Dieta bezglutenowa

Dieta bezglutenowa szturmem podbiła dietetyczny rynek. W sklepach jest coraz więcej propozycji produktów i dań bez glutenu. Symbol przekreślonego kłosa pojawia się coraz częściej. Czy to dobry pomysł eliminować gluten z diety? Czy dieta bez glutenu jest dla każdego? Kto musi z glutenu rezygnować?

Czym jest gluten?

Gluten jest złożoną mieszaniną setek białek, głównie gliadyny i gluteniny. Znajduje się w zbożach takich, jak: pszenica, żyto, jęczmień.

Gluten charakteryzuje się sprężystością i elastycznością – co w przemyśle piekarskim jest wyznacznikiem właściwości wypiekowych mąki. Pulchny i sprężysty bochenek zawdzięcza swoją strukturę właśnie wysokiej zawartości glutenu w mące.

Gluten (w różnej formie) używany jest jako zagęstnik, nośnik smaku, aromatu i jest powszechnie stosowany w przemyśle spożywczym.

Dieta bezglutenowa

Dieta bezglutenowa a celiakia

Dieta bezglutenowa w zamyśle miała być zdrowszą alternatywą diety klasycznej. W mediach mogliśmy przeczytać, iż spożywanie glutenu szkodzi wszystkim.

Uwaga! Eliminacja glutenu jest konieczna tylko w przypadku chorych na celiakię lub u osób, u których stwierdzono alergię lub nietolerancję na gluten!

U osoby chorej na celiakię zjedzenie czegoś, co go zawiera gluten, powoduje stan zapalny jelita cienkiego. Celiakia jest najpoważniejszym, trwałym schorzeniem związanym z nietolerancją glutenu – reakcją immunologiczną na białka zbożowe. Prowadzi do uszkodzenia błony śluzowej jelita, co uniemożliwia wchłanianie przez organizm substancji odżywczych.

Alergia na gluten może mieć charakter przemijający, jednak zdarza się również, że pozostaje na całe życie. Jej objawami są najczęściej biegunka, wymioty, zmiany skórne (np. atopowe zapalenie skóry), wodnisty katar. Spośród wszystkich zbóż zawierających te białka, pszenica uczula najbardziej.

Dlaczego nie powinniśmy samodzielnie eliminować glutenu z diety?

  • Stosowanie diety bezglutenowej może spowodować niedobór mikroelementów, witamin z grupy B, co doprowadza do osłabienia systemu nerwowego.
  • Gluten to białko, więc jeżeli z niego rezygnujemy, to musimy znaleźć dla niego alternatywę.
  • Pamiętajmy, że w produktach, które jemy znajdują się również składniki takie, jak barwniki, polepszacze smaku i zapachu, zagęstniki, które mogą wywołać dyskomfort ze strony układu pokarmowego. Nie zawsze więc to „wina” glutenu.
  • U zdrowej osoby nie ma konieczności rezygnowania ze zbóż zawierających gluten.

Produkty bezglutenowe, czyli…

  1. Naturalnie bezglutenowe grupy produktów to warzywa, owoce, rośliny strączkowe, orzechy i ziarna, mleko, mięso, ryby i jaja, tłuszcze roślinne i masło.
  2. Produkty takie, jak: kasza gryczana, jaglana, ryż są naturalnie bezglutenowe.
  3. W sklepach możemy znaleźć wiele produktów bez glutenu – warto zwrócić uwagę na ich skład. Jako, że gluten jest nośnikiem smaku, w produkcie trzeba go czymś zastąpić, aby konsystencja i smak produktu były jak najlepsze. Niestety czasami producenci dosypują dużą ilość cukru, soli lub dodają utwardzone tłuszcze roślinne.
  4. Na opakowaniach bywa adnotacja „może zawierać śladowe ilości glutenu”. Takich produktów osoby chore na celiakię nie powinny stosować.
  5. Dieta bezglutenowa nie musi oznaczać rewolucji w kuchni, również nie jest przeszkodą w realizacji prawidłowego, zbilansowanego żywienia. Można spożywać takie same dania, jak w diecie tradycyjnej (np. naleśniki, pierogi, ciasta), ale przygotowane w bezglutenowej wersji.

Dieta bezglutenowa w cateringu Przełom w odżywianiu

  • Jeżeli musisz ograniczyć spożywanie glutenu w diecie, w naszym cateringu dostępna jest dieta FLEXI – jest to dieta bezglutenowa i bezlaktozowa. Dieta ta bazuje na warzywach, owocach, bezglutenowych kaszach i zbożach. Okazjonalnie w menu znajdziemy najwyższej jakości mięso i jaja.
  • Osoby unikające glutenu mogą także wybrać inne nasze diety. To m.in. dieta Vegan, która jest w 100% roślinna, dieta Flexi (okazjnalnie z dodoatkiem jaj i miesa) oraz dietę Flexi Wege na bazie diety roślinnej z okazjonalnym dodatkiem jaj
  • Pamiętaj, aby przed wyborem diety poradzić się naszego dietetyka. Na konsultacji dietetycznej po przeprowadzonym wywiadzie żywieniowym dobierzemy dietę idealnie dobraną do Twoich potrzeb.

Sprawdź inne diety

Zobacz wszystkie diety
4.8/5 - (13 opinie)