Czy bakterie znajdujące się w naszych jelitach powodują, że będziemy tyć niezależnie od naszej diety

Probiotyków nie należy mylić w prebiotykami, czyli węglowodanami złożonymi (takimi jak: inulina, fruktooligosacharydy). Te stanowią pożywkę dla bakterii, dostarczając im niezbędnej energii do życia.

Ludzki przewód pokarmowy jest skolonizowany przez wiele organizmów – bakterie, wirusy, grzyby, pierwotniaki. Są one nazywane florą bakteryjną, mikrobiomem. Probiotyki przyłączają się do błony śluzowej jelit, stanowiąc swego rodzaju barierę ochronną. Ich skład i aktywność mogą wpływać na zdrowie ludzi i powodować różne dolegliwości.

Działanie probiotyków jest wielokierunkowe, zależne od konkretnego szczepu bakterii.

Niektóre probiotyki hamują wzrost drobnoustrojów chorobotwórczych w przewodzie pokarmowym, poprzez wspieranie bakterii prozdrowotnych, inne produkują aktywne metabolity i redukują pH w świetle jelita. Niektóre z probiotyków odpowiedzialne są za produkcję witamin, wzmacniają barierę jelitową, metabolizm soli żółciowych, aktywność enzymatyczną, neutralizację toksyn.

Probiotyki a funkcje naszego mózgu

W 2019 roku ukazało się przełomowe badanie nad wpływem flory bakteryjnej na nasz organizm. Badanie odkryło, że modyfikacje flory bakteryjnej, wywołane przez zmiany żywieniowe, mogą zmniejszać stan zapalny w mózgu myszy w średnim wieku i mogą pozytywnie wpływać na starzenie się mózgu i jego funkcjonowanie.

Pokarmowe źródła probiotyków, które możesz włączyć do swojej diety:

– żywność fermentowana – jogurty naturalne, kefir, maślanka

– kiszonki- kapusta kiszona, ogórki kiszone, kimchi, kombucha, miso, zakwas z buraka

 

Badanie udowodniło, że dieta wzbogacona w prebiotyki odwróciła proces starzenia się mózgu. Coraz więcej mówi się o dowodach łączących zaburzenie w składzie drobnoustrojów, a szeregiem problemów zdrowotnych, w tym alergii, chorób autoimmunologicznych, zaburzeń nastroju i zaburzeń psychologicznych np. depresji.

Probiotyki a nadmierna masa ciała

Coraz głośniej mówi się o potencjalnym wpływie bakterii probiotycznych na ryzyko rozwoju nadwagi i otyłości.

Nasze bakterie jelitowe, odpowiadają za pozyskiwanie dodatkowej energii i składników odżywczych ze spożytej żywności. Mówi się również o tym, że mikrobiota odpowiadają za nadmierne odkładanie się tkanki tłuszczowej, regulowanie metabolizmu, a także sygnalizację uczucia sytości.

Zastanawiano się, czy wprowadzenie produktów z probiotykami, wpłynie na zmniejszenie masy ciała. W tym celu zebrano grupę osób charakteryzujących się dużą zawartością tłuszczu trzewnego (zlokalizowanego wokół narządów wewnętrznych), którym przez 12 tygodni podawano fermentowane mleko zawierające bakterie probiotyczne Lactobacillus gasseri. Pod koniec badania okazało się, że osoby te doświadczyły zmniejszenia ilości trzewnej tkanki tłuszczowej o ok. 8%. Obniżeniu również uległa masa ciała, obwód talii i bioder oraz masa ogólnej tkanki tłuszczowej.

Jeden z przeglądów badań pokazał, że podawanie probiotyków (głównie rodzaju Lactobacillus) od 3 tygodni do 6 miesięcy znacznie zmniejsza masę ciała i poziom tkanki tłuszczowej. Z kolei metaanaliza pokazała, że zastosowanie suplementacji różnymi dawkami i szczepami bakterii u osób z nadwagą i otyłością, przynosiło lepsze spadki masy ciała i tkanki tłuszczowej w stosunku do grupy osób, która dostawała placebo. Kolejny przegląd badań precyzuje gatunki bakterii probiotycznych, mających korzystny wpływ na obniżenie zawartości tkanki tłuszczowej. Suplementacja bakterii takich jak Lactobacillus i Bifidobacterium, w tym L. casei, L. rhamnosus, L. gasseri, L. plantarum, B. infantis, B. longum i B. breve, wykazuje działanie zmniejszające odkładanie się tkanki tłuszczowej w ciele i wokół narządów wewnętrznych, a także zmniejszenie obwodu pasa. Przypuszcza się, że za ten korzystny efekt odpowiedzialne jest modulowanie składu mikroflory jelitowej, zmniejszenie oporności na insulinę, zwiększenie uczucia sytości. Ponadto niektóre gatunki probiotyków mogą zwiększać wydzielanie hormonów glukagonopodobnego peptydu 1 (GLP1) oraz glukagonopodobnego peptydu YY (PYY) przez jelito, co przyczynia się do zmniejszenia oporności komórek na działanie insuliny i poprawia funkcjonalność komórek beta. Dodatkowo zwiększa wytwarzanie glukagonopodobnego peptydu 2 (GLP2) w okrężnicy, co prowadzi do zwiększonej ekspresji białek zmniejszających przepuszczalność jelit i poprawy funkcji bariery jelitowej, uniemożliwiającą przemieszczanie się bakterii.

Należy jednak mieć na uwadze, że badania w tym zakresie trwają i nie zawsze są jednoznaczne. Duże znaczenie ma rodzaj podawanego szczepu, jego stężenie, czas trwania suplementacji a także czynniki indywidualne takie jak wiek, płeć. Nie bez znaczenia jest również nasza codzienna dieta. Mając na uwadze prozdrowotne działanie probiotyków, w naszych dietach pudełkowych z cateringu dietetycznego, celowo wprowadzamy produkty spożywcze będące naturalnym źródłem probiotyków. Przełom w Odżywaniu nie tylko dba o Twoje doznania smakowe, ale także o Twoją florę bakteryjną 🙂

Sprawdź inne diety

Zobacz wszystkie diety

Sprawdź inne diety

Zobacz wszystkie diety