Choroba Alzheimera – gdy zawodzi pamięć
Choroba Alzheimera to choroba zwyrodnieniowa mózgu. Polega na odkładaniu się w mózgu białek o nieprawidłowej strukturze – beta-amyloidu oraz białka tau, co prowadzi do śmierci komórek mózgu. W konsekwencji dochodzi do zaburzenia pamięci, myślenia, mowy i zachowania. Chory traci orientację w przestrzeni, często swoją osobowość.
Pomimo tego, że choroba jest nieodwracalna, odpowiednie żywienie może wspierać chorego. Odpowiednia dieta zwiększa skuteczność działania leków, zapewnia utrzymanie prawidłowego odżywienia, co spowalnia i łagodzi przebieg choroby.
Drogowskazem żywieniowym może być dieta oparta na poniższych zasadach. Jeśli chcesz zamówić zdrową dietę pudełkową, wejdź na stronę: www.przelomwodzywianiu.pl.
Naukowcy zauważyli, że osoby starsze stosujące dietę, w mniejszym stopniu cierpią na tą chorobę:
1. Zwracaj uwagę na rodzaj tłuszczu
Duże ilości nasyconych kwasów tłuszczowych, znajdujących się głównie w produktach mięsnych, a także wysokie spożycie tłuszczy trans zwiększa ryzyko wystąpienia otępienia. Tłuszcze te, najlepiej zamienić na jednonienasycone kwasy tłuszczowe, czyli głównie te zawarte w olejach. Poleca się więc używanie oleju rzepakowego, oliwy z oliwek do przygotowywania posiłków. Ze względu na odpowiednie proporcje kwasów tłuszczowych, wskazuje się na spożycie oleju z wiesiołka jako dodatek do potraw. Zamiast olejów można dodawać do potraw pestki i nasiona.
Podstawą żywienia powinny być również tzw. nienasycone kwasy tłuszczowe, czyli omega-3. Mają silne działanie przeciwzapalne, wspierają funkcje umysłowe – pamięć, koncentrację, pomagają lepiej sobie radzić ze stresem. Kwasy te możemy znaleźć w rybach morskich, najwięcej w rybach: łosoś, makrela, tuńczyk, śledź, dorsz. Innym dobrym źródłem tych tłuszczy są orzechy, zwłaszcza włoskie, siemię lniane, nasiona chia, olej lniany.
2. Dbaj o ilość przeciwutleniaczy
Badania naukowe sugerują, że odpowiednie spożycie antyoksydantów, spowalnia proces chorobowy. Neutralizują one wolne rodniki, czyli substancje, które przyczyniają się do szybszej śmierci komórek. Do antyoksydantów mających znaczenie w tej chorobie należą m.in. witamina C, karotenoidy, witamina E, witamina D, flawonoidy. Najwięcej tych prozdrowotnych substancji znajduje się w warzywach i owocach. Im bardziej kolorowe, nasycone, tym zawartość antyoksydantów jest większa.
W chorobie Alzhaimera szczególne znaczenie ma glutation, ponieważ obserwuje się jego niedobór u chorych. Ma on za zadanie usuwać wolne rodniki z organizmu. Do syntezy glutationu organizm nasz wykorzystuje cysteinę, metioninę oraz glutaminian, czyli aminokwasy które znajdują się w produktach odzwierzęcych -mięsie, jajkach, mleku. Na jego prace wpływa także podaż warzyw i owoców. Dlatego podczas spożywania produktów odzwierzęcych, sięgajmy po warzywa.
3. Do posiłków dodawaj kurkumę
Kurkuma jest przyprawą o silnym potencjalnie antyoksydacyjnym. Ogranicza więc rozwój i nasilenie stanu zapalnego w ciele. Badania sugerują także, że spowalnia proces powstawania blaszki amyloidu w tkance mózgowej. Potwierdzają to także obserwacje. Na terenach, gdzie spożycie kurkumy pod postacią curry jest wysokie, obserwuje się ponad 4 -krotnie mniejsze występowanie choroby. W celu podniesienia biodostępności kurkuminy z kurkumy, należy łączyć jej spożycie z czarnym pieprzem.
4. Nie musisz ograniczać kawy
Chorzy na Alzheimera, nie muszą rezygnować z wypijania kawy. Kofeina zawarta w kawie, przenika do mózgu i chwilowo zwiększa koncentrację, funkcje poznawcze, nastrój. Nie znaczy to jednak, że chorzy mogą pić ją bez ograniczeń. Kofeina w dużych dawkach, może powodować nadmierne pobudzenie, napięcie, niepokój, bezsenność. Jak pokazują badania, umiarkowane spożycie kawy u osób w średnim wieku, może wpłynąć na zmniejszenie ryzyka wystąpienia choroby i otępienia w latach późniejszych.
Dieta dla chorych, powinna być urozmaicona, składająca się z pięciu, ale mniejszych posiłków. Przede wszystkim powinna być dostosowana do stanu chorego i przez niego akceptowana.
Sprawdź także: Jakie jedzenie jest dobre na samopoczucie? | 10 najważniejszych zasad zdrowego odżywiania | Zasady zdrowego odżywiania | Jak zdrowo schudnąć | Kluczowe witaminy dla prawidłowego funkcjonowania organizmu | Jakie są plusy i minusy diety wegetariańskiej?
Polecane diety: Wybór Menu | Dieta Classic | Dieta Balance
Sprawdź inne diety
10 grudnia, 2024
Twój Wybór Menu
Diety odchudzająceDiety mięsneDiety bezmięsneDiety specjalistyczne
Dieta Twój Wybór Menu to elastyczny wariant, w którym samodzielnie komponujesz codzienne menu…

