – bogate w błonnik, pektyny, przeciwutleniacze. Zawierają spora dawkę witaminy C, fosforu, magnezu.

• Żurawina – doskonała nie tylko w formie suszonej. Zawiera sporo błonnika, znana jest ze swoich właściwości zdrowotnych wspierających układ moczowy.

• Pigwa – doskonałe źródło witaminy C, magnezu, potasu, fosforu

• Brzoskwinie – zawiera duża dawkę witaminy A, C oraz B. Bogata w kwas foliowy i błonnik

• Jeżyny – bogate w fosfor, magnez oraz potas. Zawierają witaminę C, A – doskonałe w przypadku przeziębień

• Nektarynki – zawierają witaminy C, A, B1 , B2 . Bogate w kwas foliowy, błonnik i beta-karoten

Jesienne warzywa i owoce to bogactwo witamin, minerałów i smaków. Odmiany owoców będą doskonałe na surowo jak i dodatki do jesiennych herbat czy naparów. Warto włączyć sezonowe produkty dla urozmaicenia diety i polepszenia naszego stanu zdrowia. My, komponując menu naszego cateringu, pamiętamy o bogactwie warzyw i owoców modyfikujemy z uwagi na porę roku receptury. Bardzo ważne jest dla nas, aby nasi Klienci otrzymywali w pudełkach prawdziwe bogactwo składników oraz skutecznie i ze smakiem dbali o swoją odporność.

Pokaż więcej wpisów z Wrzesień 2022
Zamów teraz
Classic

Classic

Dieta Classic jest przykładem prawidłowo, dobrze zbilansowanego sposobu odżywiania, który można stosować regularnie przez całe życie. Zawiera wszystkie grupy produktów spożywczych i pomaga w zachowaniu zdrowej, szczupłej sylwetki.
1000 kcal1200 kcal1500 kcal1800 kcal2000 kcal2500 kcal3000 kcal
od 62,41 zł / dzień
Szczegóły
Dieta Wege

Dieta Wege

Dieta wege skomponowana jest wyłącznie z posiłków wegetariańskich, czyli nie zawierających produktów mięsnych i ryb. Mimo wykluczeń zawiera wszystkie niezbędne składniki odżywcze potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
1000 kcal1200 kcal1500 kcal1800 kcal2000 kcal2500 kcal3000 kcal
od 62,41 zł / dzień
Szczegóły
Twój wybór

Twój wybór

Dieta Twój wybór to elastyczny wariant, w którym sam komponujesz codzienne menu według swoich preferencji smakowych. Decyduj co znajdzie się w Twojej diecie pudełkowej! Codziennie wybierasz to co lubisz spośród nawet 30 dań.
1200 kcal1500 kcal2000 kcal
od 72,25 zł / dzień
Szczegóły
15% rabatu z kodem: SPRING

Dbamy o Twoją prywatność

Sklep korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zamknij
pixel