1 grudnia, 2024
Dieta Classic
Diety mięsneDiety specjalistyczne
Dieta Classic jest przykładem prawidłowo, dobrze zbilansowanego sposobu odżywiania, który można…

20 listopada, 2024
Post dr Dąbrowskiej
Diety leczniczeDiety odchudzająceDiety specjalistyczne
Post dr Dąbrowskiej to popularny post leczniczy, którego celem jest rewitalizacja organizmu i…

10 listopada, 2024
Dieta SIRT
Diety odchudzająceDiety mięsneDiety specjalistyczne
SIRT łączy ograniczenie kaloryczne ze spożyciem specjalnych soków i produktów bogatych w składniki…

1 listopada, 2024
Dieta LOW IG
Diety leczniczeDiety mięsneDiety specjalistyczne
Dieta LOW IG to dieta o niskim indeksie glikemicznym, dedykowana osobom z insulinoopornością i…

20 października, 2024
Dieta Flexi
Diety mięsneDiety specjalistyczne
Dieta Flexi to odpowiedź na popularny trend jakim jest fleksitarianizm, czyli ograniczenie…

10 października, 2024
Dieta Vegan
Diety odchudzająceDiety bezmięsneDiety specjalistyczne
Dieta Vegan skierowana jest do osób będących na diecie wegańskiej, czyli eliminującej produkty…

1 października, 2024
Dieta Slim
Diety odchudzająceDiety mięsneDiety specjalistyczne
Dieta Slim przeznaczona jest dla osób, których celem jest trwała i zdrowa redukcja masy ciała.

20 września, 2024
Dieta Active Sport
Diety mięsneDiety specjalistyczne
Dieta Active Sport jest dietą o zwiększonej ilości białka i obniżonej węglowodanów i jest…

10 września, 2024
Dieta LOW IG Wege
Diety leczniczeDiety bezmięsneDiety specjalistyczne
Dieta LOW IG w wersji wegetariańskiej o niskim indeksie glikemicznym, dedykowana osobom z…

1 września, 2024
Dieta SIRT Wege
Diety odchudzająceDiety bezmięsneDiety specjalistyczne
Dieta SIRT Wege łączy ograniczenie kaloryczne ze spożyciem specjalnych produktów bogatych w…

20 sierpnia, 2024
Dieta Flexi Wege
Diety bezmięsneDiety specjalistyczne
Dieta Flexi Wege to odpowiedź na popularny trend jakim jest fleksitarianizm, czyli ograniczenie…

10 sierpnia, 2024
Dieta Wege
Diety odchudzająceDiety bezmięsneDiety specjalistyczne
Dieta wege skomponowana jest wyłącznie z posiłków wegetariańskich, czyli nie zawierających…

1 sierpnia, 2024
Office Lunch
Zestaw składający się z zupy, drugiego dania i deseru.

20 lipca, 2024
Dieta Balance
Dieta Balance jest prawidłowo zbilansowaną dietą, który można stosować na stałe.

10 lipca, 2024
Dieta Balance wege
Diety bezmięsneDiety podstawowe
Dieta Balance wege jest prawidłowo zbilansowaną dietą, która nie zawiera mięsa i ryb. Można ją…

1 lipca, 2024
Dieta Classic (bez laktozy)
Diety mięsneDiety specjalistyczne
Dieta Classic bez laktozy stworzona została dla osób, które nie tolerują laktozy zawartej w mleku…

20 czerwca, 2024
Dieta Wege bez laktozy
Diety bezmięsneDiety specjalistyczne
Dieta Wege bez laktozy jest odpowiednim wyborem dla osób z nietolerancją laktozy oraz chcących…

1 marca, 2024
Dieta Odchudzanie
Dieta Odchudzanie przeznaczona jest dla osób, których celem jest trwała i zdrowa redukcja masy…

24 lipca, 2023
DETOX mix
Dieta DETOX mix to innowacyjna propozycja diety półpłynnej. Połączenie sałatki w formie bowla i 3…

Czytaj również
Nagroda Konsumenta dla Przełom w Odżywianiu
14 listopada, 2024
Jak skutecznie przybrać na wadze?
29 stycznia, 2025
Przyprawy – jakie pełnią role w kuchni i jak wpływają na zdrowie?
28 stycznia, 2025
Niedobór tłuszczu w diecie – przyczyny, objawy i skutki dla zdrowia
26 stycznia, 2025
Niedobór białka – jak go rozpoznać i jakie są jego skutki zdrowotne?
25 stycznia, 2025
Pasty warzywne – zdrowa i smaczna alternatywa w diecie
24 stycznia, 2025
Dieta zgodna z grupą krwi – czy warto ją stosować?
23 stycznia, 2025
